Zašto koledži odvode talente?

189

Sport indeks, kao web magazin koji je prevashodno tu da pruža podršku studentima, najviše pažnje će posvetiti studentskom sportu u Srbiji i različitim modelima organizacije studentskog sporta širom sveta. Najbolji početak ove serije tekstove je svakako opis modela koji je, i u svetu i kod nas, sinonim za studentski sport – model Sjedinjenih američkih država. On između ostalog pokazuje da obezbeđena stipendija koja pokriva sve  troškove studija, treninzi i mečevi koje prate skauti profesionalnih timova i fakultetska diploma mogu da idu zajedno i da to nije samo naučna fantastika.

Finalni dan USSB

Koledži u Sjedinjenim američkim državama pružaju mogućnost talentovanim sportistima da imaju sve odjednom – kvalitetno, svetski priznato obrazovanje i sportske treninge na nivou poput profesionalnog. Organizacija studentskog sporta na koledžima najpoznatijih američkih asocijacija (NCAA, NJCAA, NAIA) nameće sportistima obavezu da budu uspešni u obe sfere; ukoliko student nema dobre ocene uskraćuje mu se mogućnost nastupa na mečevima. Takođe se organizuju “study sections” programi gde nadležna osoba prati napredak sportista sa lošim ocenama, Stipendiju može izgubiti i najbolji igrač, ako ne uspe da ispuni zadati kriterijum znanja. Obrazovanje pre sporta, znanje pre talenta.Image

Studiranje na koledžima je usmereno ka praktičnom znanju. Posle dve godine zajedničkih predmeta sportisti biraju struku koju žele da proučavaju, prave projekte, a pritom su im profesori uvek na raspolaganju i prate ih čak i na turnirima kako ne bi propuštali predavanja. Kafica sa profesorima nije retkost.

Sportisti mogu sami konkurisati za stipendiju ili putem agencija koje šalju biografiju i video snimak trenerima američkih koledža. Prilikom upisa polaže se test znanja iz engleskog jezika i matematike, kao i prijemni koji polažu i američki državljani (SAT i TOEFL). Pune stipendije su dostupne u svim ženskim sportovima  i u muškim kao što su košarka, američki fudbal i bejzbol, dok su za ostale sportove predviđene delimične stipendije. Pored stipendije, studenti mogu tokom slobodnog vremena pronaći i honorarni posao u biblioteci, teretani ili kafiću koji im čak može otplatiti školarinu.

Tim najčešće ima glavnog trenera, dva pomoćna trenera, fizioterapeuta i doktora, a sportisti dobijaju dnevnice dok su na putu sa ekipom. Veći koledži imaju i stadione za fudbal, arene za košarku, kao i teretane za sportske ekipe. Univerzitetski sport u Americi je prvi stepen ispod profesionalnog. Najbolji i najistrajniji sportisti univerzitetskih liga dobijaju šansu da potpišu ugovor sa profesionalnim klubovima

Sportisti se već sa 18 godina nađu pred velikom dilemom šta izabrati – profesionalni ugovor ili obrazovanje? Nažalost, kod nas još uvek ne postoji institucija koja će omogućiti talentovanim atletama da napreduju u karijeri i istovremeno studiraju neku oblast koja ih interesuje pored sporta. Velike sume novca i razna obećanja mlade ljude udalje od kvalitetnog studiranja. Nedostatak vremena, motiva i nepostojanje fakulteta koji bi objedinio sva interesovanja dovodi do toga da sportisti nemaju odgovarajuće obrazovanje koje im može omogućiti da po završetku sportske izaberu neku novu karijeru.

Marija Milinković

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstEvropske univerzitetske igre: sa ispita na sportska borilišta
Naredni tekstOdržan treći Divac Ideja Forum
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.