Udaren kamen temeljac za razvoj ženskog futsala u Srbiji

544

Za samo par meseci Beograd će biti domaćin najboljim futsalerima Evrope. Nažalost, ovaj sport nije toliko popularan i malo ljudi (van sveta futsala) može da nabroji osnovne razlike sa fudbalom. Međutim, kao jedan od istorijskih datuma za razvoj futsala kod nas je 18. 12. 2015. To je dan kada je Srbija dobila prva dva licencirana ženska futsal trenera, Barbaru Izgarević (FSFV) i Mariju Armuš (FON).

Finalni dan USSB

Par sezona imamo prilike da ih gledamo na terenima ženske futsal lige, a sada imamo povoda da sa njima razgovaramo o planovima i viziji ženskog futsala u Srbiji.

Kako ste se upoznale sa futsalom?

BI: Ja već deset godina igram fudbal i trenutno sam u superligašu Požarevcu. Futsal sam počela da igram kada sam upisala Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i prijavila se da igram za ekipu.

MA: Kao mala sam stalno igrala fudbal sa dečacima, ali nisam imala priliku da igram fudbal sve do fakulteta. Tada sam se učlanila u žensku futsal i košarkašku ekipu, ali prevagnula je atmosfera koja vlada u ekipi. Druženje, međusobno pomaganje i to što sve zajedno napredujemo iz dana u dan su razlozi zbog kojih sam izabrala da se posvetim futsalu.

Šegrt: Važan korak ka popularizaciji ženskog futsala na Univerzitetima u Beogradu
Sportski direktor USSB, Steva Šegrt, predložio je i uputio Mariju i Barbaru na seminar u cilju daljeg razvoja ženskog futsala na Univerzitetima u Beogradu „Naša želja je da stvorimo atmosferu u kojoj bi ženski futsal mogao da nastavi da se razvija. Ove dve licence znače da imamo osobe koje mogu da vode ekipe, menadžerski i trenažno. Ovo je samo korak u razvoju ženskog sporta u USSB, jer već na proleće planiramo obrazovno trenažni proces, ali i formiranje ženske futsal reprezentacije USSB.

Šta ste novo saznale što biste mogle da primenite u daljem radu?

BI: S obzirom da treniram, ali i studiram na odseku za fudbal na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, znala sam dosta toga što su nam pričali na seminaru. Međutim, počelo smo da se upoznajemo sa tim koliko se futsal razlikuje od fudbala, pravila ali i taktičko-tehničku pripremu futsal ekipe što će nam mnogo značiti u podizanju svesti i kvaliteta ženskog futsala kod nas.

MA: Ja nisam iz fudbala, ni iz futsala , tako da je bilo dosta toga što sam naučila, što takođe mogu da primenim u praksi kako bi futsal reprezentacija Univerziteta, ali i moja ekipa bila spremnija sledeće godine. Svakako, licenca mi trenutno mnogo više znači za menadžerske poslove koji su mnogo bliže mojoj struci.

Možda je rano, ali koji su vam planovi za dalji rad i razvoj ženskog futsala na Univerzitetima, ali i u Srbiji?

BI: Sjajno je što ćemo licencu i znanje stečeno na seminaru moći odmah da primenimo. U planu je da Univerzitetski sportski savez na proleće organizuje obrazovno trenažni proces za devojke koje žele da se upoznaju sa futsalom ili da saznaju nešto više.

MA: A posebno će nam značiti jer nameravamo da napravimo žensku futsal reprezentaciju USSB i da se takmičimo sa koleginicama na Evropskim univerzitetskim igrama i ostalim Evropskim takmičenjima. Verujemo da vrlo brzo možemo da budemo u vrhu.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstSaobraćajke izborile prvu ligu
Naredni tekstKošarka – Završni čin!
Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sportsko novinarstvo mi je hobi već par godina i od osnivanja sajta sam u Sportindeksu. Dišem za fudbal, navijam za dobru igru i puno golova (zvanično), a strani su mi samo borilački i auto-moto sportovi. Slobodno možete da mi se obratite na mail nenad.ruzic@sportindeks.rs, rado ću vam odgovoriti. Sportski pozdrav.Moji tekstovi