Evropske univerzitetske igre: sa ispita na sportska borilišta

353

Sunčana Kordoba je jula meseca tekuće godine bila studentski centar Evrope. Iako su predavanja završena, preko 2500 studenata sa 151 Univerziteta iz 32 zemlje je došlo u ovaj grad da predstavlja svoj fakultet na sportskim borilištima. Razlog tome bilesu prve po redu Evropske univerzitetske igre koje je organizovala Evropska asocijacija univerzitetskog sporta. Našu zemlju su sa velikim uspehom predstavljale ekipe iz Beograda i Niša, krajnji bilans: jedna zlatna i dve srebrne medalje.

Finalni dan USSB

Studenti i studentkinje su okušali svoje sportske sposobnosti u 10 sportova: fudbal, futsal, rukomet, košarka, odbojka, odbojka na pesku, ragbi 7 (u kojem se takmiče ekipe od po sedam igrača), tenis, stoni tenis, badminton. Naše kolege, sa Niškog i Beogradskog univerziteta takmičili su se u ukupno pet disciplina. Niš je imao ekipe u konkurenciji košarkaša i odbojkaša, dok se Beograd takmičio u muškoj konkurenciji futsala i u konkurenciji košarkašica i odbojkašica.

Iako je futsal kod nas glavna razbibriga, ekipa Beogradskog univerziteta je bila (tek) sedma od 16 ekipa koje su se takmičile. Naši momci su u takmičenju po grupama zauzeli prvo mesto, ali su u četvrtfinalu izgubili od Univerziteta u Kordobi, a u borbi od 5. do 8. mesta su prvo izgubili od Splita i zatim pobedili poljski univerzitet Adam Mikijevič.

Košarkaši Niša su zauzeli peto mesto u svojoj konkurenciji. Po sličnom receptu kao fudbaleri, posle stopostotnog učinka u grupnoj fazi, izgubili su od Poznanja, ali su u borbi za plasman od petog do osmog mesta savladali Tehnički univerzitet u Barseloni, a zatim i turski Fatih univerzitet.

Prva medalja koja je zasijala na grudima naših studenata bila je zlatna i nju su osvojili odbojkaši Uverziteta u Nišu u meču protiv Univerziteta u Varšavi. Iako su prošli grupnu fazu na osnovu boljeg set količnika, naredne utakmice su pobedili maksimalnim rezultatima. U polufinalu su savladali univerzitet u Lozani, a zatim i, pomenuti, varšavski.

Studenti Univerziteta u Nišu proslavljaju zlatnu medalju

Samo sat i po vremena nakon utakmice odbojkaša, na teren su izašle odbojkašice Beogradskog univerziteta koje nisu uspele da ponove uspeh kolega iz Niša. Iako su u čitavom toku takmičenja demonstrirale silu ne izgubivši nijedan set, u finalu su sa maksimalnih 3:0 u setovima savladane od devojaka sa Bahčesehir univerziteta iz Turske.

Odbojkašice Beogradskog univerziteta nisu ponovile uspeh Nišlija i zauzele su drugo mesto

Poslednjeg dana takmičenja, u finalu ženskog košarkaškog turnira, našim devojkama sa Univerziteta u Beogradu je falilo malo sreće da se okite najsjajnijim odličjem. Izgubile su od koleginica sa Univerziteta Adam Mikijevič 56:55.

Košarkašicama Univerziteta u Beogradu falio je jedan koš za najsjajnije odličje

Sledeće Evropske univerzitetske igre održavaju se 2014. godine u Roterdamu, u Holandiji. Nadamo se da će naši sportisti tada ostvariti još bolje rezultate, ali i da će naši heroji koji, naizgled, spajaju nespojivo imati bolji tretman i promociju od strane matičnog univerziteta, ali i medija.

Nenad Ružić

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstPAK I LED – MOJA SUDBINA
Naredni tekstZašto koledži odvode talente?
Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sportsko novinarstvo mi je hobi već par godina i od osnivanja sajta sam u Sportindeksu. Dišem za fudbal, navijam za dobru igru i puno golova (zvanično), a strani su mi samo borilački i auto-moto sportovi. Slobodno možete da mi se obratite na mail nenad.ruzic@sportindeks.rs, rado ću vam odgovoriti. Sportski pozdrav.Moji tekstovi