Euroijada 2018: Rezultati futsal i košarka

1258

Osmo po redu studentsko sportsko takmičenje Euroijada održano je ove godine u Pragu. Učešće je uzelo preko 1000 takmičara u devet sportova, a naša država je imala predstavnike u futsalu, košarci, odbojci i rukometu.

Finalni dan USSB

 

Na košarkaškim terenima Srbiju su, u konkurenciji muškaraca, predstavljale ekipe Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, Visoke škole za informacione i komunikacione tehnologije iz Beograda i Univerzitet Singidunum. U ženskoj konkurenciji svoje ekipe su imali Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Učiteljski fakultet iz Beograda.

Prvog dana takmičenja, košarkaši FTN-a su zabaležili jednu pobedu i dva poraza. Oni su u prvom kolu savladali kolege sa Univerziteta u Mariboru rezultatom 49:35. Međutim, potom su usledila dva vezana poraza novosadske ekpe. Najpre su rezultatom 38:17 izgubili od Visoke škole IKT, a zatim su ih rezultatom 34:29 pobedili momci sa Univerziteta Kompultense iz Madrida. Drugi srpski predstavnik u grupi A, Visoka škola IKT, pored već pomenute pobede nad Fakultetom tehničkih nauka, zabeležili su još dva trijumfa. Slovenačku ekipu su savladali rezultatom 62:46, a predstavnike iz glavnog grada Španije rezultatom 29:19 i tako se kao prvoplasirani tim grupe A plasirala među četiri najbolje ekipe. Univerzitet Singidunum je igrao u grupi B zajedno sa USJ iz Bejruta i Karlovog Univerziteta iz Praga i ostvarili su polovičan učinak. Najpre su izgubili od ekipe iz Libana rezultatom 43:27, a potom su savladali Čehe rezultatom 69:40. I pored poraza na startu takmičenja momci sa Singidunuma su obezbedili prolazak u polufinale gde su igrali protiv Visoke škole IKT. Iz srpskog polufinala kao pobednik je izašla ekipa Univerziteta Singidunum, slavivši rezultatom 39:29. U finalu beograđani su poraženi rezultatom 33:36 od ekipe USJ Bejrut iz Libana. Treće mesto pripalo je Visokoj školi za informacione i komunikacione tehnologije iz Beograda.

Takmičenje u konkurenciji košarkašica otvorio je duel između Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i Učiteljskog fakulteta iz Beograda. U veoma neizvesnoj utakmici, koja je završena rezultatom 27:25, kao pobednice su izašle Novosađanke. Drugi poraz devojkama iz Beograda nanela je ekipa Karlovog univerziteta iz Praga, savaladvši ih sa ubedljivih 53:14. Košarkašice FTN-a su prvog dana takmičenja upisale još jednu pobedu i sa 52:19 trijumfovale nad ekipom ESADE iz Barselone. Međutim, u trećoj utakmici koju su odigrale u subotu devojke iz Novog Sada su poražene od koleginica sa Univerziteta u Zadru rezultatom 30:24. Učiteljice su i više nego ubedljivim trijumfom nad ekipom ESADE iz Barselone spustile zavesu na prvi dan turnira (57:8). Košarkašice Fakulteta tehničkih nauka drugog takmičarskog dana zabeležile su dva poraza, najpre od ekipe Karlovog univerziteta (19:35), a potom i od Univerziteta Komila Pontifical iz Madrida (27:38). Drugi srpski predstavnik, ekipa Učiteljskog fakulteta zabeležila je jednu pobedu i jedan poraz. Najpre su rezultatom 51:33 savladale Univerzitet Komila Pontifical iz Madrida, ali su potom pretrpele poraz od devojaka sa Univerziteta u Zadru (41:26). Bez obzira na poraz od Hrvatica, učiteljice su takmičenjr na ovogišnjoj Euroijadi završile na trećem mestu.

Na turniru u futsalu učešće je uzelo 16 ekipa u muškoj konkurenciji i pet ekipa u konkurenciji devojaka. U grupi A od srpskih timova igrali su Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada i Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda. U prva dva kola obe ekipe su zabeležile po dva poraza. Novosađani su najpre izgubili od ekipe Univerziteta Jurja Dobrile iz Pule rezultatom 0:1, a potom ih je savlado i alžirski Univerzitet Bejaia rezultatom 0:2. Alžirci su sa dva gola razlike slavili i protiv RGF-a (1:3), dok je tim iz Pule pobedio Beograđane rezultatom 2:6. U međusobnom duelu ove dve ekipe pobedu su odneli Novosađani, slavivši rezultatom 3:0. U grupi B, Srbija je ponovo imala dva predstavnika – Univerzitet Singidunum i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada. Ova dva tima odmerila su snage u prvom kolu grupne faze, a kao pobednici su izašli Novosađani, slavivši minimalnim rezultatom 1:0. Novosadski predstavnik je zabeležio pobedu nad Univerzitetom Laibnic Hanover u drugom kolu takmičenja (3:1), dok su u trećem meču poraženi od Univerziteta u Zadru 0:1. Futsaleri Singidunuma su pretrpeli poraz i u drugom kolu, a od njih su bolji bili Zadrani rezultatom 2:3. U poslednjoj utakmici grupne faze, ekipa iz Beograda slavila je sa 6:3 protiv nemačkog predstavnika. Tri ekipe iz Srbije igrale su jedna protiv druge u okviru grupe C. Univerzitetski sportski savez Novog Sada savladao je u prvom kolu Ekonomski fakultet iz Beograda 1:0, potom su rezultatom 2:0 slavili protiv Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice, da bi u poslednjoj utakmici upisali trijumf nad Univerzitetom u Mariboru (5:0). Nakon što su pretrpeli poraz od USSNS-a, futsaleri EKOF-a su u drugom kolu pobedili kolege iz Maribora rezultatom 4:0, a u trećem kolu su istim rezultatom savladali i Univerzitet Educons. Ekipa iz Sremske Kamenice je pored poraza od USSNS-a i EKOF-a zabeležila i poraz od Univerziteta iz Maribora (0:3). Ekipa Medicinskog fakulteta iz Novog Sada igrala je u grupi D. Na startu takmičenja oni su remizirali 2:2 sa USJ Bejrut iz Libana, potom su sa 5:0 savladali ESCA School iz Maroka, a u poslednjem kolu grupne faze sa ubedljivih 8:0 savladali su KIMEP iz Almatija u Kazahstanu.

U prvom četvrtfinalnom duelu ekipa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada poražena je od kolega sa Univerziteta u Puli rezultatom 0:1. Posle njih na teren su izašli futsaleri USSNS-a i USJ Bejrut iz Libana. Srpski predstavnik je minimalnom pobedom 1:0, obezbedio plasman među četiri najbolje ekipe. U polufinalu Novosađani su izgubili rezultatom 1:3 od Univerziteta iz Pule. Drugi polufinalni meč bio je odigran između Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je u četvrtfinalu savladao Medicinski fakultet iz Novog Sada rezultatom 1:0, i Univerziteta iz Zadra. Plasman u finale EKOF je obezbedio slavivši rezultatom 2:0. U meču za treće mesto momci iz Zadra su savladali ekipu USSNS-a (0:2), dok je u finalu od beogradskih ekonomista bolja bila ekipa Univerziteta iz Pule (4:1).

U konkurenciji devojaka Srbiju je predstavljao Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada. Prvog dana takmičenja futsalerke novosadskog fakulteta zabeležile su dva poraza. Njih su najpre rezultatom 2:1 savladale devojke sa USJ Bejruti iz Libana, a potom su izgubile od nemačkog predstavnika Univerziteta Getingen 0:4. Nakon što su drugog dana takmičenja savladale Univerzitet u Sofiji rezultatom 2:0 i Univerzitet Tubingen  rezultatom 3:0, Novosađanke su stigle do trećeg mesta na ovogodišnjoj Euroijadi.

Rezultate odbojkaškog i rukometnog turnira sa ovogodišnje Euroijade možete pronaći na sledećem linku.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstSusret komšinica pripao FON-u
Naredni tekstEUROIJADA 2018: Rezultati odbojke i rukometa
Studiram sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dugo sam trenirala karate, ali sam ga nakon deset godina zamenila tekvondoom. Želja mi je da se u budućnosti bavim sportskim novinarstvom i da izveštavam sa velikih sportskih događaja.