Univerzitetski sportski savez Beograda isključen iz Sportskog saveza Beograda

1777

Univerzitetski sportski savez Beograda je pre nekoliko dana isključen iz Sportskog saveza Beograda. Tim povodm oglasio se i predsednik USS Beograda Vladimir Koprivica.

Finalni dan USSB

 

On je u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu USSB-a istakao da je ovo „poslednji čin razbijanja i uništavanja saveza“.

Dodao je i da studenti više neće imati finansijsku i institucionalnu podršku da se bave sportom kao što su to imale generacije sedam decenija unazad, a naglasio je i da nije član nijedne političke partije, te ne pomišlja na to da ovo može biti sukob političkih neistomišljenika.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Poštovani studenti,

Dugo sam se uzdržavao da Vam se ovako obratim i nadao da do toga nikada neće doći. Nažalost, prevario sam se u proceni.

Pre nekoliko dana Univerzitetski sportski savez Beograda je isključen iz Sportskog saveza Beograda. Bio je to poslednji čin razbijanja i uništavanja našeg saveza; poslednji čin procesa koji veoma dugo traje. To znači da ste ostali bez institucionalne i finansijske podrške da se bavite sportom, na način kao što su se njim bavili studenti skoro sedam decenija. Prethodno je naš savez isključen iz Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, što je uslovilo da ostanemo bez finansiranja od strane Ministarstva prosvete i od Beograda preko Sekretarijata za sport i omladinu. O svim najznačajnijim zbivanjima smo obaveštavali pojedince i institucije u državi (predsednika, premijerku, Ministarstvo omladine i sporta), sve u nadi da će razum pobediti. Posebno sam očekivao da se ovo neće dešavati u akademskoj sredini, jer nije lako prihvatiti činjenicu da oni koji rade u njoj, deluju suprotno interesima studenata u oblasti studentskog sporta.

Budući da decenijama ne pripadam nijednoj političkoj stranci i da me politika neuporedivo manje interesuje od sporta za koji živim, odmah se distanciram od svake pomisli da se ovde radi o okršaju političkih neistomišnjenika. Upravo zbog toga niko ne treba da traži krivca izvan naše organizacije studentskog sporta, jer se ovakvi problemi isključivo rešavaju u njenim okvirima.

Pre sedam godina sam izabran za predsednika USSB, jer su me molili da pomognem uzdrmanom studenskom sportu. Prihvatio sam se te volonterske funkcije s velikim ambicijama iako sam u to vreme bio okupiran brojnim nastavničkim, društvenim i rukovodećim poslovima (bio sam dekan FSFV). Bila je to moja najlošija životna odluka. Problemi su počeli već od prvog sastanka i nikada nisu prestali, samo su se gomilali. U to vreme je na čelu USSS bio Siniša Jasnić. Mislio sam da će posle njega sve poći munjevito napred, ali nije! U nekim stvarima je bilo i gore. Jasnić bar nikada nije radio na ukidanju studentskih sportskih organizacija.

Neću se baviti tim periodom i događajima u njemu, kao ni nekim novijim dešavanjima, već ću samo izneti osnovne događaje koji su dovele do ove situacije.

Skupština USS Srbije je održana 30.09.2019. godine u Nišu. Skupštinu nije zakazao i pripremao kolega Dušan Aleksić iz Kragujevca, kome je to bila obaveza po rukovodećoj funkciji, već Miloš Obradović. Zbog toga, ali i zato što nije ni pozvan na skupštinu (?), Aleksić je dao neopozivu ostavku. Skupštini je Dušan Aleksić, nepozvan, prisustvovao i učestvovao u njenom radu. Već je ta činjenica nagoveštavala dramatične događaje koji su sledili i koji su temeljno pripremljeni.

Rukovodstvo USSS je na sastanak pozvalo rektore univerziteta u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru i Kragujevcu koji su, izuzev rektora iz Kragujevca, aktivno učestvovali u radu i uticali na odluke, iako je USSS kao sportska organizacija izvan njihovih nadležnosti, ili tako treba da bude. Ako je bila želja rukovodstva USSS da potraži pomoć od najistaknutijih ličnosti akademske zajednice, ostaje otvoreno pitanje zašto nisu pozvani rektori drugih univerziteta, državnih i privatnih.

Verifikaciona komisija na čelu sa red. prof. dr Miladinom Kostićem, rektorom Univerziteta u Novom Pazaru, osporila je punomoćja delegatima našeg saveza i Univerzitetskog sportskog saveza Niša! Obrazloženje je bilo neverovatno: dva pomenuta saveza ne predstavljaju univerzitete! Uzalud smo govorili ono što svi decenijama znaju, a to je da smo prvi osnovani savez u zemlji, da postojimo od 1953. godine kao jedan od najstarijih sportskih saveza, da se pod našim okriljem takmiče svi univerziteti u Beogradu (državni i privatni), da su naši članovi i visoke škole… Traženo je od nas da o tome damo dokaze, iako u pozivu za sastanak nije ni pomenuto da dokaze treba doneti. Posle rasprave koja je potrajala, izglasana je jedna od najspornijih odluka mimo svih pravila, mimo statuta USSS, nažalost i mimo razuma: dva najstarija studentska sportska saveza, u Beogradu i Nišu, osnovani 1953. i 1968. godine, koji čine kičmu univerzitetskog sporta u Srbiji, verifikaciona komisija skupštine je isključila iz USS Srbije!? Svi koji se bar minimalno razumeju u pravo, znaju da takve odluke može doneti samo skupština sa jasnim i dobro dokumentovanim obrazloženjem. Sve to stoji u statutu USSS. Tužno deluje činjenica da je tumačenje da dva navedena saveza nisu predstavnici univerziteta, dao redovni profesor prava. Sve što sledi zasnovano je na pomenutoj nezakonitoj odluci. Po uzoru na Beograd, osnovano je Sportsko udruženje Univerziteta u Nišu, a rektor Univerziteta u Nišu je na skupštini tvrdio da samo to udruženje predstavlja studente Niša. Predloženo je da se to udruženje primi u USS Srbije. Uoči samog glasanja, neko je zatražio dokumenta udruženja. Miloš Obradović je energično podigao papire, ali se pokazalo da udruženje u tom trenutku nije ni registrovano u APR-u! Bio je to samo još jedan tužan čin, tužne skupštine.

Uzalud smo u više navrata tražili da dobijemo spornu odluku o isključenju i da nam se dostavi zapisnik. Ni tada, ni kasnije, nismo dobili ni jedan jedini odgovor, osim rešenja o isključenju. Međutim, to rešenje je znatno ranije dostavljeno Sekretarijatu za sport i omladinu nego našem savezu!? Pa je posle prvog rešenja na istu adresu dostavljeno drugo rešenje koje se razlikovalo od prvog. Osnovni razlog za to je bio zahtev da se našem savezu obustavi finansiranje! Morao sam 5.02.2020. da odgovorim pisano Sportskom savezu Beograda o našem članstvu u USSS jer je akcija protiv našeg saveza bila uveliko u toku. Kada sam odgovorio da mi nikakvu odluku ni zapisnik nismo dobili i da smo još uvek članovi USSS, našem savezu je stiglo rešenje 18.02.2020, bez datuma na dokumentu(!), dakle, skoro pet meseci nakon skupštine u Nišu. Verovatno ga ne bi ni dobili da nisu shvatili da nas bez tog rešenja ne mogu isključiti iz Sportskog saveza Beograda. Zapisnik nikada nismo dobili iako smo ga više puta tražili.

Nastupilo je vreme korone, a ja sam kao čovek koji ima više od 65 godina bio bez mogućnosti da se krećem. Ipak, prikupili smo potvrde više univerziteta da su naši članovi i da se takmiče u našoj organizaciji. Potvrde smo poslali Ministarstvu omladine i sporta, Sportskom savezu Beograda, Sekretarijatu za omladinu i sport i, što je najvažnije, Univerzitetskom sportskom savezu Srbije i predsedniku prof. Dejanu Madiću. Uzalud! Predsednik USS Srbije, prof. Madić se tim povodom uopšte nije oglasio, niti je bilo šta preduzeo da se očigledna nepravda ispravi. Čak se nije ni oglasio. U ovom slučaju, odgovornost profesora Madića je najveća, jer je on na čelu USSS, a ništa nije učinio da se na osnovu jasnih dokaza nepravda ispravi. Žalili smo se arbitražnoj komisiji ali ona nije razmatrala činjenice, već je našu žalbu odbila zbog zakašnjenja. Forma je opet pobedila suštinu, jer je to nekome odgovaralo.

Moglo bi se još mnogo toga reći, ali je ovo sasvim dovoljno za sada. Neshvatljivo je da se jedna organizacija, kao što je USS Srbije, njeno rukovodstvo i članovi (ne svi), odriče, i to nepravedno, svoje dve najstarije, najveće i najaktivnije organizacije. Izbacivanjem našeg saveza iz USSS i prekid finansiranja bez svoje organizacije su ostali svi univerziteti u Beogradu, Kriminalističko policijski univerzitet, Vojna akademija i visoke škole. Nisu ostali samo bez brojnih takmičenja u sportskim granama, već i bez besplatnih programa plivanja, plesa, kuglanja i streličarstva, bez mogućnosti da budu poslati na evropska sportska takmičenja. Naš savez je proširio svoju aktivnost i na prva organizovanja takmičenje 3h3 i prvenstvo studenata Beograda u atletici, saradnju sa studentskim organizacijama u Kini gde se uspešno takmičila naša reprezentacija i drugo. Sada je sve zaustavljeno i veliko je pitanje koliko će trebati vremena da se sve vrati na već dostignuti nivo.

Svi koji ovo pročitaju postaviće jednostavno pitanje: „Zašto se sve ovo radi“? Odgovor je relativno jednostavan. Iza celog projekta uništavanja USS Beograda stoje pojedinci iz Sportskog udruženja Univerziteta u Beogradu, uz obilatu pomoć rektorke Ivanke Popović. Ovo udruženje želi da bude finansirano iz istih izvora iz kojih se finansira USSB, što nije moguće ako obavljaju istu delatnost. Ako nema USSB, onda su vrata finansiranja otvorena. Da ne bude zabune – većina fakulteta (18) Univerziteta u Beogradu se takmiči u organizaciji našeg saveza, a neke od njih smo finansirali kada su se takmičili u Evropi. Uzalud sam na sastancima sa rektorkom Popović predlagao da zajednički razvijamo univerzitetski sport, a na jednom sastanku je bio i Slavko Gak, u to vreme gradski sekretar, koji je sve objasnio i podržao naš savez kao organizaciju koja okuplja sve studente u Beogradu.

Rektorka je članovima izvršnog odbora Sportskog saveza Beograda, izuzev meni, poslala mejl koji ne priliči njenoj funkciji i ugledu i u kome vrši indirektni pritisak da se Univerzitetski sportski savez Beograda isključi. Na tom sastanku je doneta jednoglasna odluka da se naš savez ne isključi. Na tu odluku žalilo se Sportsko udruženje Univerziteta u Beogradu! Koji interes tog udruženja može biti osim da se pozicionira u Sportskom savezu Beograda i finansiranju umesto Univerzitetskog sportskog saveza Beograda? Ali, Sportsko udruženje Univerziteta u Beogradu ne može zameniti naš savez, jer je njihov areal u okvirima Univerziteta u Beogradu, niti može biti član Sportskog saveza Beograda, jer nije savez, nego udruženje. Žalba je usvojena, a studenti svih univerziteta i visokih škola su organizaciono ostali izvan sporta u Beogradu. Sigurno će se desiti i ono što je projektovano – novac za studentski sport će biti usmeren samo ka Univerzitetu u Beogradu.

Borba našeg saveza za opstanak u izuzetno teškim uslovima nastaviti će se s novim ljudima i energijom. Na svim studentima i rukovodiocima brojnih univerziteta u Beogradu i studentima visokih škola je da se toj borbi priključe i da studentski sport vrate studentima; da svi imaju ravnopravne mogućnosti da u njemu učestvuju; da se stvore bolji materijalni uslovi, da se razgranaju takmičenja i sprovedu rekreativne aktivnosti i drugo. A oni koji su doveli naš sport u ovu situaciju, kada jednog dana istina pobedi (a hoće!), morali bi trajno da se iz njega sami povuku ili isključe.

Stojim iza svih svojih dopisa i uvek sam nudio momentalnu ostavku i izvinjenje ako u njima nešto nije tačno.

U Beogradu, 30.04.2021. godine

Vladimir Koprivica,

predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Beograda

P.S. Sportski savez Beograda je vest o isključenju Univerzitetskog sportskog saveza Beograda objavio na instagramu. Prvi lajk je stigao od onoga koji je ovu vest nestrpljivo očekivao“.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstFSFV U FINALU!
Naredni tekstEvropske Univerzitetske Igre u Beogradu neće se igrati u 2021.
Iva Jevtić - studentkinja novinarstva i komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, veliki ljubitelj košarke i budući košarkaški sudija, strastveni navijač Partizana, san mi je da jednog dana imam svoju emisiju u kojoj bi gostovali svi prestižni srpski, pa i svetski sportisti, treneri, sudije, novinari ali i drugi poznavaoci sporta