“Univerzitetski sport je važna karika svake zemlje”

303

U hotelu Kraun Plaza održana je konferencija za medije povodom ol-star meča koji će biti odigran u Pioniru. Posle konferencije ministri sporta Srbije i Hrvatske, Vanja Udovičić i Željko Jovanović, ekskluzivno su za Sportindeks izneli svoje mišljenje kako o predstojećem meču, tako i o stanju u univerzitetskom sportu uopšte.

Finalni dan USSB

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta u Srbiji, smatra da država treba da se posveti mladim ljudima jer se na njima gradi budućnost naše zemlje.
Odkad smo pre šest meseci počeli da vodimo računa o univerzitetskom sportu i o mladima, svaki put je sve više i više to bilo propraćeno u medijima i u Srbiji uopšte. Drago mi je zbog toga. Mislim da su mladi ti koji zaslužuju mnogo pažnje i da oni imaju pravo da kažu svoje mišljenje i da se izjasne kad je o mnogim pitanjima reč. Do sada mnogi nisu hteli da slušaju šta mladi imaju da kažu, ali sada je to promenjeno. Ovakav jedan sporazum, kao i ova utakmica i dešavanje uopšte pokazuju da vodimo brigu o omladini. Oni će kreirati našu budućnost i oni su neko ko će voditi našu državu i sve najbitnije segmente u samoj državi-izjavio je Udovičić.

Ministar je napomenuo i da je njegova želja da sve ove slavne ljude ugosti u punoj dvorani Pionir, hramu košarke, ali da ne želi da donosi nikakve procene koliko će ljudi doći.

1608996_10203145832589844_7578914_n

Voleo bih da dođe što više studenata, učenika, dece uopšte i da se upoznaju da velikanima kako naše tako i svetske košarke.  Želim da se ugledaju na sva ta velika svetska imena jer su svi oni kreirali sportsku prošlost, a samim tim i budućnost. Danas sam video mnoge sportiste koji su meni bili idoli kad sam bio mali. Mogu da priznam da sam se ugledao na mnoge, neke sam i kopirao. Oni su me i doveli do ovoga danas, gde jesam. Sport je nešto što kreira put svakom mladom čoveku. Sport takođe kreira zdravlje i pravi zdravu naciju. Bez zdrave nacije i zdravog sporta ne možemo da imamo zdravu državu-zaključio je za kraj bivši proslavljeni reprezentativac naše zemlje.

Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta u Hrvatskoj, naglašava da je univerzitetski sport veoma značajna karika u njihovoj zemlji i da bi i ostali trebalo da se ugledaju na njih.
Od kada sam ja ministar, ne želim da se hvalim, ali stvarno imamo izuzetno dobru saradnju. Jedan od najboljih pokazatelja je da smo za dve godine povećali pet puta izdvajanja za akademski sport. Kada sam ja došao bilo je 900 hiljada kuna, a sada smo došli na pet miliona kuna. Imamo jednu izuzetno kvalitetnu ekipu u akademskom sportskom savezu i sama činjenica da smo dobili organizaciju Evropskih univerzitetskih sportskih igara govori da se dobro radi. Međutim, naš je cilj osim posticanja studenata da se što više bave sportom, osigurati i da nastava fizičkog vaspitanja bude kvalitetnije organizovana jer mislimo da će to omogućiti i da mladi bolje studiraju i da bolje žive. Tako će biti zdravi, sprečiće bolesti srca i živeće kvalitetnije. Tako da mislim da je akademski sport je jedan od najbitnijih poteza koje svaka Vlada mora osigurati u cilju dobrobiti cele države-napomenuo je na kraju Jovanović.

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstSergej Panov: Očekujem spektakl
Naredni tekstStudenti grade nove sportske mostove između naroda
Student sam Fakulteta političkih nauka. Životna želja mi je da se bavim sportskim novinarstvom. Danas je retka mogućnost da se čovek bavi onim što voli, ali se nadam da sam na dobrom putu da u tome uspem. Trenirala sam odbojku devet godina pa odatle moja ljubav prema sportu. Otvorena sam, komunikativna, spremna za saradnju sa ljudima, tako da ako vas nesto zanima slobodno pitajte!Moji tekstovi