Dan I: Svečano otvaranje i ubedljiv početak Švajcaraca

664

Evropsko Univerzitetsko prvenstva u orijentiringu, koje se održava u Češkom gradu Olomoucu i njegovoj okolini, otvoreno je 25. jula. Takmičari su već prvog dana imali šansu da se bore za medalje, a su trčali dve trke u disciplini sprint distanca.

Finalni dan USSB

 

Ceremoniji su prisustvovali svi takmičari sa skoro 50 univerziteta iz 19 zemalja, kao i predstavnici češke nacionalne televizije. Svečanost je otvorio nastup hora  „Kasiopeja“, zatim je nastupio lokalni ansambl, a onda je usledila nacionalna himna Češke republike.

Prisutne su pozdravili i govorili predstavnik EUSA  Adam Rozcek predstavnik EUOC organizacionog komiteta Dušan Vestavel.  U ime studenata govorili su Tereza Janošikova sa Univerziteta u Olomoucu i Andrej Vestavel sa Univerziteta Brno.

Prva, kvalifikaciona, trka održana je nedaleko od Olomouca u mestu  Bouzov sa početkom u 09.30. Takmičari su bili podeljeni u dve kategorije, mušku i žensku. Prvi teren koji su prelazili bila je staza u Bouzovu na kojoj se nalazilo 23 kontrolne tačke. Najuspešnija u kvalifikacion trci bila je Čehinja iz Olomouca Tereza Janošikova.

Nakon pauze i odmora takmičenje se nastavilo u drugom mestu, takođe u blizini Olomouca, po imenu Mohelnice . Druga, finalna, trka počela je u 15.30. Posle toga smo dobili i prve pobednike prvog Evropskog Univerzitetskog prvenstva u orijentiringu. Prvo mesto u ženskoj kategoriji u sprintu osvojila je Tereza Janošikova vremenom 11.36, 12 sekundi sporija bila je Virag Viler iz Mađarske, a na trećoj poziciji bila je predstavnica Švajcarske Laura Ramstajn (12.21).

U muškoj kategoriji Švajcarci su osvojili sve medalje. Na trećem mestu bio je Janis Šonleber  koju je stazu prešao za 11.36, brži za devet sekundi bio je njegov sunarodik Florijan Atindžer, a prvo mesto i zlatnu medalju osvojio je Rikardo Rankan u vremenu od 11.20.

Posle prvog dana takmičenja predstavnik Srbije Sava Lazić je prokomentarisao da su odabrane rute za dve duže deonice bile od velikog značaja za plasman. “Trka je bila brza, tehnički ne tako zahtevna, jer je bilo dovoljno vremena za rešavanje deonica unapred”, dodao je Lazić.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB