“Nije lako uskladiti profesionalni sport i visoko obrazovanje”

642

Obrazovanje i sport ne mogu ići zajedno, tvrdnja je  velikog broja profesionalnih sportista. Na putu do uspeha u svojim sportskim karijerama većina odluči da zapostavi školovanje. Međutim, dokaz da i dalje ima sportista koji su jednako uspešni u oba segmenta jesu svakako i brojni košarkaši. Među njima je i Ognjen Dobrić, osvajač srebra na Svetskom prvenstvu za juniore 2013. godine u Češkoj i košarkaš FMP-a iz Železnika. Dobrić je i pored brojnih obaveza i teških utakmica u Superligi Srbije odvojio vremena i razgovarao sa nama na temu visokog obrazovanja profesionalnih sportista.

Finalni dan USSB

Upisali ste Fakultet za računarstvo i informatiku na Singidunumu. Kako Vam se čini visoko školovanje?

Za sada mi ide odlično, izuzetno sam zadovoljan. U stalnom sam kontaktu sa profesorima koji imaju razumevanja za moje košarkaške obaveze, izlaze mi u susret i olakšavaju školovanje na čemu sam im zahvalan.

Kako uspevate da usaglasite obrazovanje i profesionalni sport? Imate li neku tajnu?

Profesinalni sport oduzima mnogo vremena, tako da se ne mogu posvetiti obrazovanju maksimalno, ali se trudim da završim što više obaveza koje se tiču fakulteta i uspevam u tome.

10513503_10204401854351687_3017877919484069555_n

Koliko je visoko obrazovanje važno za profesionalne sportiste?

Mislim da je visoko obrazovanje bitnije u vidu lične satisfakcije i ostvarivanja kasnijih ciljeva koji se ne odnose isključivo na sport.

Obaveze u sportskoj sferi često nadvladaju školske. Razmišljali ste nekada o prekidu školovanja?

Nikada nisam pomišljao u tom pravcu. Uvek sam se trudio da, koliko je u mojoj moći, usaglasim košarku i obrazovanje i u tome ću težiti i u budućnosti.

Osnovne studije predstavljaju vašu krajnju tačku u obrazovanju?

Videćemo u kom pravcu će se odvijati moja košarkaška karijera. Moji trenutni planovi su da nakon završetka osnovnih studija, nastavim sa daljim školovanjem.

Razmišljate da po završetku košarkaške karijere radite u oblasti informatike i računarstva ili ostajete u svetu košarke?

Naravno da bih želeo da napredujem i u toj oblasti, mislim da nudi mnogo mogućnosti i svakako da vidim sebe u tome u budućnosti.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB