Radne navike pre svega!

638

orig_4105113ebe9982593112604ec77f8Čovek koji svojim komentarisanjem i najdosadniju utakmicu učini vrednom pažnje, Ilija Kovačić, izdvojio je vreme da nam, u opuštenoj atmosferi uz čaj i kolačiće, ispriča kako je uspeo da postane jedan od najboljih sportskih novinara u našoj zemlji.

Finalni dan USSB

Ilija, zdravo, kako si?

Zdravo, hvala na pitanju, dobro sam.

Da li si o pozivu sportskog novinara maštao kao klinac ili se on nametnuo kao mogućnost kasnije, pa si tada shvatio da je to profesija kojoj ćeš posvetiti deo svog života?

Kao klinac sam bio veliki ljubitelj sporta, ali sam u novinarstvo ušao reda radi i nisam ni sanjao da će sportsko komentarisanje, kao posao iz snova svakog muškarca, jednog dana biti moj poziv.

 

Da li bi nam u kratkim crtama opisao svoj razvojni put?

Za vreme studija počeo sam da pišem u “Borbi”, baveći se kulturnim dešavanjima u Beogradu. Koristeći se kontaktima koje sam imao u SAD, gde sam završio završnu godinu srednje škole, iz sportske redakcije “Borbe”, gde sam u međuvremenu došao, otišao sam na BK televiziju, gde sam prenosio NBA ligu. Nakon toga, usledio je angažman na televiziji B92, a evo, poslednjih 6 godina sam na Sportklubu.

Šta jedan čovek treba da poseduje da bi postao cenjen, poštovan i uspešan sportski novinar?

Da biste postali vrhunski u ovom poslu neophodno je da imate pre svega radnu naviku. Talenat mora da bude prisutan, ali će mukotrpan rad, izdvojiti odličnog sportskog novinara iz mora prosečnih kolega.ika darko

Koliko vremena dnevno provedeš posvećen poslu i kako izgleda tvoj radni dan?

Moja priprema za prenošenje utakmice se i danas, posle 20 godina rada, ne svodi na sedanje za mikrofon i pričanje, već na izdvajanje više sati kako bih potpuno spreman dočekao ljubitelje sporta na svojoj komentatorskoj poziciji. Nedeljno odradim 6 direktnih prenosa sa raznih sportskih borilišta, što će me primorati da samo u jednom danu odem na preko 30 internet stranica I prikupim što više informacija, kako bih što bolje informisan pružio što bolji ugođaj gledaocima kraj malih ekrana.

 

Čuli smo da se poslom baviš preko 20 godina, pa nas zanima koje su razlike između posla sportskog komentatora nekad i sad?

U vreme kada je internet bio misaona imenica, informacija je bila zlata vredna. Danas, odlaskom na vikipediju možemo saznati sve što nas zanima o jednom sportisti, pa je nekadašnje umeće sportskog novinara da pribavi informaciju danas zamenjeno umećem istog da izvrši pravilnu selekciju raspoloživih informacija i da pravilno selektirane informacije plasira u pravom trenutku, kako bi jedan sportski dvoboj načinio zanimljivijim.

PITANJA-ZA-SAMPIONA-sajtNa B92 si vodio kvizove “Pitanja za šampiona” i “Super genije”, pa nam reci, kako si se snašao u novoj ulozi?

Vođenje ovih kvizova je za mene bilo jako lepo iskustvo i drago mi je što sam imao priliku da se oprobam i u tome.

Šta su, po tebi, prednosti ovog posla?

Siguran sam da nikada ne bih uspeo da obiđem i vidim sve što sam obišao i video da se nisam bavio sportskim novinarstvom. Recimo samo da sam se jednom prilikom vozio u liftu sa Šakilom, koji se pritom šalio sa mnom, što je na mene ostavilo ogroman utisak.

Kad smo već kod utisaka, možeš li mi reći šta je na tebe do sada ostavilo najveći utisak?

Najveći utisak na mene ostavio je prvi kontakt sa celom NBA pričom – ulazak u svlačionicu Sakramento Kingsa pred jednu od utakmica i potpuno opuštena atmosfera i doček ekipe novinara, koji su sa zvezdama, poput Divca, Stojakovića, Turkoglua, Vebera i drugih, razgovarali najnormalnije, bez bojazni da će ih bilo ko od tih velikih igrača šikanirati ili, ne daj Bože, zamoliti da napuste svlačionicu.90602_novi-kviz-na-b92_f

Imaš li neostvarenih profesionalnih želja i gde vidiš sebe za 10 godina?

Za 10 godina sebe vidim na istom mestu, u Sportklubu, a nemam neostvarene profesionalne želje, jer sam do sada uspeo da uživo izveštavam sa nekoliko ol-star mečeva i NBA finala, a bio sam na licu mesta i na poslednjem fajnal foru Evrolige u Istanbulu.

Za kraj te molim da pošalješ poruku mladima koji žele da jednoga dana postanu uspešni sportski komentatori.

Budućim sportskim komentatorima među našom omladinom, poručujem da nikada sebi ne dozvole da se izdignu iznad događaja koji komentarišu i na taj način upropaste uživanje u kvalitetnom sportskom prenosu, već da ostanu ono što odličan komentator mora da bude – veza između gledalaca i samoga događaja, koja će, u zavisnosti od atraktivnosti jedne utakmice, u manjoj ili većoj meri, svojom dovitljivošću učiniti utakmicu još interesantnijom.

Vlačić Vukoje

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstEkonomistkinje u deficitu
Naredni tekstMašinci trasirali put u elitu
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.