Igor Derikonjić – Sport je život i život je sport!

979

Dvostruki zlatni odbojkaš Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Igor Derikonjić, izdvojio je malo vremena i odlučio da sa nama podeli sve o početku svoje karijere, kao i planovima za budućnost.

Finalni dan USSB

 

Prisetio se sa zadovoljstvom i kroz osmeh prvog susreta sa odbojkom.

Karijeru sam započeo sa 15 godina, u svom rodnom gradu Užicu. Tu sam prošao kroz sve mlađe selekcije Odbojkaskog kluba Užice, a takođe i četiri sezone proveo u prvom timu. Mogu da se pohvalim da sam učestvovao na šest finalnih turnira Srbije za mladje kategorije. Kada smo ušli  u Prvu ligu Srbije, sa prvim timom sam osvojioi i Drugu ligu Zapada 2015. godine.”

Odbojka nije bila njegova ljubav na prvi pogled. Kao i većina njegovih vršnjaka, nije shvatao poentu, težinu i trud koji odbojka zahteva.

Iskren da budem u početku sam bio ravnodušan dok nisam shvatio poentu odbojke. Tek posle napornog rada na treninzima sam počeo da zapažam kako stvari idu u odbojci. Razlikujemo se mnogo od ostalih sportova jer se vise baziramo na “igru na mozak”. Ako nisi 100% u igri, vrlo lako ćeš biti prevaren. Odbojka je igra gde treba zbuniti protivnika, biti lukaviji, pametniji, snalažljiviji. Nema kontakta, kao što mnogi vole da kažu, pa im odbojka onda nije zanimljiva. Međutim, smatram da je upravo taj psihološki mmomenat mnogo jači nego u bilo kom drugom sportu. ”

Ove sezone se opredelio da odbojku gleda iz nekog drugog ugla, a igračka karijera za sada je na pauzi.

Ovo mi je prva sezona u kojoj nemam klub. Posvetio sam se trenerskom poslu, od kada sam došao na studije u Beograd, . Dve godine sam proveo u Crvenoj Zvezdi, a zatim prošlu sezonu u Odbojkaškom klubu Beograd gde sam i ove sezone u ulozi trenera. Mogu slobodno da kažem da mi nedostaju utakmice u kojima sam ja akter kao igrač. Trenutno me samo bočne linije terena, a pomalo i sudije, sprečavaju da udjem u igru.

Samo znanje teorije sa fakulteta smatra da nema veliku primenu na terenu, međutim svetlu tačku vidi u profesorima.

Zahvalio bih se profesorima koji su bili vrhunski sportisti,  na savetima koje nam daju ili anegdotama sa utakmica, borbi ili iskustava koje su imali. Mnogo toga su nas naučili na njihovom primeru, šta je dobro, a šta ne, kako da se nosimo u teškim situacijama, a kako i onim lakšim.

Smatra da je Studentska liga sjajna manifestacija, kako za sport, tako i za upoznavanje. Druženje van terena je nastavio sa velikim brojem igrača, a za svoju ekipu je imao samo reči hvale.

Ekipa kao ekipa je veoma zanimljiva, imamo dosta superligaških igrača. Zbog obaveza prema klubovima, teško postižemo da budemo na okupu, ali uvek pokrivamo jedni druge. Naš prioritet je, pre svega, dobra zabava, atmosfera je uvek najbolja moguća. Nikada nam nije dosadno, ni na terenu, a ni van njega. Što se rezultata tiče, ne mogu da se požalim. Otkada sam došao na fakultet, za tri godine igranja u Studentskoj ligi, imam dve zlatne medalje. Liga prethodne godine, usled pandemije korona virusa, nije završena, međutim mogu da se pohvalim da smo i tada bili favoriti za osvajanje zlata. Ostali smo uskraćeni za jos jednu medalju, ali ove sezone sve  nadoknađujemo i gledamo se, kao i prethodnih godina u paklenoj sali FSFV-a.

 

Studentskoj ligi, po njegovom mišljenju, treba posvetiti više pažnje. Smatra da je u odnosu na prethodne sezone situacija bolja, ali da to ipak nije nivo koji Liga zaslužuje.

U studentskom sportu ima vrhunskih sportista, koji pored klubova nastupaju i za svoje fakultete.  Lepo je videti ih  kako izvrašavaju svoj posao na terenu. Samim tim, smatram da mogu da prenesu pozitivnu poruku ostalima koji bi možda putem novina, vesti ili tv-a, gledali ili čitali baš o Studentskoj ligi.

Budućnost vidi u svom trenutnom poslu, a sebi je postavio i visoke ciljeve, čijim putem uspešno korača.

S obzirom na to da sam sada u trenerskom poslu i da to, hvala Bogu, ide dobrim putem. Trenutno mi je u glavi i sebe vidim u toj ulozi.  Još uvek sam mlad, 22 godine su iza mene i još mnogo ispred, tako da ne mogu baš sa sigurnošću da kažem da je to to,  i kraj. Neka seniorska reprezentacija bude trenutni i jedini cilj.

Za buduće studente i odbojkaše Studentske lige, ima reči podrške i životni moto : Sport je život i život je sport.

„Želim da ih podržim, jer sam i ja u tome. Naučio sam samo najbolje iz sporta. Jedan lep način da zaboraviš na svu negativnu energiju koju imaš trenutno i da kroz sport ispuniš neke svoje ciljeve koje zacrtaš. Sjajna stvar ali moramo da zapamtimo da je škola na prvom mestu jer smo na fakultetima zbog toga! ” – zaključio je Derikonjić.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB