Nenad Karanović – Bio sam sedmi na FIBA rang listi

742

Student mastera na Fakultetu sporta I fizičkog vaspitanja, Nenad Karanović, podelio je sa nama kako je kao dete uplovio u svet košarke I kako sada svoje znanje prenosi na mlađe generacije.

Finalni dan USSB

 

„Košarku sam počeo da treniram sa sedam godina u KK „Bane“ u Raškoj gde sam igrao do kraja osnovne škole. Nakon toga sam došao u Beograd gde sam upisao srednju Medicinsku na Zvezdari i počeo da igram za KK „Beovuk“ do 2016. Bili smo četvrti u juniorskoj sezoni. Igrao sam jedne godine seniorsku košarkašku ligu Srbije. Od 2016. do 2019. sam profesionalno igrao 3×3 basket, gde sam u jednom trenutku bio sedmi na svetu na FIBI-noj rang listi ispod 23 godine.“

Nenad nam je otkrio kako je to igrati košarku u manjim mestima i kako se on snašao kada je iz male Raške došao u veliki Beograd.

„Sada je u manjim sredinama dosta manje dece i retko se desi da naiđe neka dobra generacije kao što je to nekad bilo. Moja generacija u Raški je bila dosta dobra, imali smo dobar tim i dobre rezultate i kasnije dosta igrača iz moje generacije otišlo dalje da bi igrali košarku na nekom većem nivou. To i jeste razlog zbog čega sam ja došao u Beograd, pored toga upisao sam i željenu srednju školu, ali prvenstveno je moja ideja bila da se bavim košarkom na većem nivou.“

„Svaki novi početak je težak, pogotovo kad iz male sredine dođeš u veliki grad, škola je bila dosta zahtevna, novo društvo, nova ekipa ponovo dokazivanje u košarci i početak od nule. To je samo po sebi dosta teško ali vremenom sam se prilagodio, stekao sam dosta dobrih prijatelja sa kojima se i danas družim i košarka je bila na zavidnom nivou, moja generacija iz Beovuka je bila četvrta u Srbiji a kasnije sam igrao i košarkašku ligu Srbije.“ – dodao je Karanović.

Mlad i iskusan košarkaš odlučio je da svoje stečeno znanje i iskustvo prenese na mlađe generacije i tako održi ljubav prema košarci.

„Ja sam posle 3×3 basket karijere odlučio da se naglo povučem i završim fakultet. Kada sam fakultet završio u roku očekivan sled okolosti je bio da ću postati trener. Ceo život sam u košarci i veliku ljubav gajim prema tom sportu. Smatram da posedujem tu neku energiju i harizmu koja je potrebna treneru i da mogu dobro raditi sa mlađim kategorijama. Počeo sam da radim u Partizanu godinu dana pre nego sto sam završio fakultet. Dve godine sam bio pomoćni trener kadetima nakon čega sam prešao u košarkaški klub Slodes gde sam i dan danas glavni trener kadetima i pomoćni u prvom timu.“

Pitali smo Nenada kako je uskladio svoje vreme i da li je bilo naporno raditi istudirati u isto vreme.

„Ja sam počeo da radim pred kraj osnovnih studija tako da sam lepo tempirao svoje vreme jer sam na vreme dao sve teže predmete i ostalo mi je par lakših da završim. Sad sam na masteru koji je online i nemam problem da uskladim sve”.

Kako je čitav svet pogođen pandemijom virusa Covid-19 dotakli smo se i te teme.

„Korona je u početku promenila živote svima nama i morali smo da naučimo kako funcionisati u novonastaloj situaciji, ali pretpostavljam da su se svi vremenom privikli kao što sam i ja. Najveći problem je što su lige bile prekute, i studentska i deca koju sam vodio. Uopšteno sport je stao, to je po mom mišljenju bila dosta otežavajuća okolnost u to doba karantina, ali sad se da kažemo sve vraća u normalu ili smo se mi samo navikli na ovakav način života.“

Kao što smo već naveli Nenad je prestao da trenira ali se raduje utakmcama u okviru Lige Univerziteta u Beogradu.

„ S obzirom na to da sada ne treniram studentska liga je i meni i mojim kolegama jedina rekeacija u poslednje dve godine. Nama je to što igramo za fakultet bukvalno hajlajt nedelje, jedva čekamo da dođe utakmica da se malo istrčimo, ali prvenstvono da se zabavim. Napravili smo jednu finu atmosferu između saigrača i kao što sa rekao to nam je prvenstveno zadovoljstvo a svaki rezultat koji se napravi je bonus. Stvarno smo svi fantastični drugari i ako je to počelo nasumičnim okupljanjem igrača i preraslo je u mnogo ozbiljniju priču i ozbiljnije društvo. Imali smo i par inostranih turnira sa kojih vučemo nezaboravne uspomene. Preporučujem svima da obavezno zaprate @kk_fsfv na instagramu.“– dodao je Karanović kroz osmeh.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB