Mila Kovačević – Čuvajte se kako bismo što pre nastavili tamo gde smo stali!

1114

MVP prošlogodišnje UNIADE, student Medicinskog fakulteta i korektor ekipe koja se takmiči u okviru Lige Univerziteta u Beogradu Mila Kovačević, osvrnula se na osvojeno priznanje i ostvarene rezultate u dosadašnjem delu takmičenja. Podelila je sa nama kako se trudi da u ovoj, svima nepoznatoj, situaciji bude produktivna i što bolje iskoristi slobodno vreme.

Finalni dan USSB

Iako je rođena u Kangasu koji se nalazi u španskoj pokrajini Pontevedra, svoj odbojkaški put započela je u Vrbasu.

„Odbojku sam krenula da treniram u  5. razredu osnovne škole sa drugaricama, kao što to obično ide. Iz Vrbasa sam, to je mali grad, tako da je od malo opcija odbojka uvek među devojčicama bila omiljen izbor. Na kratko sam se oprobala u tenisu ali to nije dugo potrajalo, ubrzo sam se vratila odbojci“.

Objasnila je zašto je ostala verna ovom sportu i šta je uticalo na njen igrački razvoj.

„Odbojka je sjajan timski sport koji je popularan u našoj državi, pogotovo među devojkama, samim tim utakmice i različite vrste turnira su česte. To konstantno takmičenje je definitivno jedan od ključnih razloga zašto sam ostala privržena ovom sportu. Devojke sa kojima treniram, treneri, pobede, dobra atmosfera, putovanja… Sve je to doprinelo mom napretku na ovom polju“.

Ova dvadesetjednogodišnjakinja igra na pozicij korektora koji, da bi bio uspešan na terenu, treba da ima dobru komunikaciju sa tehničarem, ali i određene individualne kvalitete. 

„Svaka pozicija je specifična, što se korekcije tiče, ona nosi veliku odgovornost u napadu. Na tom mestu su igrači koji su pouzdani i sigurni u tom segmentu igre. Pregled terena, skočnost, pouzdanost, eksplozivnost su neke od karakteristika dobrog korektora“.

Ekipa Medicinskog fakulteta takmiči se u Ligi Univerziteta u Beogradu, a Kovačevićeva je njen član već dve godine.

„Ekipi Medicinskog fakulteta sam se priključila već na početku prve godine. Za nekoga kome je fakultet prioritet, ovaj izbor bio je idealan jer su obaveze u sklopu ekipe u potpunosti podređene dešavanjima na fakultetu“.

Istakla je da je iskustvo njihov igrač više ove sezone. 

„Devojke su sjajne, imamo dobar odnos van terena. Taj timski duh, koji se gradi druženjem, dođe do izražaja na terenu onda kada je potrebno. Stalno radimo na tehnici, prilagodjavamo taktiku protivničkom timu, a ostalo rešavamo u hodu. Čini mi se da je igra bolja ove sezone, uigrale smo se, imamo malo više iskustva, svakako i dalje imamo padove, ali ništa sa čim ne možemo da se nosimo“.

Medicinski fakultet zauzima prvo mesto u grupi V, a prvi napadač osvrnuo se na ostvareni rezultat u dosadašnjem delu takmičenja i izdvojio je najtežeg protivnika.

„Do sada je sezona tekla onako kako smo i planirale, imamo samo jedan poraz tako da se nadamo će biti uslova da se takmičenje nastavi da bi ispunile cilj, a to je svakako medalja. Najteži protivnik u grupi bio nam je Pravni fakultet, ekipa im je odlična i spremna. Nadamo se da ćemo imati bolji odgovor na njihovu igru sledeći put kad se sretnemo“.

Dualna karijera je ono što je za igrače Studentska lige specifično u odnosu na ostale. 

„Studentska liga okuplja odlične sportiste koji pored toga uspevaju da briljiraju i na drugim poljima, tako da je to ono što je razlikuje i u pozitivnom smislu izdvaja od ostalih liga“.

Medicinski fakultet prošle godine osvojio je svoju prvu medalju, a utisci nakon osvajanja zlata na UNIADI su i više nego dobri.

„Prvi put smo učestvovale na Uniadi prošle godine sa namerom da se uigramo za početak sezone. Na kraju smo uzele zlato pobedivši ozbiljne ekipe tako da sa tog turnira nosimo super utiske, ove godine se definitivno vraćamo da branimo titulu“.

Kovačevićeva je proglašena za najkorisijeg igrača na ovom Međunarodnom sportskom studentskom turniru, ali ipak ističe timski uspeh.

„Svakako mi prija što su moje dobro odigrane partije nagradjene, ali je bitnije što je tim sjajno izneo turnir i uzeo zlatnu medalju“.

Rekla nam je kako provodi dane za vreme vanrednog stanja.

„Situacija je neočekivana, trudim se da budem produktivna i maksimalno iskoristim ovoliko slobodnog vremena. Kao nekome ko je često aktivan i stalno napolju, pogotovo kad je ovako lepo vreme, čudno mi je da sam ovoliko kod kuće. Treniram kako bih koliko-toliko održala formu, učim, provodim vreme sa porodicom i pratim aktuelne serije“.

Kao student Medicinskog fakulteta, podelila je svoja zapažanja o trenutnoj situaciji.

„Potrebno je slušati savete stručnjaka i za vreme ovog vanrednog stanja ne preispitivati odluke istih. Ti ljudi su obučeni da adekvatno reaguju u ovakvim situacijama, verujem da smo što se lekara tiče u sigurnim rukama. Kada je reč o konkretnim merama, izolacija je sigurno najbolja mera prevencije, tako da, ostanite kod kuće“.

Svim studentima koji isčekuju nastavak takmičenja i povratak redovnim obavezama, poručila je da se čuvaju.

„Svi se nadamo da će se takmičenje nastaviti kako bismo probali da postignemo ono što smo zacrtali na početku sezone, da ćemo se uskoro vratiti svakodnevnim obavezama, ali i uživanju. Čuvajte sebe i svoje najbliže kako bismo svi što pre mogli da nastavimo tamo gde smo stali“, rekla je Kovačevićeva.

FOTO: UNIADA

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB