Velimir Ratković: Za titulu nam uvek malo nedostaje!

1642

Sportska hala “Ranko Žeravica“ na Novom Beogradu, pre nešto više od mesec dana bila je domaćin futsal spektakla. Dozvoliću sebi da duel između Pravnog fakulteta i Građevinskog fakulteta tako nazovem, jer bio je to okršaj najboljih. Oba tima su zaslužila da na kraju sezone ponesu titiulu šampiona lige Sportskog udruženja Univerziteta u Beogradu, ali pobednik je mogao biti samo jedan. Ove sezone trofej su podigli pravnici, a građevinari, iako bez zlatne medalje oko vrata, sa osmehom na licu okončali su ovogodišnje takmičenje. Popeli su se stepenik više u odnosu na prethodnu sezonu, a što je najvažnije još jednom su pokazali da je tim taj koji stvara rezultat.

Finalni dan USSB

Kada su utakmice u pitanju svi igrači imaju priliku da izađu na teren i pokažu svoje znanje. Međutim, kada dođe red na davanje izjava i intervjua, tu ekipa Građevinskog ima svog favorita. Velimir Ratković uzdanica je vicešampiona SUUB lige kako na terenu, tako i van njega, te ne treba da čudi zašto baš on u intervjuu za Sportindeks govori o velikom uspehu svog fakulteta u SUUB ligi.

Građevinski je ove sezone napravio iskorak u odnosu na prethodu kada su zauzeli treće mesto. Međutim, prema mišljenju Ratkovića ostaje veliki žal što nisu uspeli da načine taj poslednji korak i popnu se na najviši stepenik pobedničkog postolja.

„Sada kada se završila sezona, kada su se slegli utisci možemo da budemo zadovoljni obzirom da smo napravili taj iskorak, ali opet cilj nam je bila titula. Zadržali smo bili istu ekipu kao i prethodne godine i očekivali smo mi i Pravni finale, pa ko bude bolji neka pobedi i eto na našu žalost na kraju se lestvica pomerila ka njima“


Grupnu fazu takmičenja građevinari su završili su kao prvoplasirani u grupi A, ispred Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Fakulteta organizacionih nauka, ostvarivši devet pobeda i jedan poraz. Bodove su im oduzeli samo futsaleri Šumarskog fakulteta, savladavši ih rezultatom 4:3.

„Kada nam je bio žreb videli smo da smo dobili najtežu grupu. Rekli smo da moramo da budemo prvi kako bismo izbegli neke ekipe. Išli smo uvek na pobedu i znali smo da će nam sa FON-om i DIF-om biti teške utakmice. Ja još nisam ni bio protiv DIF-a, saigrači su pobedili bez mene, drugu utakmicu smo ih lagano dobili. Portiv FON-a su bile teže utakmice nego što smo očekivali. Cela ekipa im je nova, iskreno mislili smo da će biti malo lakše. Na kraju smo očekivano bili prvi, sve utakmice smo dobili, osim tog Šumarskog“, objašnjava popularni Velja i kroz smeh dodaje: „Oni su nama iz tri šuta dali četiri gola. Za jedan gol smo vratili golmanu loptu i njemu je prošla kroz noge. Napadali smo mi posle, ali jednostavno, lopta nije htela u gol“.

U četvrtfinalu ekipa iz Bulevara kralja Aleksandra savladala je ekipu Tehnološko-metalurškog fakulteta rezultatom 3:0, a kako Ratković ističe to je bila i najzrelija utakmica njegove ekipe.

„Došlo je jedno 100 ljudi da gleda tu utakmicu, ja nisam mogao da verujem. Posko arena je bila cela puna, igrali smo u njihovom terminu, sve je bilo na njihovoj strani. Atmosfera je bila možda i bolja nego u finalu. Svi su bili protiv nas. Nama je došlo dva čoveka da nas bodri. Plašio sam se bio što se tiče mlađih igrača, kako će oni to da podnesu, ali su tu položili ispit. Utakmicu smo otvorili negde u šestom, sedmom minutu. Martin je dao gol i onda smo posle samo priveli utakmicu kraju. Moglo je da bude i više, očekivali smo više, ali smo promašili šanse. Oni su nam bili uputili dva šuta i to je to“.

Plasmanom među četiri najbolje ekipe, građevinari su bili zakazli još jedan duel sa Fakultetom organizacionih nauka, kao i u prva dva duela stigli su do trijumfa, ovog puta rezultatom 5:1.

„U prvom minutu poveli smo 2:0. Bolje nije moglo za nas. Bukvalno smo krenuli tu akciju koju radimo iz prvog napada, lopta je otišla u aut, a mi smo nakon auta dali gol. Oni su posle vratili golmanu nešto loptu, tad smo dali drugi gol. Pustili smo ih onda da igraju, mi smo se vratili u odbranu i čekali njihovu grešku“, nastavlja priču futsaler KMF Srpska.


Ekipa Pravnog fakulteta, predvođena reprezentativnim tandemom Matijević – Petrov, bila je protivnik u utakmici sezone. Gubili se futsaleri Građevinskog 2:0, stiglu do izjendačenja, bili na korak od potpunog preokreta, ali nedostajalo je malo sreće i iskustva da se zaokruži sezona iz snova. Trofej je na kraju završio u rukama pravnika.

„Pre utakmice sve je delovalo super i čim je počela utakmica, oni su izašli visoko i mi nismo mogli da iznesemo loptu. Dali su nam gol u trećem, četvrtom minutu iz prekida, odmah i drugi. Mogli smo i da primimo više golova. Nismo šansu stvorili, možda smo imali dva šuta“, objašnjava Velja.

Drugo poluvreme tog finalnog duela građevinari su odigrali znatno bolje u odnosu na prvo. Čvršći su bili u odbrani, a u napadu Miloš Ljujić i Drago Šljukić su pravili velike probleme odbrani pravnika. Ratkovića su ti trenuci utakmice podsetili na duel koji su ove ekipe odigrale pre godinu dana, kada je njegov tim bio nadomak pobede.

„Drugo poluvreme smo rekli da moramo da odigramo isto kao i prošle godine u grupi sa njima. Krenuli smo jače, znali smo da moramo da izađemo visoko. Problem nam je bila snaga. Već je bio kraj sezone i mi smo imali pad. Da se igralo na „prljavo“ 20 minuta ne bi nas dobili sigurno, ali opet oni imaju više iskustva. Bolji su bili, zasluženo su pobedili i čestitam im na tome, ali uvek nam treba to malo protiv njih. Ne bi bilo nezasluženo sigurno i da smo mi slavili, jer drugo poluvreme smo zaigrali čvrsto i borbeno“, ističe Velja i dodaje: „Ti momci su zaslužili. Igraju lepo. Ipak dva A reprezentativca. Krivo mi je samo što smo primili tako golove na naše greške. Priznao je Javor tu jedno loptu, ali što on kaže – savest nam je čista“.

Proleće nije Veljino omiljeno doba za igranje futsala zbog alergije, pa nas je zanimalo da li bi rezultat u finalu bio drugačiji da je utakmica igrana u zimskom periodu.

„Disao sam malo teže, ali nisam igrao samo ja. Nikad se ne zna, sve zavisi kako se uđe u utakmicu. Ipak, nama igra ceo tim, nema da se izdvaja jedan igrač. Mislim, uvek neko iskoči. Protiv FON-a, Miloš je bio dao pet golova, u polufinalu Sale je bio najbolji”.

Dok druge ekipe imaju problem da pronađu kvalitetnog golmana, tim Građevinskog pred svaku utakmicu ima nedoumicu ko će stati između stativa.

„Nama sve zavisi od golmana i uvek imamo problem ko će da brani. Rekli smo Radetu i Javoru da se međusobno dogovore i da mi nemamo ništa sa tim“

Ako se neka ekipa može opisati rečima „Svi za jednog, jedan za sve“, onda je to Građevinski fakultet. Veliko prijateljstvo kako na terenu, tako i van njega krasi ovaj tim. Kada Velju pitate u čemu leži snaga njegove ekipe, odgovor je više nego jasan.

„Drugarstvo i atmosfera u ekipi. Mislim da nam je atmosfera, od svih ekipa na celom fakultetu možda i najbolja. Mi se držimo zajedno i svuda idemo zajedno. Evo sad na Građevinijadi, ako jedan ide na doručak, svi idu na doručak. To smo pokupili od starijih, oni su nas tako naučili. Evo ovi mlađi, uvek su sad tu sa nama i sve su pokupili od nas. Atmosfera nam je stvarno super. Nemamo jednog igrača koji će da bude glavni. Kod nas je jedne godine jedan kapiten, druge godine drugi. Idemo na srce“, otkriva Ratković i nastavlja: „Evo na primer ja. Ja se manje trudim, više idem na neko znanje, ali znam da će Martin, Sale da poginu za drugog igrača“.

Za dobru zabavu u ekipi Građevinskog zaduženi su golmani Rade Drndarević I Vladimir Avramović . “Sve šale ili idu na njihov račun ili se oni šale na naš”, kao iz topa odgovorio je Ratković, a nešto više vremena trebalo mu je da odluči ko je najveća “lenčuga”. Kao pravi sportista Velja je dodelio prva tri mesta u ovoj kategoriji: “Mrtva trka, ali prvo mesto Martin, drugo Miloš, treće Drago”.

Građevinski fakultet nema sportsko udruženje iako kako futsaleri, tako i ostali sportisti ostvaruju zapažene rezultate.

„Ja ne znam da li na fakultetu znaju da smo mi stigli do finala. Jedino cimamo nešto ove u Parlamentu. Nemamo ni sportsko društvo. Ne znam što to profesore ne zanima. Recimo FON-u profesori dođu, TMF-u takođe. Mi igramo četvrtfinale protiv TMF-a, njihov profesor dođe i bude sa njima. To kod nas nema i malo nam je krivo zbog te situacije. Sve sami radimo zato što volimo“, iskren je Velja.

Danas, veliki broj igrača iz studentske lige brani boje nekog futsal kluba, što Ratković ističe kao veoma značajni element za razvoj ne samo studentskog futsala, nego futsala uopšte.

„Dosta igrača koji igraju univerzitetsku ligu su krenuli da treniraju futsal. Evo na primer Ekonomist, njima bukvalno ceo tim igra studentsku ligu. Mislim da treba što više fakulteta da se posvete sportu, ali finansije su problem. Ja bih lično voleo da ima što više takvih fakulteta koji vole fudbal. Pre. dok niko nije igrao bilo je mnogo “divlje”. Mi sada kada igramo protiv slabijih fakulteta dajemo im golove na fore. Na primer kad sam bio u Ekonomcu video sam jednu akciju koju mi sada koristimo u prvom napadu i iz nje svima dajemo golove”.


Upravo je i Ratković među tim igračima koji se profesionalno bave futsalom. On je svoju sportsku karijeru započeo u fudbalskom klubu Rudar iz Baljevca, potom je igrao i za kadete i omladince Vojvodine, a kada se preselio u Beograd kratak vremenski period proveo je u BASK-u. Ubrzo fudbalski teren zamenio je petoparcem. Ovu sezonu započeo je u prvoligašu Samo pravo, a otkrio nam je zašto je odlučio da na polusezoni promeni sredinu i zaigra za KMF Srpska Beograd.

„Cela ekipa je otišla iz kluba. Otišao sam u Srpsku gde je dobra priča, dobre su gazde, od naredne sezone igraćemo Prvu ligu. Mnogo je bolja situacija nego u nekim klubovima koji sada igraju Prvu ligu”. 

Na leto futsal reprezentaciju Univerziteta u Beogradu očekuje nastup na Evropskim univerzitetskim igrama. Na širem spisku pored Velje iz ekipe Građevinskog nalaze se još, Šljukić, Miloš Ljujić, Milutinović i golman Avramović. Golgeter ekipe iz Bulevara kralja Aleksandra se nada da će barem dvojica igrača otiću u Portugal.

Ista petorica su i prošle godine bili na širem spisku. Zbog Draga sam naročito srećan i verujem da će on biti jedan od glavnih u budućnosti. Samo moramo da ga naučimo da gazi tu loptu. Iskreno se nadam da će dvojica igrača sa našeg fakulteta dobiti poziv, ako ne i trojica”, priča Velja, koji nam je rekao i svoja očekivanja od Igara u Koimbri: “Imamo odlične trenere, tu je sad i trener Ekonomca, napašćemo medalju. Imamo sjajnu ekipu i vremena da se spremimo. Pre dve godine u Zagrebu došli smo do četvrtfinala, a nismo se spremali. Sada sigurno napadamo medalju, imamo proverene igrače. Pet igrača igraju polufinale Prve lige“.


Građevinski fakultet jeste jedna od najboljih studentskih ekipa u Srbiji, zato ne treba ni da čudi što će sledeće godine ovaj tim pokušati da trofej namenjen prvaku lige stavi u svoje vitrine.

Ostaće cela ekipa i dovešćemo još dvojicu, trojicu mlađih igrača za koje smo videle da mogu da igraju. Napašćemo prvo mesto. Ne znam kakvi će drugi fakulteti biti, ali mi ciljamo titulu”, zaključio je Velja.

 

FOTO: Privatna arhiva

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstRezultati BeST dan II
Naredni tekstSpajić dabl-dablom donela bronzu Poljoprivrednom
Studiram sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dugo sam trenirala karate, ali sam ga nakon deset godina zamenila tekvondoom. Želja mi je da se u budućnosti bavim sportskim novinarstvom i da izveštavam sa velikih sportskih događaja.