Žene nisu dovoljno zastupljene u sportu u Srbiji

253

Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije istakala je na okruglom stolu “Položaj žena u Srbiji” da žene nisu dovno zastupljene u sportu:

Finalni dan USSB

mos (4)– U Srbiji je tek svaki deseti aktivni sportista žena, dok se zvanjem trenera može pohvaliti samo šest odsto predstavnica lepšeg pola – naglasila je  Alisa Marić  u Domu Narodne skupštine i istakla da Ministarstvo omladine i sporta nastoji da u Srbiji ženski i muški sport budu ravnopravni, obzirom da je sport i dalje „muški bastion“.

Prvi put u istoriji republičkog parlamenta osnovana je „Ženska parlamentarna mreža“ Skupštine Srbije koju čine sve poslanice, njih 82, u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti i ekonomskog položaja žena, povećanja učešća žena u političkom životu Srbije i njihovog uticaja na donošenje novih zakona i i praćenja postojećih.

– Postoji dobra polazna tačka, obzirom da je Milica Mandić trenutno najpopularniji sportista u Srbiji. Olimpijske igre u Londonu na kojima je učestvovalo 5.000 sportistkinja protekle su u znaku žena – rekla je Alisa Marić i dodala da su to bile prve igre na kojima su sve države učesnice imale pored muških i ženske takmičarke u svojim olimpijskim timovima. – Poruke koje pošaljemo sa ovog skupa čuće svi i  mogu da pomognu da se položaj žena popravi.mos (2)

Govorile su i ministar zdravlja Slavica Đukić Dejanović, ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Željka Knežević, narodni poslanik i predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku dr Aleksandra Tomić, narodni poslanik Dubravka Filipovski, Nj. K. V. princeza Katarina Karađorđević, savetnik predsednika Indonezije Meutia Hata i koordinator „Ženske parlamentarne mreže“ Marija Obradović.

Na okruglom stolu se čulo i da u Srbiji od raka dojke godišnje oboli 4.000 žena, od kojih umre 1.600, da u Srbiji još uvek postoji podela na muške i ženske poslove, da je u prošloj godini stradao veliki broj žena od posledica fizičkog nasilja, kao i da žene nisu dovoljno zastupljene u društvenom životu.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstTuristi upisali prvu pobedu
Naredni tekstŠou Rusovca za treću pobedu Matematičara!
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.