Univerzitetski sport na Sajmu sporta

413

Šesti po redu Sajam sporta, koji se održava pod sloganom “Srbija, zemlja sporta” počeo je 24. novembra, a prvog dana svi posetioci mogli su da prisustvuju promociji univerzitetskog sporta i Evropskih univerzitetskih igara koje će 2020. godine biti održane u Beogradu.

Finalni dan USSB

Konferencija na kojoj su promovisane Igre 2020. otvorio je ministar omladine i sporta gospodin Vanja Udovičić. On je tom prilikom istakao koliki značaj ima univerzitetski sport, kao i da očekuje da će Beograd biti dostojan domaćin 2020. godine.

“Biti akademski građanin je čast, ali to znači da mi moramo da preuzmemo i određenu odgovornost. Očekujem da oni koji učestvuju u organizaciji Evropskih univerzitetskih igara budu dobri domaćini. Treba da naučite mnogo od ljudi iz Evropske univerzitetske sportske asocijacije i siguran sam da ćete to i uraditi. Dug je put pred nama, a vreme koje je preostalo ne sme da se gubi. Verujem da smo sa razlogom dobili domaćinstvo, a vreme je da to i dokažemo”, rekao je Udovičić.

Predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije gospodin Siniša Jasnić prilikom svog izlaganja rekao je želi da se Igre u Beogradu pamte po kulturi i gostoprimstvu.

“Obrazovanje je izuzetno važno, ali je bitno i vratiti sport na univerzitete. Kao što knjige jačaju mozak tako i sport jača telo. Nadam se da ovo što radimo danas, radimo za budućnost. Mi želimo da Igre u Beogradu ispune sve ciljeve i standarde koje je Evropska univerzitetska sportska asocijacija stavila pred nas. Verujem da ćemo imati veoma dobre igre, koje neće biti lako ponoviti. Svi ste dobrodošli u Beograd i želimo da se ovde osećate kao kod svoje kuće. Ove igre su naše koliko i vaše”, istakao je Jasnić.

Svojim prisustvom i izlaganjem konferenciju su uveličali predsednik EUSA gospodin Adam Roček, kao i generalni sekretar ove krovne organizacije za univerzitetski sport u Evropi, gospodin Matjaž Pečovnik. Takođe, svi prisutni imali su priliku da čuju i predstavnike Univerzitetske sportske asocijacije Poljske, kao i prorektoraku Beogradskog Univerziteta za međunarodnu saradnju Ivanku Popović koja je predstavila plan za izgranju univerzitetskog sportskog centra na Novom Beogradu, koji bi trebalo da bude završen do početka Igara 2020.

Priliku da se obrati na konferenciji imao je i osnivač Sportindeksa Nenad Ružić, koji je istakao koliki značaj ima studentski sport u Srbiji i koliko, sad već poznatih i uspešnih sportista, je prošlo kroz studentsku ligu. On je po završetku konferencije istakao koliko je važno prisustvo čelnika Evropske univerzitetske sportske asocijacije za afirmaciju studentskog sporta.

“Svaki put kada čelnici EUSA posete Beograd je važan za afirmaciju studentskog sporta u Srbiji. Ovoga puta pored generalnog sekretara i sportskog direktora u gostima je bio i predsednik. Pored toga, privilegija je učiti od najboljih i poljski savez je svakako primer svima. Mi smo pokušali da istaknemo koliko je studentski sport zaista kvalitetan i nadam se da smo doprli do svih koji su bili prisutni”, izjavio je Ružić.

Na konferenciji čelnici Univerzitetskog sportskog saveza Srbije ozvaničili su partnerstvo sa japanskom kompanijom “Tojota”, sa kojom će sarađivati povodom organizacije Evropskih univerzitetskih igara 2020. godine.

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstFUTSAL: Najava USSB lige
Naredni tekstKošarka: najava sedmog vikenda USSB lige
Studiram sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dugo sam trenirala karate, ali sam ga nakon deset godina zamenila tekvondoom. Želja mi je da se u budućnosti bavim sportskim novinarstvom i da izveštavam sa velikih sportskih događaja.