Zvezda igra potpuno drugačije od drugih

639

Ljubica Kecman je jedna od najzaslužnijih za dobre uspehe ženskog odbojkaškog kluba Crvena Zvezda u prethodnoj sezoni. u januaru je bila proglašena za najbolju igračicu Srpske lige, osvojila je četvrto mesto u izboru za sportistkinju godine u sportskom društvu Crvena Zvezda, osvojila je Balkanijadu, Evropsko juniorsko prvenstvo, vicešampionka je CEV kupa (drugog po jačini evropskog takmičenja) i ima samo 19 godina.

Finalni dan USSB

Kada i kako si se zainteresovala za odbojku ?

Moj prvi susret sa odbojkom je bio jako čudan. Kada sam bila mala bila sam strašno ljubomorna na sestru i imala sam osećaj da je moji roditelji više vole. Zbog toga sam radila sve isto što i ona da bih pokazala da sam bolja od nje. Tako, kada je ona počela da trenira odbojku morala sam i ja, ne znajući u stvari ni šta je odbojka. Sport mi se toliko dopao da sam čak nastavila da treniram i kada je moja sestra prestala.

Da li je Crvena Zvezda tvoj prvi klub?

Sa odbojkom sam se upoznala u osnovnoj školi ,,Kralj Aleksandar I‘‘ da bih kasnije prešla u  „Dunav“. Tek u kadetskoj selekciji sam dobila poziv iz  Crvene Zvezde nakon što sam igrala jednu utakmicu protiv njih. Iskreno, teška srca sam odlučila da pređem. Tada sam bila jako vezana za „Dunav“ i bilo mi je nezamislivo da igram za neki drugi klub, a i moj otac, kao navijač Partizana, je bio protiv, ali ispostavilo se da je to najbolje za moju karijeru.

ŽOK Crvena Zvezda ima mnogo mladih odbojkašica i pored toga postiže značajne uspehe. Koliko je teško izaći na teren kada preko puta mreže stoje mnogo starije i slavnije igračice ?

Moram priznati da u početku nije bilo lako. Isprva sam se plašila da izblokiram smeč takvim igračicama. Ipak nije mala stvar kada igrate protiv nekoga kome ste se divili sedeći pored televizora. Međutim vremenom sam naučila da se opustim u takvim situacijama, jer je rezultat na prvom mestu.

 U domaćoj ligi ste nezaustavljive, iza sebe imate niz od 60 pobeda.  Kakav je osećaj izaći na teren znajući da, praktično, nemate konkurenciju?

To nije bukvalno tako, jer u Srbiji ima ekipa koje su nam nezgodni protivnici. U ekipi vlada nekakva posebna energija i sve je jednostavnije kada se mi prvenstveno razumemo kao ljudi Iako bi se reklo da imamo pritisak da pobedimo na svakom ligaškom meču, upravo zbog toliko dugog niza pobeda, to nas nimalo ne opterećuje. Naprotiv, mnogo nam je lakše. Imamo puno poverenja i samopouzdanja i kada smo na terenu prosto uživamo.

Uspele ste čak da dođete i do finala CEV kupa, što je izuzetno veliki uspeh. Kako komentarišeš taj rezultat?

Naš put do finala bio je prosto neverovatan. Može se reći da smo imale i malo sreće jer smo u četvrtfinalu za protivnike imale ekipu Dinama iz Pančeva, i bilo je neverovatno da dva tima iz zemlje kao što je Srbija igraju jedan protiv drugog u četvrtfinalu CEV kupa. Na završnom turniru smo bili autsajderi. Ekipa protiv koje smo igrale u polufinalu se izgleda malo opustila, dok smo mi bile motivisane da pokažemo svima koliko vredimo i tako smo stigle do finala, gde nismo uspele da ponovimo senzaciju. Ipak, iako nismo osvojile kup dočekane smo kao šampioni i mnogo je lepo kada vidiš da drugi poštuju kad ostaviš srce na terenu, bez obzira na rezultat.

 

Pored Crvene Zvezde član si i juniorske reprezentacije. Kakvi su uspesi juniorske reprezentacije Srbije?

U mlađim selekcijama se dosta radi pa tako uspeh ne izostaje. Srbija ima veliki broj talentovanih i mladih igračica, prosto stručnjaci se pitaju odakle dolaze sve te kvalitetne odbojkašice. Što se tiče konkretnih rezultata osvojile smo Balkanijadu pretprošle godine i Evropsko prvenstvo, dok na Svetskom prvenstvu ove godine nismo najbolje prošle.

U januaru si proglašena za najbolju odbojkašicu lige. Koliko u kolektivnom sportu znači individualno priznanje?

Sigurno je da mnogo znači i da mi je dosta pomoglo, najviše u vidu dodatnog samopuzdanja na terenu. To je ujedno i potvrda mojih dobrih igara. Ali, ipak bi naglasila da svega toga ne bi bilo da ekipa sa kojom igram nije pre svega odlična podrška u svakom smislu.

Kada se priča o Crvenoj Zvezdi nemoguće je ne pomenuti Delije. Koliko znači podrška navijača u odbojci?

 Kada sam igrala prvu utakmicu sa njihovim prisustvom pomalo sam se uplašila svih tih navijača. Hala je grmela, a njihovo navijanje je bilo najbolje na svetu. Svima nama njihova podrška znači veoma mnogo. A kada tako stoje stvari i nama je mnogo lakše da igramo.

Proslavile ste već dve duple krune na Marakani i doživele da vam ceo fudbalski stadion skandira. Da li je to prava nagrada za vaš uspeh ?

Moram reći da jeste baš PRAVA nagrada. Mnogo je lepo kada svoj uspeh možeš da podeliš sa nekim, još kada je to pred nekoliko desetina hiljada ljudi… Neopisiv osećaj. Kada sam stajala u tunelu, tresla sam se od uzbuđenja. To osećanje ne može da se opiše rečima.

Pored toga što si sjajna odbojkašica važiš i za jednu od lepših. Da li ti prijaju komentari suprotnog pola?

Nekako odbojkašice i lepota uvek idu zajedno. Možda je to razlog zašto je na tribinama uglavnom muška publika. Ja, kao i bilo koja druga odbojkašica, volim da izgledam lepo na terenu jer kada se lepo osećam onda sam i opuštenija i pružam bolje partije. Meni i kao devojci prija kada mi neko kaže da sam lepa, tako da te priče nikako ne mogu da mi škode.

I za kraj reci nam  nešto više o tvojim planovima za budućnost ?

Kao još uvek dosta mlada odbojkašica svesna sam da je moja karijera tek počela. Što se tiče karijere u Crvenoj Zvezdi imam ugovor koji važi naredne tri godine. Život sportiste je takav da nikad ne znaš gde će te put odvesti, meni je bitno samo da budem u sredini u kojoj mogu da nastavim da napredujem. Iskreno, volela bih da jednog dana igram u Turskoj ili Italiji.

Nenad Ružić

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstSLIKU SA MAJKL DŽORDANOM DRŽIM IZNAD KREVETA
Naredni tekstSvako je kovač svoje sreće
Zdravo, ja sam Dušan! Student sam Pravnog fakulteta u Beogradu,član Sportindeksa od njegovog osnivanja i korfbolaš. Raspoložen sam uvek za svaku vrstu kritike, pa zato pišite i komentarišite na dusanjovanovic3010994@gmail.com