Sport i škola u isto vreme

443

Nažalost u našoj državi sport ni na koji način nije povezan sa obrazovnim institucijama, od sportista se neretko očekuje da se profesionalno posvete treniranju. Da bi imali dovoljno vremena moraju da idu vandredno u školu ili da je napuste. U SAD postoji sistem u kom možete da dobijete jako dobro akademsko obrazovanje a da pritom nastavite da se aktivno bavite sportom. Mladi vaterpolista Vuk Vujošević nam je ispričao svoje iskustvo.

Finalni dan USSB

Dobio sam ponudu od trenera vaterpolo tima sa St.Francis koledza da im se priključim. Falio im je igrač na poziciji centralnog beka, i na preporuku mog drugara, koji je golman u tom timu, rezultata odrađenih testova i snimka mojih veština, usledio je poziv koji se ne odbija.

–          Šta je bilo presudno i da li ti je bilo teško da se odlučiš na taj korak?

Pre svega, presudno u toj odluci je bilo to što u Srbiji zaista nema uslova za ambicije koje ja imam. Iako sam bio svestan toga, moram priznati, nije bilo jednostavno odlučiti se za odlazak na drugi kontinent, ali ova odluka je bila jedan od najvećih koraka za moju budućnost.

Olakšavajuca okolnosti je bila ta što poznajem dosta naših momaka koji su prošle godine otišli na isti koledž i oni su me ohrabrili da je dolazak u Ameriku najbolji potez koji mogu da napravim i da se oni nisu pokajali.

–          Da li si se brzo prilagodio na njihov način života?

Tek sam jedan semestar ovde i nisam siguran da sam se još privikao. Ali samo je pitanje vremena, jer, kao što sam već rekao, ovde ima dosta naših momaka i oni mi dosta pomažu.

Njujork je ogroman i užurban grad, način života je drugačiji, a pritom imam i dosta obaveza na koledzu kao i svakodnevne treninge, tako da grad još uvek nisam video.

–          Da li se njihov sistem školovanja dosta razlikuje od našeg?

Način ocenjivanja je drugačiji. Umesto brojeva, ocene se izražavaju slovima. Nema usmenog odgovaranja, već se radi veliki broj testova, sistem koji oni nazivaju “konstantno ocenjivanje”. Maksimalan prosek koji možete da ostvarite godišnje je 4,0, a sportisti, da bi ostali u timu, ne smeju imati prosek ispod 2,0.

–          Kako si zadovoljan rezultatima u vaterpolu?

Moram prvo da kažem da je St. Francis vaterpolo tim jedan od najboljih u državi. Već dugi niz godina ostvaruju odlične rezultate na svim takmičenjima. Prošle sezone su došli do final four-a cele Amerike, što je neverovatan uspeh.

Zadovoljan sam kako je ova sezona protekla. Osvojili smo prvenstvo Severne Amerike i stigli do polufinala istoka gde smo bili poraženi od Prinston (Princeton) Univerziteta koji je kasnije i osvojio prvenstvo.

Što se tiče ličnih rezultata, bio sam proglašen za igrača nedelje. Ustalio sam se u prvoj postavi i igrao sam dobro tokom čitave sezone. Mogu reći da sam zadovoljan, ali uvek može bolje.

–          Šta je ono sto ti najviše nedostaje u Srbiji?

Naravno na prvom mestu porodica, kao i prijatelji i devojka. Takođe, jako mi nedostaje mamina kuhinja. Njihova hrana se razlikuje od naše, pa je domaća hrana nešto čega se često uželim.

–          Šta bi preporučio onima kojima se ukaže takva prilika kao tebi?

Savetovao bih im da prihvate ponudu. Ja se ni malo ne kajem zbog svoje odluke i mogu da prenesem samo pozitvne utiske.

Ivona Radovanović

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstFudbal i žene. I ofsajd?!
Naredni tekstKotrljajuće kamenje- sport koji osvaja Srbiju
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.