Staša Gejo – Sportsko penjanje kao porodična tradicija

1227

Sportsko penjanje je jako zahtevan sport. U Srbiji nije toliko zastupljen i prava je retkost da se neko tim sportom aktivno bavi na ovim prostorima. Jedno ime koje bi trebalo zapamtiti u godinama koje dolaze jeste Staša Gejo. Reprezentativka Srbije u penjanju, učestvovala je na raznim velikim takmičenjima i bila jako uspešna na njima. O tim dostignućima ćemo nešto kasnije. Staša nam je ispričala kako se, pre svega, opredelila za ovaj sport.

Finalni dan USSB

Kako sama kaže od malih nogu ga je zavolela, a porodica je tu odigrala veliku ulogu.

„Sportskim penjanjem sam počela da se bavim kao dete, to je porodični sport, tako da sam se ja igrala sa njihovom opremom, putovala na takmičenja kluba i bila sam sastavni deo tih akcija, iako sam bila mnogo mlađa od ostalih. Ne mogu reći da me ostali sportovi nisu privlačili, pogotovo u osnovnoj školi u kojoj sam bila član ženskog fudbalskog tima. Povremeno sam se bavila i atletikom, išla na razne kroseve koji su bili organizovani u to vreme. Penjanje me je oduvek ispunjavalo i najviše mi je privlačilo pažnju“.

Staša se već nekoliko godina unazad takmiči na najvećim scenama širom sveta u ovom sportu, a situacije kada se sa njih vraćala bez odličja su, malo je reći, u manjini. Kako sama kaže, 2015. godine je zabeležila prvi veći uspeh i od tada se nije osvrtala iza sebe.

„Izdvojila bih osvajanje Svetskog prvenstva za mlade u Italiji 2015., dve godine kasnije je dodato i zlato sa Evropskog prvenstva u Minhenu, kao i osvajanje Svetskih igara. Već godinu dana nakon Minhena osvojila sam i bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Insbruku“.

Poslednji uspeh u nizu Staša je ostvarila na Evropskom prvenstvu u Moskvi koje se održalo pre mesec dana, a riznici je pridodata bronzana medalja u disciplini boldering, kao i srebrno odličje u kombinacijama.

„Evropsko prvenstvo u Moskvi je bio jako važan događaj iz razloga što je to bilo prvo veliko takmičenje nakon povrede kolena (operacija prednjih ukrštenih ligamenata), na kom sam uspela da osvojim dve medalje. Taj povratak mi je puno značio pogotovo u takvom svetlu i nakon ovako teške godine, gde nismo ni imali prilike za putovanja, dokazivanje,… Očekivala sam više, borila sam se za olimpijsku vizu, ali sreća nije bila na mojoj strani na kraju. Sada se krajnji cilj pomera za Pariz 2024. godine“.

Staša nam je u razgovoru takođe otkrila i planove za predstojeću godinu, a centralnu figuru predstavljaće Svetski kupovi u bolderingu.

„Pod pretpostavkom da kalendar ostane isti kao sad, plan je da počnem sa Svetskim kupovima u discplini boldering, sezona počinje u aprilu i traje do kraja juna i to mi predstavlja prioritet. Želim da se popnem na postolje, ali to zavisi od dosta faktora kao što je forma protivnica pogotovo posle virusa. Kad sam ja u pitanju, imam uslove za treninge u Minhenu pošto njihova reprezentacija ima pristup halama i generalno profesionalni sport nije pod restrikcijama. Snalazim se i tako što sam kod kuće improvizovala nekoliko rekvizita na kojima mogu da održavam spremu. Isto tako za sledeću godinu planirana je i organizacija Evropskog kupa u Beogradu u bolderingu, a u septembru, kraj sezone obeležiće Svetsko prvenstvo u Moskvi“.

Za kraj Staša je izrazila optimizam koji se tiče ulaganja države u ovaj sport, shodno skorašnjim dobrim rezultatima.

„Definitivno se situacija popravlja i nadam se da će se u tom pravcu i nastaviti, imajući u vidu koliko smo uradili i kao savez i ja kao predstavnica reprezentacije. Vlada nam je pomogla da finansiramo i objekte i takmičenja sa putovanjima. Sve ove godine radimo na afirmaciji sportskog penjanja i popularnost ovog sporta primetno raste sa vremenom na ovim prostorima i nadamo se da ćemo nastaviti u istom maniru“.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB