Dan 3: Rukometaši i rukometašice BU srebrni u Zagrebu

497

Tokom trećeg dana Evropskog univeritetskog prvenstva u rukometu na pesku, u prepodnevnim časovima odigrane su polufinale utakmice za plasman od petog do desetg mesta u muškoj konkurenciji i borba za peto i šesto mesto u ženskoj konkurenciji. Nakon polufinalnih mečeva usledile su borbe za odličja.

Finalni dan USSB

 

Prva utakmica u ženskoj konkurenciji bila je borba za peto mesto između Univerziteta iz Kolone i Internacionalnog Univerziteta sa Kipra. Rukometašice iz Nemačke nanele su poraz devojkama sa Kipra rezultatom 2:0 (18:8, 18:14). U isto vrme ali na drugom terenu odigrana je utakmica u muškoj konkurenciji za deveto mesto između Univerziteta iz Pečuha i Univerziteta Ozegin iz Istanbula. Mađari su savladali ekipu iz Turske rezultatom 2:0 (22:20, 15:13). U prvoj polufinalnoj utakmici sastale su se devojke sa Univerziteta iz Novog Sada i Univerziteta iz Tilburga. Novosađanke su lako savladale protivnice i tako se plasirale u finale rezultatom 2:0 (23:17, 30:20). Usledio je meč za peto mesto u muškoj konkurenciji u kom su pobedu odneli Holanđani rezultatom 2:0 (22:20, 21:10). Nakon napete borbe u tri seta, studentkinje Univerziteta iz Barselone izborile su mesto u finalu, nanevši poraz devojkama iz Zagreba rezultatom 2:1 (18:25, 21:18, 9:8). Momci sa Univerziteta iz Beograda slavili su nad rukometašima Univerziteta iz Barselone i tako se plasirali u finale protiv ekipe iz Zagreba.

Posle kratke pauze, u popodnevnim časovima, odigrane su finalne utakmice u obe konkurencije. Na trećem mestu u ženskoj konkurenciji našle su se devojke Univerziteta iz Zagreba, koje su savladale Univerzitet iz Tilburga. Holađanke nisu otišle kući praznih ruku, jer su osvojile nagradu za fer-plej. Treće mesto u muškoj konkurenciji zauzeli su momci iz Barselone, koji su naneli poraz Mađarim i takođe osvojili nagradu za fer-plej. U prvoj finalnoj utakmici sastale su se rukometašice Univerziteta iz Novog Sada i Univerziteta iz Barselone. Prvi period igre pripao je Novosađankama (12:10), a drugi devojkama iz Barselone (18:20). Usledio je treći set i borba za zlatan gol, u kom su pobedu odnele devojke iz Barselone rezultatom 6:8.

Poslednji meč na Evropskom univerzitetskom prvnstvu koje organizuje Evropska univerzitetska sportska asocijacija, odigran je između studenata iz Beograda i studenata iz Zagreba. Domaćini su savladali kolege iz Beograda i tako postali evropski prvaci u rukometu na pesku rezultatom 2:0 (15:12, 20:18).

Tokom ceremonije dodele medalja, uručene su  i dve nagrade za najbolje igrače Evropskog prvenstva. U muškoj konkurenciji, nagradu je osvojio Rastko Aničić, student Univerziteta iz Beograda, dok je u ženskoj konkurenciji nagrada pripala Katji Heraković sa Univerziteta iz Zagreba.

Rang lista

Muške ekipe:

 1. Univerzitet iz Zagreba
 2. Univerzitet iz Beograda
 3. Univerzitet iz Barselone
 4. Tehnološki i Ekonomski Univerzitet iz Budimpešte
 5. Univerzitet iz Tilburga
 6. Univerzitet iz Duizburga
 7. Nemački Univerzitet za sport iz Kolone
 8. Univerzitet Korvinus iz Budimpešte
 9. Univerzitet iz Pćuha
 10. Univerzitet Ozingen iz Istanbula

Ženske ekipe:

 1. Univerzitet iz Barselone
 2. Univerzitet iz Novog Sada
 3. Univerzitet iz Zagreba
 4. Univerzitet iz Tilburga
 5. Nemački Univerzitet za sport iz Kolone
 6. Internacionali Univerzitet sa Kipra

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB