“Čast je igrati za svoj fakultet”

908

Rukometašice Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja ove godine brane titulu šampiona studentske lige. Grupnu fazu takmičenja završile su bez ijednog poraza, a sa prošlogodišnjim rivalom iz finala ovoga puta odmeriće snage u polufinalu. Desno krilo Nikolina Ćuruvija jedan je od glavnih šrafova ekipe FSFV-a. Trenutno je član ORK Beograda, a sa popularnim Romantičarkama zauzela je peto mesto u Prvoj ligi- centar.

Finalni dan USSB

curuvija samaOstvarile ste svih pet pobeda u grupi A. Kako bi ocenila igru svoje ekipe u grupnoj fazi takmičenja?

Veoma sam ponosna na svoju ekipu. Ne želim da pričam o svakoj devojci pojedinačno jer smo mi pre svega tim, igramo jedna za drugu, imamo zajednički cilj. Požrtvovanost, trud i napor  odlike su svih devojaka, što se da i primetiti. U više izjava sam pomenula fizičku spremu koja nam je, izgleda, glavno oružje. Svaka utakmica je bila novi izazov u koji smo ulazile hladne glave. Bile smo spremne za svaku, kako fižički, tako i psihički. Znale smo koji potez treba povući u kom trenutku. Eksperimentisale smo, uigravale smo se i upoznale mnogo bolje. Sada smo stasale kao ekipa i jedva čekamo naredni meč, naredni izazov koji moram priznati neće biti niti malo lak.

Ove godine branite titulu. Polufinalni meč igrate protiv vicešampionki, Fakulteta bezbednosti. Kakva su tvoja očekivanja, i misliš li da to može da bude repriza prošlogodišnjeg finala?

Slobodno mogu reći da je to finale pre finala. Mi branimo titulu, aone će pokušati da nam se revanširaju za oduzimanje šampionske titule prošle godine. Dobro poznajemo tu ekipu. Marija i Jovana Pavlović, Jovana Bogojević i Jelena Terzić su stub na koji se oslanja Bezbednost. Marija, Jelena i Jovana Bogojević treniraju zajedno u istom klubu što im daje još jedan plus. Marijino idealno bacanje kontri ka Bogojević koja je gotovo neumornakada ih istrčava, Terzini šutevi sa 9 metara, proigravanja Jovane Pavlović… Biće to dobra utakmica. Mi ćemo svakako dati svoj maksimum i nadam se da ćemo ponoviti uspeh iz prošlogodisnjeg finala!

Koji je najveći adut ekipe FSFV-a i misliš li da možete da ponovite uspeh iz prošle sezone? 

Adut moje ekipe je timski karakter. Odnos među nama je na zavidnom nivou. Imamo isti cilj i pomažemo jedna drugoj u pronalasku puta do njega. Opet ću pomenuti i fizicku spremu. Potrebni su nam ti “laki” poeni iz kontre. Još jedan adut koji nikako ne treba izostaviti nam je odbrana. Iz utakmice u utakmicu je sve jača i dokazali smo da protivnicama postaje sve teže da sruše taj zid ispred gola. Naše golmanke i njihovo skidanje šuteva koji idu tik uz prečku i stative treba takodje pohvaliti.

Koju ekipu smatrate najvećim konkurentom u završnici?

Nikolina sa peharom namenjenim šamionu studentske lige
Nikolina sa peharom šampiona studentske lige u sezoni 2013/2014

Ekipa FON-a je odlično odigrala grupnu fazu. Pobedile su Bezbednost, ali ih ne poznajem toliko dobro. Uigrane su, putuju na razna takmičenja. Imaju Deu koja je bila jedan od najboljih igrača studentske lige prošle sezone. Sve ovo mi govori da su teški protivnici, ali ni Bezbednost ne treba potceniti. Ako bih morala da biram sa kim bi se našla moja ekipa u finalu, ne bih znala za koga da se odlučim. Obe ekipe su odlične.

Igraš za ORK Beograd koji nastupa u Prvoj ligi. Ligaški deo ste završile na petom mestu, te niste uspele da se izborite za plej of i borbu za plasman u viši rang. Kako bi ocenila celokupnu sezonu? Kakvi su ti planovi za sledeću?

U ORK Beograd sam došla na početku ove sezone. Trenirale smo naporno, radilo se za taj viši rang. Peto mesto nije baš ono što smo mi želele. Maštale smo o mnogo boljim rezultatima i u jednom trenutku smo pomislile da se to može i ostvariti, ali ŽRK Požarevac nam je srušio “snove”. Nisam baš bila toliko uz ekipu na terenu, što zbog bolesti, povrede, fakulteta i privatnih obaveza, ali sam ih bodrila sa tribina. To je ekipa koja ima srce i zna da se bori. Zna se da ORK Beograd ima najviše registrovanih igračica, od kojih su uglavnom sve dobre osobe. Drago mi je što sam u nekima pronasla dobrog prijatelja. Moji planovi za dalje.. Neću ostati u ORK Beogradu, to znam sigurno. Gde ću otici, to ne znam. Od prošle sezone imam jedan klub u planu. Nije iz Beograda, pa će biti malo teže da sve uklopim. Ipak mi je fakultet na prvom mestu.

Da li su čelnici tvog kluba i trener upoznati sa rezultatim koje postižeš sa fakultetskom ekipom? Prate li tvoje nastupe u studentskoj ligi?

Čelnici mog kluba nisu upoznati sa rezultatima i uopšte mojom igrom u studentskoj ligi. Većina trenera čak i ne želi da im se igrači takmiče u ligama sličnim ovoj zbog rizika od povreda koje su česte u rukometu. Veliki je rizik, a u njega se olako upuštamo. Igrala sam protiv saigračice iz kluba, kapitenke Mašinskog fakulteta Nataše Radulović, na utakmici na kojoj se povredila. Upravi i treneru se to naravno nije svidelo, a Natašin izostanak sa utakmica je bio vidljiv. Bez obzira na sve ovo, igrati za svoj fakultet je velika čast, kojoj ću se ja rado odazvati svaki put.

ORK Beograd
ORK Beograd

Da li postoje očekivanja i određena vrsta pritiska za sportske ekipe koje dolaze sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja?

Svakako da postoji. Svi kažu: „One su DIF-ovke, normalno da će osvojiti ligu, to se od njih i očekuje”, a naravno da nije tako. Da, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja uglavnom upisuju sportisti, ali nisu baš svi sportisti samo kod nas. Mnogo dobrih i uspešnih sportista studira druge fakultete i mnoge druge ekipe imaju čak više aktivnih rukometaša i rukometašica od nas. Ali, mi smo Fakultet sporta i fizickog vaspitanja i od nas se uspesi očekuju, tako da se iz sezone u sezonu trudimo da opravdamo tu frazu.

Smatra se da sportisti imaju najbolji tretman na vašem fakultetu. Da li je to istina i koliko vam profesori izlaze u susret kada su u pitanju fakultetske obaveze?

Istina je donekle, ali ja to ne bih nazvala posbnim tretmanom. Postoji kategorizacija za sportiste koji su vrhunski u svojoj disciplini, što znači oslobadjanje 50% nastave i te beneficije su određene Statutom fakulteta. Naravno da profesori izlaze u susret, kada iz opravdanih razloga (utakmica, pripreme, takmicenje, trening) ne prisustvujemo predavanjima, vežbama, ali gradivo se mora znati. Kako kaže dekan fakulteta Koprivica, možemo mi imati korektan odnos van nastave i pričati o svemu, ali kada je relacija profesor-student u pitanju, mora se poštovati predmet, a profesori vas poštuju ako znate gradivo. Tako činite i sebi i njima jer će vam kasnije to znanje pomoći u radu u struci.

Kako bi ocenila kvalitet studentske lige?

Svake godine fakultetska liga biva sve organizovanija i jača. Počinje da lici na pravu ligu, gde se igra ozbiljan i lep rukomet. Ekipe su sve jače i broj sportista se povećava. Postajemo sve veća “porodica” što mi se i te kako svidja.

 

 

 

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstFutsal-najava polufinala
Naredni tekstKrav Maga – Sve što treba znati o samoodbrani
Student četvrte godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Trenirala džudo osam godina, a nakon toga i odbojku šest godina. Veliki ljubitelj sporta. Sanja o tome da izveštava sa Olimpijskih igara. Kritike, sugestije i predloge pišite na dadalex134@gmail.com. Moji tekstovi