SLIKU SA MAJKL DŽORDANOM DRŽIM IZNAD KREVETA

425

Nenad Miljenović, osamnestogodišnji košarkaš Partizana, svojim juniorskim uspesima predstavio se košarkaškoj javnosti kao jedan od najtalentovanijih plejmejkera u našoj zemlji. Nastupao je u kampu Majkla Džordana, kao jedan od 10 najboljih mladih igrača Evrope, izabran je za učešće na All star utakmici za juniore održanoj u Litvaniji prošle godine, osvojio bronzanu medalju sa kadetskom 2009. godine i srebro sa juniorskom reprezentacijom 2011. godine i pored svih uspeha ostao  skroman. Idoli su mu Bodiroga i Džordan, slobodno vreme najčesće provodi sa devojkom i drugarima iz osnovne i srednje škole, nije ljubitelj izlazaka i predan je sportskom životu. Završava gimnaziju ,,Vladislav Petković Dis” i planira da kao i prethodnih godina ostvari prosek 5,oo, a nakon toga i da pokuša da uklopi profesionalni sport sa fakultetom.

Finalni dan USSB

Šta te je navelo da izabereš baš košarku kao sport koji ćeš trenirati?

Zavoleo sam košarku kao mali, sa 4-5 godina i tada su mi roditelji već kupili koš, tako da sam šutirao u mojoj sobi. Međutim, prvo sam trenirao fudbal i na košarku sam došao slučajno, preko druga koji je trenirao u mojoj osnovnoj školi. Više me je tata doveo na trening, ja sam bio pomalo uplašen, ali on me je zamolio da probam. Dopalo mi se i od osme godine treniram košarku.

Da nisi prešao iz FMP-a u Partizan, sada bi bio igrač Crvene Zvezde. Poklapa li se to sa tvojim željama?

Fuzija (FMP-a i Zvezde) se pominjala i dok sam bio tamo, ali jednostavno moj izbor je bio Partizan. Moja želja je uvek bila Partizan i smatram da sam napravio najbolji potez u tom trenutku. Ne znam da li bih u budućnosti igrao za Zvezdu, trenutno o tome ne razmišljam jer sam igrač Partizana, ali nikad ne reci nikad.

Izjavio si da nisi potpisao profesionalni ugovor sa FMP-om, između ostalog zato što nisi bio zadovoljan klupskim ambicijama po pitanju Evropskih takmičenja. Iz Partizana si otišao na pozajmicu u Mega Vizuru, predstavlja li to za tebe korak nazad ili korak napred?

Mislim da je to za mene veliki korak napred, jer do sada nisam imao ozbiljnu ulogu u jednoj seniorskoj ekipi. U FMP-u nisam uopšte igrao za prvi tim, a u Partizanu sam trenirao sa prvim timom.  Trener smatra da u ovom trenutku ne mogu dovoljno da pomognem ekipi i ja sam u želji za seniorskim minutima otišao u Mega Vizuru. Prezadovoljan sam kako za sada sve ide, u klubu sam mesec dana i imam samo reči hvale za Mega Vizuru.

Prvi koš za Partizan postigao si na derbiju sa Crvenom Zvezdom, to su ujedno bili i poslednji poeni za tvoj tim. Kako si ti zamišljao svoj prvi nastup u Pioniru, kao domaćem terenu?

Nadao sam se da će biti upravo tako, trojka u derbiju. Za mene to ima neku simboliku. Kao klinac sam često išao na derbi i plakao kad god je Partizan gubio, jer je tada još postojala neizvesnost. Želeo sam da jednog dana igram za Partizan da ne bih dozvolio da izgubi od Zvezde. Želja mi se ostvarila potpuno neočekivano, ja sam već bio pri odlasku u Mega Vizuru, međutim povredio se drugi plejmejker, ušao sam umesto njega i iskoristo šansu i pogodio trojku. Mnogo lep osećaj.

Mnogi te porede sa Draženom Petrovićem. Na koji način vidiš to poređenje, kao pohvalu, motiv ili dodatni teret?

Pre svega, velika je čast uopšte biti pominjan sa njim u istoj rečenici. Dražen je jedan od igrača na koje se ugledam, po radnim navikama, ambicijama i onim što je postigao u karijeri, a to je NBA liga i to da se tamo izborio za svoje mesto. Poređenje sa njim znači da bih možda, jednog dana mogao da budem blizu njegovog nivoa i to za mene predstavlja motiv da još više radim.

Kakvi su tvoji utisci o Džordanovom kampu i priznanju koje si odabirom za učešće u kampu dobio?

Upoznavanje Majkl Džordana mi je jedno od najvećih dostignuća u karijeri, slika sa njim stoji mi u sobi iznad kreveta. Igrali smo u najpoznatijoj hali na svetu, Medison Square Gardenu. Celokupni događaj je bio mnogo lepo organizovan, bili smo 4 dana u Njujorku, bio sam zajedno sa Cvetkovićem iz Zvezde, zaista sjajan osećaj.

U kojoj meri osećas opterećenje svojih uspeha i pritisak da se i u seniorskim kategorijama podjednako dobro prikažeš?

Znam da se stvara neki pritisak oko nas, koji važimo za najtalentovanije igrače u zemlji, ali uopšte se ne bavim time da li sam popularan. Radim ono što volim i uživam u tome, pa dokle doguram. Važno mi je mišljenje ljudi kojima verujem, porodice, prijatelja, devojke. Ostalo šta se dešava i šta ko očekuje je manje važno.

Za koje svoje košarkaške sposobnosti smatraš da te izdvajaju od drugih plejmejkera?

Smatram da je to osećaj za igru, osećaj za prostor, želja da uključim sve saigrače u igru, da igramo kao tim. Više mi odgovara brza košarka, dobar ritam igre sa dosta atraktivnih poteza, sa razmišljanjem da budem taj koji će da diriguje svima ostalima kako-šta da rade i da svi budu srećni i zadovoljni sa učinkom koji imaju u ekipi.

Marija Milinković

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Naredni tekstZvezda igra potpuno drugačije od drugih
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.