Kako smo studentski pretvorili u nacionalnu reprezentaciju

1047

Nekada je jako malo potrebno da se sport u nekoj zemlji probudi i da krene krupnim koracima napred. Da li je to dobar rezultat, buđenje entuzijazma ili samo sticaj okolnosti nije važno. Važno je da je Srbija ove godina dobila prvu žensku futsal selekciju. I to ne bi bilo moguće bez Evropskih univerzitetskih igara 2016 i studentskog sporta.

Finalni dan USSB

Sve je počelo 2015. godine kada su dve članice studentske lige u Beogradu, Marija Armuš i Barbara Izgarević postale prve dve licencirane trenerke futsala.

  • Naš lokalni univerzitetski sportski savezom (USSB) odlučio je da po prvi put u svojoj istoriji prijavi devojke na seminar za futsal trenere i verujem da nismo slučajno odabrane baš nas dve. Odlične smo prijateljice, sjajno se dopunjujemo. Moja glavna oblast interesovanja je menadžment, a Barbara je na putu da postane diplomirani trener.

Nakon dobijanja licence cilj je bio da se poseti prvo međunarodno takmičenje ženske futsal ekipe Univerziteta u Beogradu i Barbara i Marija su dobile priliku da stečeno znanje iskoriste i formiraju prvu reprezentaciju koja treba da brani boje Srbije u inostranstvu.

  • Ceo proces nije bio jednostavan. Bilo je potrebno da pronađemo igračice, prostor za treniranje, trenera koja ima dovoljno iskustva da od nas napravi tim u što kraćem roku. Sve devojke su se rado odazvale, pomogao nam je sjajni Dušan Matić i bile smo spremne za EUG u Zagrebu.

Na svom prvom prvenstvu su osvojile 10. mesto, ali je mnogo važnije što su probudile interesovanje fudbalske javnosti za ženski futsal i udarile temelje za nešto mnogo važnije.

  • Ove godine nastupamo na kvalifikacijama za prvo Evropsko prvenstvo u ženskom futsalu. Zainteresovale smo naš fudbalski savez da je potrebna ženska futsal reprezentacija i na jesen ćemo prvi put nositi dres nacionalne selekcije i slušati himnu. Može se reći da su sve aktivne futsal igračice u Srbiji deo neke studentske ekipe i da ništa od ovoga ne bi bilo moguće da pre dve godine nismo bili u Zagrebu. Nažalost, nećemo biti u Koimbri, ali jedan od ciljeva je da Univerzitet u Beogradu u skoroj budućnosti osvoji medalju na nekom EUSA takmičenju.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstZlatni EUSA medeni mesec
Naredni tekstKlub rukometa na pesku “Student” debituje u Novom Sadu!
Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sportsko novinarstvo mi je hobi već par godina i od osnivanja sajta sam u Sportindeksu. Dišem za fudbal, navijam za dobru igru i puno golova (zvanično), a strani su mi samo borilački i auto-moto sportovi. Slobodno možete da mi se obratite na mail nenad.ruzic@sportindeks.rs, rado ću vam odgovoriti. Sportski pozdrav.Moji tekstovi