Dušan Domović Bulut – Na krovu sveta

3051

Košarkaški teren u naselju. Okupila se ekipa. Jedan koš, jedna lopta i već formirani timovi od po tri igrača. Čuje se dobro poznati zvuk udarca lopte o beton, zatim o drvenu tablu i napokon zveckanje obruča. Svaki potez ispraćen je radosnim ili ljutitim uzvicima. Svaki koš je nova injekcija adrenalina. Svako od njih sanja da igra neizvestan meč. Rezultat je izjednačen do poslednje sekunde – i baš on postiže odlučujući koš! Njegova ekipa i on penju se na postolje koje za njih predstavlja krov sveta, postaju najbolji basketaši. Njemu se taj san ostvario. Dušan Domović- Bulut je najbolji basketaš na svetu.

Finalni dan USSB

Pred Svetsko prvenstvo u Dohi Svetski šampion govorio je za Sportindeks o tome kako je zavoleo košarku, po čemu je basket 3×3 specifičan i u kom pravcu ide kao sport.

 – Kako si ušao u svet basketa? Jesi li ranije trenirao košarku?

Kao mali bio sam veoma energičan, ali i nestašan. Posle jednog ekcesa, zapalio sam kontejner ispred zgrade. Bio sam kažnjen a nisam ni smeo da izađem napolje od komšija, pa me je zbog viška energije otac upisao kod prijatelja u školu košarke. Presudan je bio i film “White man cant jump”, pa sam se odlučio za ovaj sport. Košarku i dalje treniram, igram Drugu ligu Srbije u novosadskoj Vojvodini, a ranije sam sa uspehom igrao Prvu ligu Srbije u Nišu, Prvu ligu Bosne u Banja Luci , imao sam

Kratku epizodu u Mađarskoj u Segedinu, i u Makedoniji u Gevgeliji, gde
sam bio najbolji strelac lige sa 21,2 poena u proseku.

– Kako izgleda odabir ekipe za basket 3×3 tour?

Ne znam za druge, ali moja ekipa i ja uvek smo se vodili drugarstvom. Nikada ne bi zvali nekog u ekipu samo zbog košarkaških kvaliteta . Volim da poštujem tu ideologiju uličnog basketa i to kako je nastao. Kreneš sa društvom na basket. Jednostavno sa osobama sa kojima ti je prijatno u društvu.

3x3 Doha 1
– Kako se tvoj tim i ti pripremate za predstojeći FIBA 3×3 All Star turnir?

Specijalne pripreme nemamo, a vreme nam ne dozvoljava da igramo basket napolju, kako smo navikli. Snalazimo se na razne načine, treniramo svako u svom klubu , a kondiciono se spremamo sa trenerom Feđom Kamasijem, trenerom Mihaila Dudaša. Sa te strane imamo primer šta znači biti vrhunski sportista. Nemamo prave uslove tokom zimskog perioda, ali smatramo da ćemo i taj problem prevazići.

– Kako ocenjujete protivnike? Nadate li se pobedničkom peharu?

Protivnici su najboljih 6 ekipa trenutno na svetu , od 2 smo izgubili, a sa ostalima se nismo susretali. Biće zanimljivo. Nemamo adekvatne treninge, te ne možemo da garantujemo uspeh, ali mi smo ekipa koja je svetski prvak i u stanju da pobedi svakog ko stane na put, pa vođeni tom istinom idemo u svaki meč na pobedu.

– Prija li ti to što će tvoj sport vrlo brzo biti uključen u olimpijski program?

Naravno, san svakog sportiste je da bude na Olimpijskim igrama, ali do tog trenutka ima još mnogo stvari koje treba pravilno postaviti i biti strpljiv i vredan.

– Kako ocenjuješ organizaciju basket 3×3 Saveza u Srbiji?

Iskreno, moglo bi bolje. Zbog činjenice da je Savez relativno mlad potkrale su se neke loše odluke prouzrokovane pre svega neiskustvom. Najvažniji je finalni proizvod, a to je da smo dobili predstavnika na World Tour-u – ekipu Ranč Beograd, koja je uspešno predstavljala Srbiju u Lozani.  Neki gradovi su zakazali, a sem turnira u Novom Sadu nije bilo ni jednog juniorskog turnira. Time što ni jedan junior nije ostvario uslov od minimum dva turnira, nisu imali ni FIBA bodovanje te nismo imali pravo da pošaljemo juniorsku ekipu na Svetsko prvenstvo, a bili smo zlatni 2012.

 – Kako ljudi reaguju na činjenicu da si najbolji basketaš na svetu?

Uglavnom misle da sam bogat, što nisam, pa traže da im pozajmim novac i plaćam pivo. Šalu na stranu, uglavnom sa oduševljenjem. Nije česta pojava, u mom gradu a ni u Srbiji da imate nekog ko nešto radi najbolje na svetu.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstVojna akademija regrutovana u Prvu ligu
Naredni tekstFarmacija se pobedom oprostila od prve lige
Student četvrte godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Trenirala džudo osam godina, a nakon toga i odbojku šest godina. Veliki ljubitelj sporta. Sanja o tome da izveštava sa Olimpijskih igara. Kritike, sugestije i predloge pišite na dadalex134@gmail.com. Moji tekstovi