SportIndeks.rs

Zeleni karton prvi put na Evropskom prvenstvu u fudbalu

fairplay_euc-men

Studentski sport nastavlja da pomera granice. Na evropskom univerzitetskom prvenstvu u fudbalu koje se održalo u Portu prvi put je uveden zeleni karton, kojim se promoviše i nagrađuje fer plej u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu.

Novitet u svetu fudbala pokazan je dva puta na prvenstvu i to u oba finala, u ženskoj i muškoj konkurenciji. Prvi je pokazao holandski sudija Piter de Vard na finalnoj utakmici dama, između Univerziteta iz Valensije i Univerziteta Monpelje, dok je drugi arbitar koji je to učinio Italijan Luka Pikolo na utakmici između Univerziteta u Lilu i državnog Univerziteta iz Kubana (Rusija)

Zeleni karton uveden je 2016. godine i prvi put je počeo da se primenjuje na utakmicama Serie B u Italiji radi promocije fer pleja u sportu. Igrač koji će u istoriji ostati upamćen kao prva osoba kojoj je pokazan zeleni karton je Kristijan Ganalo, a Marko Mainardi kao prvi sudija koji je dodelio karton za promociju fer pleja u fudbalu.

Ostavite komentar!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>