Nikola Todorović – Fakultet mi je izduvni ventil za sport, a sport izduvni ventil za fakultet

4223

Višestruki državni prvak, juniorski prvak sveta, prošlogodišnji osvajač zlatne medalje na „EUSA“ takmičenju. Student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, Nikola Todorović proveo je par sati pričajući sa nama o svojim dostignućima, treniranju, i spoju između profesionalnog sporta i fakulteta.

Finalni dan USSB

Sa 13 godina počeo si da treniraš  kik boks, jesi li se oprobao u nekom drugom sportu pre njega?

– “Oprobao sam se u par sportova, fudbal, košarka, plivanje i vaterpolo. Drugar me je pozvao da odemo da pogledamo trening kik boksa i to mi je privuklo najveću pažnju i do danas sam u tome”.

Šta ti se najviše svidelo kod kik boksa?

– “U to vreme kad sam ja počinjao, ovaj sport je bio dosta nepopularan i sama ta činjenica da treniram nešto drugacije mi je privlačila pažnju”. Osvrnuo se i na razliku između ostalih sportova i dodao. “Svidelo mi se i što za razliku od timskih sportova koje sam trenirao ovo je individualni sport gde zavisiš samo od sebe i svog zalaganja. A takodje i treninzi su dinamični i raznovrsni i akcenat je na snazi i tehnici”.

Imaš li omiljenog kik boksera ili čoveka na koga se ugledaš a i zasnivaš stil borbe?

Kad sam počeo da treniram tada su postojale odredjene simpatije prema velikana k-1 scene kao sto su Badr Hari, Alister  Overem, Semi Šilt , malo posle njih Tajron Spong… ali da se trenutno ugledam na nekog ili stil borenja da zasnivam gledajuci nekog borca, to ne. Ima dosta kvalitetnih kik boksera u svetu i analizirajući veliki broj njih gradim svoj stil.

Kada si prvi nokaut imao u profesionalnoj karijeri?

Prvi put sam nokautirao protivnika 2014. borca iz hrvatske.

Kako si se osećao kada si u meču protiv Miloša Dakovića, imao nokaut u prvoj rundi 2018., mozes da nas provedeš malo kroz osećanja i misli nakon toga?

Iz moje perspektive tada, neposredno posle nokauta, očekivao sam pobedu i nisu neke velike emocije bile prisutne. Miloš je inače moj drugar i nije mi neko zadovoljstvo raditi meč sa drugarima pa samim tim ne mogu da se preterano radujem takvim ishodom.

Nakon meča sa Milošem, da li si imao dodatnu motivaciju da radis još jače i bolje?

Posle svake pobede se javlja motivacija za još većim zalaganjem. U pripremnom periodu kad je prisutno puno odricanja često kažem sebi da pravim pauzu posle takmicenja. Ali kad dodje mec i pobedim, toliko se motivišem da sam već sutradan u sali.

Kako to izgleda u ringu kada se bori prijatelj protiv prijatelja?

Nije lako dati objašnjenje. Malo je ovo suroviji sport i kada dodje do toga i kada na merenju, koje bude dan ranije, pogledaš protivnika u oči, vidiš da i on želi tebe da pobedi. U tom trenutku malo se izgubi taj osećaj drugarstva. Ali čim se sve završi i emocije se slegnu, sve to prodje.

Da li imaš omiljeni potez ili udarac?

Obično borci, mogu da izdvoje neke odredjene udarce. Trudim se da budem raznovrsan i sve tehike podjedanko volim ali recimo u poslednje vreme akcenat sam stavljao na udarce kolenima.

Kada je reč o pripremama, kako izgleda jedan dan u tom periodu?

Svaki dan treniram i gledam da sam uvek spreman jer vrlo često imam mečeve. Svaki radni dan je skoro potpuno isti. Ustanem ujutru i odem na trening, uglavom kondicioni ili trening snage. Onda kući na odmaranje i obaveze oko fakulteta, i uveče na trening gde je iskljucivo kik boks. U medjuvremenu održim ja jedan trening kikboksa, jer radim kao trener u mom klubu. Vraćam se kući, eventualno neki film se pogleda i na spavanje. Mada nije sve baš šablonski, često se ode malo u neku šetnjicu na primer, na piće sa drustvom.

Prošle godine si osvojio zlatnu medalju na EUSA takmičenju u Zagrebu, da li si se posebno spremao za to takmičenje? Da li si išao tamo sa odredjenim očekivanjima?

Posebne pripreme nisam imao jer smatram da imam kvalitetan, standardni sistem treniranja. Na svako takmičenje koje odem očekujem da osvojim. Konkurencija je na moje iznenadjenje bila velika i dosta kvalitetna, ali mi je pošlo za rukom da posle tri meča osvojim zlatnu medalju.

Pobedio si rezultatom 2:1, da li si imao odredjen plan protiv Vladislava Tieurmenka?

Vladislav je jako dobar borac i morao sam ozbiljno da se fokusiram na taj meč i moram priznati saveti koje sam dobijao iz ugla su bili vrlo efektni i pobeda je bila neminovna. I verujem da ću sa njime ukrštati rukavice ponovo.

Koliko ti je značila bronzana medalja u Španiji sa našom reprezentacijom pre 4 godine?

To mi je bilo prvo veliko medjunarodno takmičenje u juniorskoj konkurenciji, dve pobede i poraz od Poljaka. Manjak iskustva je uticalo na takav ishod, ali svakako takmičenje koje nosi velike uspomene.

Pored toliko tvojih dostignuća, odakle crpiš motivaciju da i dalje nastaviš da se baviš kik boksom?

– Navikao sam se na takav stil života i trenutno ne mogu bez toga. Sva ta druženja kroz sport, putovanja. To su uspomene za ceo zivot.

Student si FTN-a, kako uspevaš da stigneš i da treniraš i da polažeš ispite?

  • FTN je faks koji mi idealno odgovora zbog načina polaganja ispita, prisustvujem vežbama skupljam bodove, kad dodje kolokvijum malo veći pressing. Sve u svemu, uz dobru organizaciju, može se sve postići.

Zbog čega si odlučio da upišeš FTN?

– Iskren da budem, nisam znao šta drugo da upišem a matematika mi je išla solidno pa mi nije predstavljalo problem da spremim prijemni. Ali vremenom sam zavoleo programiranje pa mi je to izduvni ventil za sport, a sport izduvni ventil za fakultet.

Kako izdržavaš  ovu trenutnu situaciju u našoj drzavi? Šta radiš u slobodno vreme?

Pratim onlajn predavanja trudim se da odradjujem vežbe koje nam zadaju. Ova situacija mi iskreno prija da se uspori tempo života, da radim neke stvari koje obicno ne stižem kao što su čitanje nekih knjiga i gledanje filmova, izjavio je Todorović.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB