Košarkaši Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija – Studentska liga je kolevka druženja i sportskih gladijatorskih nadmetanja svakog vikenda

2411

Košarkaška sekcija Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija obnovljena je 2013. godine pod pokroviteljstvom školslog sportskog udruženja, parlamenta, saveza i rukovodstva kome duguju veliku zahvalnost za organizaciju, pristup i pomoć u vidu novčanih nagrada, finansiranja inostranih putovanja, nabavljanja opreme i odgovarajućih termina. U narednom periodiu pod vođstvom Stefana Ljamića, trenera i PR menadžera ekipe, ekipa se takmičila kako na domaćim, tako i na inostranim, odnosno humanitarnim turnirima koji su se održavali u Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Španiji. Ova, relativno mlada ekipa može se pohvaliti nizom ostvarenja. Bili su šampioni “Skupa visokih škola Srbije” u Bugarskoj, šampioni turnira “Spirit”, vicešampioni “Skupa visokih škola Srbije” u Grčkoj, čak dva puta polufinalisti turnira “EuroCatalonia” u Barseloni, četvrtfinalisti turnira “Euroiade” u Parizu, a ove godine postali su i šampioni USSB lige Beograda.

Finalni dan USSB

 

Stefan Ljamić, trener i PR menadžer košarkaške ekipe Beogradske akademije poslovnih i umetničkih strukovnih studija i Igor Mladenović, kapiten ekipe, otkrili su nam kakva je atmosfera posle osvajanja titule i podelili sa nama utiske o studentskoj ligi, kao i stvari kojima su se posvetili tokom vanrednog stanja.

Najteži period izolacije je prošao. Kako ste iskoristili višak slobodnog vremena?

Stefan: Pratio sam dešavanja i pripremao se  da  kod sebe unapredim neke nedostatke, jer smatram da svakog dana treba ići napred, učiti nešto novo. Konkretno, radim svoj posao bez trunčice straha, između redova i pauza pratim i unapređujem veštine ove sekcije, kako pedagoški, tako i igrački, odnosno fizički.

Igor: Iskren da budem, zbog ove epidemije sam ostao bez posla tako da je bilo dosta vremena za odmaranje. Posvetio sam se sportu, koliko je to bilo moguće, učio jezike od kuće. Nadoknadio sam sve ono što inače ne stižem zbog posla i ostalih obaveza.

Iako bavljenje sportom u studentskim danima ima mnogo prednosti, ono sa sobom nosi i mnogo odricanja. Kakvi su vaši utisci o studentskoj ligi i šta vam je ona donela? 

Stefan: Studentska liga je kolevka druženja i sportskih gladijatorskih nadmetanja svakog vikenda. Uzeću za primer ujedno i samo košarku kao sport. Spoj druženja i podizanja svesti o sportu širom Beograda bez obzira na struku. Upravo ta jednakost donosi mnogo prijateljstava, fer-pleja na kome čestitam i zahvaljujem se stručnom timu saveza, na čelu sa direktorom Nikolom Maljkovićem. Studentska liga sama po sebi ima mnogo prednosti. Upoznajete nove ljude, usavršavate se, punite se energijom, suočavate se sa novim iskušenjima i iskušavate nešto potpuno drugačije. Što se tiče mana, ja ih zaista ne vidim i baš zato ću iskoristiti priliku da pozovem svakog studenta da se oproba u nekom od studentskih sportova. Mi kao košarkaška sekcija ove ustanove stojimo na raspolaganju da zajedno krenemo u nove pobede.

Igor: Liga je sjajna stvar, mi smo već nekoliko godina u njoj. Nama, bivšim mladim nadama košarke, vratila je uspomene iz tih dana i pružila nam mogućnost da se opet bavimo sportom koji najviše volimo. Za mene to predstavlja nezaboravno iskustvo.

Svaka ekipa poseduje nešto što je čini drugačijom od drugih što joj pomaže da održi svoju autentičnost. Kada biste morali da opišete vašu ekipu jednom rečenicom, kako bi to zvučalo? 

Stefan: Neverovatan spoj ludila, drugarstva, pozitive, smeha, anegdota… Čini mi se, kroz niz takmičenja i upoznavanja drugih ekipa, da zaista sve ekipe imaju neki svoj vid pečata. Uglavnom su ti pečati slični, kod nas je to drugarstvo i nepostojanje nijednog oblika izdaje.

Igor: Uf, ovo je pitanje od milion dolara. Naša ekipa je jednom rečju nestvarna. Bukvalno smo po svemu drugačiji od ostalih. Mi smo zapravo skup talenata za sport i zabavu, svake godine ispliva neki novi “ludak” u ekipi koji diže atmosferu… Stvarno skup sjajnih momaka i čast mi je što sam imao priliku sve da ih upoznam.

Beogradska akademija poslovnih i umetničkih strukovnih studija je ovogodišnji šampion USSB lige. Iako je ponela ovo laskavo priznanje, možda ipak postoje segmenti u igri koji se mogu podići na još viši nivo. Kakva je sada atmosfera u redovima košarkaške ekipe? Kako biste ocenili igru i šta bi to moglo da se unapredi?

Stefan: Iskren da budem, kada smo počinjali pre sedam godina, USSB liga je nama bila imperativ i kruna uspeha. Kako smo napredovali i vremenski odmicali, dva puta smo bili na pragu osvajanja. S obzirom na to da su naši najbolji igrači tada imali obaveze prema svojim klubovima, a neki su bili i povređeni, uspeli smo da osvojimo drugo, a zatim i treće mesto. Nakon toga, opet smo se našli među četiri najbolje ekipe, uzdignute glave se pojačali sa nekoliko novih, mladih aktivnih igrača sa naše akademije, a ujedno i košarkaskog kluba “Beko” koji nam je ove godine izlazio u susret. Ovim putem  im se zahvaljujem. To je bio pun pogodak, neverovatan spoj iskustva starijih igrača i energija mlađih, koji su tek na početku svojih uspeha. Napredak ne vidim, cilj je uvek jasan. Želim pre svega zdravlje svojim igračima, a uspeh će doći ili ne. Naše je da se dobro družimo, oznojimo dresove Beogradske akademije i predstavimo je u najboljem svetlu kao što smo i do sada.

Igor: Atmosfera je sjajna. Za neke je ovo prva godina kako igraju košarku, za mene je četvrta i znam koliko puta smo bili blizu da osvojimo, ali nažalost nismo uspevali. Ovog puta jesmo i osećaj je bio stvarno neverovatan. U neku ruku sam kao kapiten osetio i olakšanje jer smo konačno ostvarili svoj cilj i postali prvaci. Što se tiče naše igre, odlična je bila svaki put, svi su uvek davali sve od sebe. Verujem da će tako biti i ubuduće, samo sa većim brojem treninga.

Kao što smo već zaključili, bavljenje sportom tokom studiranja zahteva dosta izdvojenog vremena i dobru organizaciju. Šta je po vama ključ sportskih uspeha i na koji način uskladiti fakultetske obaveze sa sportom?

Stefan: Kruna svakog sportskog uspeha jeste sabrati redove, poštovati protivnika, sebe i svoje saigrače, napraviti dobru hemiju, pozitivnu energiju. Ako ovo uspe da se uskladi, uspeh će zagarantovano doći, što ste videli na primeru naše ekipe koja se za ovo borila 7 godina i nijednom nije odustala. Što se tiče usklađivanja obaveza, s jedne strane ekipu čine momci koji zbog neverovatnih x faktora, povreda, pronalaženja u drugim sferama ili manjka sreće, ostavljaju košarku po strani, koliko im obaveze dozvoljavaju daju sve od sebe i jedva čekaju da opet zaigraju. S druge strane, tu su još aktivni igrači, gladni uspeha. Njima se posebno zahvaljujem što doprinose energiji i naravno formi i što su uopšte deo ove ekipe.

Igor: Mislim da je odgovor na ovo pitanje svima poznat. Da bi uspeo u bilo kom sportu, treba ti rad, red i disciplina, trud, želja za uspehom i napretkom. Bez toga nema poente baviti se sportom. Za mene je sport nešto u čemu sam skoro čitavog života i uvek će postojati ta strast za pobedom. Da nije bilo fakulteta, možda ne bih imao priliku da se ovoliko često bavim sportom koji najviše volim tako da sam zahvalan na tome, a posebno sam zahvalan Piletu što mi je prišao da se upoznamo u Čanju 2015. godine. Ostalo je istorija.

 

FOTO: privatna arhiva

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB