Međunarodni dan studentskog sporta- 20. septembar

1598

Danas je Međunarodni dan studentskog sporta! Ovaj datum UNESCO je zvanično proglasio 2016. godine.

Zašto baš 20. septembar?

Finalni dan USSB

Odluka o datumu za obeležavanje Međunarodnog dana studentskog sporta doneta je u novembru 2015. godine. Kao datum izabran je pretposlednji dan prvog univerzitetskog svetskog prvenstva na svetu koje je održano od 17. do 21. septembra 1924. u Varšavi.
Nakon ovog takmičenja ređala su se prvenstva i međunarodna takmičenja. FISU (Međunarodna federacija studenstkog sporta) osnovana je 1949. da bi se deset godna kasnije prvi put održale letnje univerzitetske igre pod imenom “Univerzijada”. Prema podacima FISU-a, od osnivanja je ukupno održano 350 univerzitetskih svetskih takmičenja.

Kratka istorija Univerzijada- Šta to ima Bugarska?

Prva Letnja univerzijada održana je 1959. godine u Italiji u Torinu, a prva Zimska univerzijada organizovana je godinu dana kasnije. Domaćin je bio francuski grad Šamoni. Sledeće godine održaće se 30. letnja Univerzijada u Napulju, a već početkom 2019. godine očekuje nas 29. Zimska univerzijada u Krasnojarsku.  Ipak, zanimljivo je da je glavni grad Bugarske jedini dva puta bio domaćin i Letnjih i Zimskih univerzitetskih igara. Naši susedi su poverenje FISU-a zadobili već u organizaciji druge Letnje univerzijade (1961), a domaćini su bili i devetim Letnjim univerzitetskim igrama 1977. godine. Zatim, 11. Zimska univerzijada organizovana je u Sofiji 1983. godine. Očigledno je da su Bugari opravdali poverenje FISU pa su dobili priliku da i ovo takmičenje organizuju ponovo. Ponovo su ugostili studente sportiste iz celog sveta šest godina kasnije na 14. Zimskim univerzitetskim igrama (1989). Tadašnja Jugoslavija bila je domaćin 14. Letnje univerzijade 1987. godine u Zagrebu. Beograd može da se pohvali da je bio domaćin 25. Letnje univerzijade 2009. godine.

Danas FISU ima 174 članova nacionalnih asocijacija i pored Univerzijada i prvenstava, organizator je događaja koji promovišu univerzitetski sport.

Svim sportistima, gledaocima i ljubiteljima studentskog sporta, srećan ovaj 20. septembar!

Foto: FISU i Sportindeks

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstNemanja Nenadić pojačao Crvenu zvezdu
Naredni tekstRusija vs Srbija – bratski i prijateljski futsal
Studentkinja sam novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Bavljenje novinarstvom znači ispunjenje mojih želja. Ne mogu da zamislim dan bez radija i sportskih vesti. Želja mi je da izveštavam sa velikih sportskih takmičenja. Kontakt: urednik@sportindeks.rs