Ivan Radosavljević: Najlepše je igrati za FON

591

U sezoni 2013/2014 pobedom nad Poljoprivrednim fakultetom košarkaši Fakulteta organizacionih nauka došli su do 11. titule Univerzitetske lige, u dotadašnjih 12 sezona. Ujedno, to je bila poslednja titula za ekipu FON-a. Naredne sezone ponovo su opravdali očekivanja i stigli do finala, ali su ipak ostali bez zlata. Bolji od njih tada su bili košarkaši Stomatološkog fakulteta iz Pančeva. Sezonu 2015/2016 FON-ovci svakako neće pamtiti po dobru, s obzirom na to da nisu uspeli da stignu do završnice Prvenstva.

Finalni dan USSB

Sastav ekipe Fakulteta organizacionih nauka je značajno izmenjen u odnosu na poslednju šampionsku ekipu. Ipak, njihova očekivanja i ciljevi su uvek isti. Ovaj tim godinama unazad slovi za jednog od glavnih favorita u studentskim takmičenja, a ovu sezonu započeo je na pravi način – titulom u Liga kupu.

Upravo o tituli, ciljevima FON-a, ali i studentskom sportu, razgovarali smo sa kapitenom Fakulteta organizacionih nauka, Ivanom Radosavljevićem.

U finalu Liga kupa savladali ste aktuelnog šampiona USSB lige, ekipu Visoke škole za IKT. Kako komentarišeš tu utakmicu i koliko vam titula u Kupu znači za nastavak sezone?

“Utakmica je bila teška, kao i svako finale. Bili smo upoznati sa kvalitetima rivala i znali smo da utakmica neće  biti laka. Ipak, znali smo i da ako budemo igrali  našu igru, visokog ritma, protivnik neće izdržati. Upravo to se i desilo, i mislim da smo zasluženo pobedili. Naravno da nam mnogo znači titula za nastavak sezone, i to je dobra uvertira za turnire i takmičenja koja nam slede.”

FB_IMG_1490944993648

Na putu do finala savladali ste Matematički fakultet, Vojnu akademiju i Beogradsku politehniku. Kog protivnika bi izdvojio kao najtežeg?

“Sigurno da je finale bilo najteže, što zbog najjačeg protivnika, što zbog toga što je samo finale. Mislim da nam je raspored bio takav, da su iz runde u rundu bili sve teži protivnici, što nam je i odgovaralo, da se uigramo i da u finalu budemo najbolji.”

Ekipa FON-a godinama unazad važi za jednog od glavnih favorita, bez obzira u kom takmičenju nastupa. Da li vam epitet favorita stvara dodatni pritisak pred svaku utakmicu?

“Nije lako igrati za ekipu FON-a, ali je u isto vreme i najlepše. Mislim da nam ne stvara dodatni pritisak uloga favorita, jednostavno svako ko upadne u ekipu mora da shvati da su ambicije uvek najviše, i mislim da je najlepše igrati u ekipi koja ima takve ambicije.”

 
Poslednju titulu u studentskoj ligi FON je osvojio u sezoni 2013/2014, kada je u finalu savladao Poljoprivredni fakultet. Od tada, zabeležili ste još jedno finale, a prethodne sezone niste uspeli da se plasirate u završnicu. Kakvi su sada planovi i očekivanja u vašoj ekipi?

“Jeste, prošle godine smo napravili kiks, nismo ušli u finale i potrudićemo se da ove godine ispravimo to. Međutim, ima još dosta utakmica do eventualnog finala  i najvažnije je da idemo korak po korak, tako da je nakon okončanja grupnog dela, za nas najvažnija utakmica četvrtfinala.”

12233198_10206860770790619_1123710776_n
U dosadašnjem delu sezone u okviru SUUB lige zabeležili ste osam pobeda i samo jedan poraz. Kako bi ocenio igru svoje ekipe?

“Malo je pokvario utisak poraz od TMF-a,  ali smo u principu zadovoljni, mislim da  polako dižemo formu i da ćemo biti najbolji kada bude bilo najpotrebnije. Sigurno je da ima jos prostora za napredak.”
Ko su, po tvom mišljenju, najveći favoriti za osvajanje ovogodišnje SUUB lige?

“Nisam skroz ispratio dešavanja u drugoj grupi, ali mislim da su ekipe Poljoprivrednog i Tehnološko-metalurškog fakulteta zaista dobre ekipe i da će se sigurno naći u zavrsnici. Primetio sam i dobre rezultate ekipe Medicine, ali da budem iskren nisam ih odgledao nijednom pa ne bih komentarisao, međutim sigurno je fa njihovi rezultati nisu slučajnost. Naravno, mislim da se mi nalazimo u društvu sa ovim ekipama.”

 
Pored FON-, igraš i za KK Ras, koji nastupa u Prvoj Srpskoj ligi. Kako bi ocenio klupsku sezonu?

Klupska sezona nije na nivou prethodnih kada sam igrao za Zvezdaru, i nije lako posle igranja za Zvezdaru i FON, koji se uvek bore za prvo mesto, navići se na sredinu tabele, ali dobro, sigurno da je falilo iskustva, pošto ekipa Rasa tek od ove sezone ušestvuje u Prvoj srpskoj ligi.”

 
Možeš li da uporedis košarku na studentskom i profesionalnom nivou, sta predstavlja najveću razliku?

“Sigurno da je najveća razlika u količini treninga koje imaju profesionalne i studentske ekipe, pa samim tim i do kvaliteta takmičenja. Međutim, evidentno je da u studentskoj ligi ima mnoštvo kvalitetnih igraca,  što iz Prve lige, što iz nižih liga, koji su se jednostavno opredelili za studiranje i ne mogu da usklade obaveze na fakultetu sa profesionalnim igranjem. Tako da, po kvalitetu igrača, mislim da je studentska liga vrlo kvalitetna i da, pogotovo kada dođe završnica takmičenja, bude mnogo dobrih i uzbudljivih mečeva i mislim da zaslužuje da bude mnogo više ispraćena nego što trenutno jeste. Jednostavno, nije mnogo ljudi upućeno u postojanje studentskih liga i sigurno da ukoliko se to promeni i kvalitet takmičenja će dodatno porasti.”

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstTrijumf ITS-a za polufinale Kupa
Naredni tekstPoljoprivredni siguran protiv Ekonomskog
Student novinarstva na Fakultetu politickih nauka. Želja mi je da se bavim isključivo sportskim novinarstvom, a san mi je da izveštavam sa Svetskog prvenstva u fudbalu.