Milorad Teodorović – Beogradu fali teren za rukomet na pesku

1383

Dvadesetšestogodišnji rukometaš (na pesku), poreklom iz Šapca, osvajač 3 zlatne, po jedne bronzane i srebrne medalje igrajući rukomet na pesku za BHC Student i sportista koji je sa Fakultetom organizacionih nauka osvojio nekoliko titula. Trenutno nastupa za RK Obilić koji se nalazi na 10. mestu na tabeli domaće Superlige i očekuje ga Evropsko univerzitetsko prvenstvo 2021. godine. Svoja iskustva, uspomene, takmičenje na evropskim pozornicama podelio je Milorad Teodorović.

Finalni dan USSB

Igrajući za fakultet sticao je potrebna iskustva koja su mu pomogla u daljem napredovanju u karijeri. Odricanja zarad uspeha je moralo da bude, ali su sve to olakšali ljudi u njegovoj okolini.

“Iskustvo je teško opisati posle toliko godina i tolikog broja nastupa. RK FON je oduvek bila pažljivo birana ekipa pre svega odličnih ljudi, a i kvalitetnih rukometaša. Oduvek smo imali podršku fakulteta, zahvaljujući prof. dr Milanu Martiću. Kad vidimo toliko zalaganje i veru fakulteta, nikada nam nije palo teško da se odužimo na terenu. Za velike uspehe se uvek mora žrtvovati, ali uz ovakvu podršku ništa nije teško. Svaki put smo izlazili na teren i znali za šta se borimo, posebno u finalima uz naše drugare na tribinama.”

Odigrati ovoliko finala budi lepe uspomene kod njega, ali lepih uspomena nema bez suprotnih. Jedan od dva najbolnija poraza u finalima mu je utakmica protiv Mašinskog fakulteta u finalu prvenstva 2017. godine.

“Možemo izdvojiti pomenuti meč, kao i meč protiv Pravnog fakulteta par godina ranije kao dve bolne uspomene. Teško padaju porazi, posebno u finalima kad stignete do kraja i važite za favorita, ali se dogode utakmice kad prosto nije dan za pobedu. Najlepsi osećaj mi je osvajanje prvog zlatana na turniru 5 lopti u Parizu. Moj prvi internacionalni turnir sa RK FON, finale koje smo dobili sa jednim golom prednosti u produžecima, sigurno ga neću zaboraviti.”

U srednjoj školi priključio se prvom timu Metaloplastike. Tada su počeli snovi o profesionalnoj karijeri. Fakultet i Obilić su u novokomponovanom projektu olakšali studentima bavljenje sportom. Rukomet mu predstavlja zadovoljstvo i ne planira uskoro da ide u inostranstvo.

“Moji snovi o profesionalnoj karijeri krenuli su u srednjoj školi kad sam priključen prvom timu Metaloplastike. Nažalost, kada sam upisao fakultet video sam da je dosta teško postići sve, a žrtvovanje obrazovanja nije bila opcija. Projekat RK FON – RK Obilic je tu došao kao spas, gde je dosta nas pronašlo balans, nekad između rukometa i fakulteta, danas između rukometa i posla. U mojim trenutnim planovima nema skroz profesionalnog bavljenja rukometom i odlaska u inostranstvo. U Obiliću mi rukomet predstavlja zadovoljstvo, stekao sam dosta prijatelja, a pri tom igramo Arkus ligu i to je sve što mi od sporta trenutno treba, ali nikad se ne zna.”

Svakog vikenda RK Obilić odmerava snage sa najvećim rivalima u najjačem rangu takmičenja u Srbiji. Nekad je teško uskladiti sve obaveze u toku nedelje i doći potpuno spreman na utakmicu, ali je, kako smatra, najbitnije truditi se.

“Vremenom postane prirodno, naravno, uvek je najveći motiv kada je sa druge strane ekipa sa vrha tabele poput Dinama ili Metaloplastike. Teško je raditi 5 dana u nedelji i imati potpuni fokus na utakmici za vikend, ali to je nešto što je igračima Obilića postalo normalno i mislim da možemo služiti kao primer kako je moguće postići sve uz dovoljno truda.”

Nastupao je i za ekipu koja je osvojila srebrnu medalju na EUSA takmičenju 2019. godine u rukometu na pesku. BHC Student je ideja koju je osmislilo nekoliko njegovih prijatelja i koja je od tad je veoma uspešna na peščanom terenu sa 5 medalja i jednim četvrtim mestom. Smatra kako će ovaj projekat tek napraviti najveće uspehe u narednim godinama. 

“Rukomet na pesku je jako straktivan sport pre svega, ima specifična pravila koja se brzo uče. BHC Student je ideja koju je osmislilo par drugara, pre svih Rastko Aničić. Mi smo u svet rukometa na pesku ušli igrajući za BHC Precka Breaks, međutim odlučili smo da to malo razdvojimo zbog velikog broja igraca u rotaciji, ali i zbog popularizacije sporta stvaranjem konkurencije što se pokazalo kao dobar potez. Prošle godine, iako smo i dalje bili malo neuigrana i neiskusna ekipa, ostvarili smo odlične rezultate. Na kraju je došlo to učešće na EUSA prvenstvu u Zagrebu gde je ekipa do polufinala igrala bez mene i pružala vrhunske partije, verovatno bi i bez mene stigli do finala, ali mi je jako drago što sam makar na kratko bio deo ekipe i doprineo osvajanju srebra u toliko jakoj konkurenciji. Sve u svemu, prošla godina je odlična podloga za dalju igru BHC Studenta i nadamo se, prvo uopšte početku sezone, a zašto ne u budućnosti i nastupanju na EBT Mastersu.”

Rukomet u Srbiji godinama stagnira, dok je talenata sve više. Grade se novi tereni, kako dvoranski, tako i prvi na pesku. 

“Godine iskustva su me naučile da ne verujem dok ne vidim taj teren spreman za igru. Šalu na stranu, rukomet na pesku je definitivno u povoju i drago mi je što se stvara zdrava konkurencija, to je jedini način da se napreduje. Beogradu fali teren za rukomet na pesku i mislim da predstoje bolja vremena. Za kvalitet Superlige ne mogu reći isto, deluje kao da ima dosta stvari koje treba menjati ali na to mi kao igrači ne možemo da utičemo. Ostaje nam da damo sve od sebe na terenu i prikažemo RK Obilić u najboljem svetlu.”

Evropsko univerzitetsko prvenstvo odloženo je zbog pandemije virusa COVID-19 za 2021. prvu godinu gde će Teodorović nastupati za svoj fakultet. Pripreme teku otežano zbog pomenutog stanja, ali je cilj uživanje u igri.

“Iskustvo dolazi kroz svaku utakmicu i to je sigurno. Trenutno zbog cele situacije u svetu i pandemije, pripreme su otežane, siguran sam da svi koliko-toliko ostajemo fit uz vežbe. Pripreme tek predstoje i fizičke i taktičke, ali nam je uvek prva stvar da uživamo kad izadjemo na teren, sve ostalo dolazi vremenom.”

Za kraj je podelio da ovo vreme osim što koristi za to da ostane fit, priprema nova jela, svira gitaru, a voli i da odigra “CS:GO” na računaru sa kolegama sa posla. U životu mu je najvažnije da uživa u onome što radi i to preporučuje drugima.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB