Turnir 3×3 Still Ballin’ New years’ madness prvi put održan u Kragujevcu

238

Turnir u basketu 3×3 pod nazivom „Still ballin’ New years’ madness“ odigran je prvi put ove godine na „Šumadija sajmu“ u Kragujevcu u petak. Ovo je najveći turnir u Srbiji koji je okupio oko 400 učesnika iz svih delova zemlje, koji su se takmičili u 10  kategorija na pet terena.

Učešće su uzeli takmičari svih uzrasta, a posebna kategorija bila je rezervisana za studente. Pored njih basketaši i basketašice su imali prilike da odmere snage i u sledećim kategorijama: seniori, seniori amateri, veterani (Biznis liga), seniorke, juniori, juniorke, kadeti, kadetkinje, pioniri i mini basket.

Nagradni fond turnira iznosio je 300 000 dinara, a najbolji timovi su pored novčane nagrade dobili i sportsku opremu.

Studentski deo takmičenja je osvojio tim Pčelica pobedom nad kolegama iz ekipe PMF-a rezultatom 12:8. U konkurenciji dama ekipa In pivo veritas osvojila je prvo mesto, pobedivši Balerine rezultatom 18:9, a treće mesto pripalo je ekipi Nedice Tebrice. Prvo mesto u konkurenciji pro seniora osvojili su Detelinari, ostvarivši maksimalnih pet pobeda, drugo mesto pripalo je Šibicarima, koji su jedini poraz pretrpeli upravo od šampionske ekipe, dok je trećeplasirana bila ekipa Kragujevac 3×3.

Generalni sekretar 3×3 Srbija, kao i član izvršnog komiteta i predsednik skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, Nenad Tanasijević je za Sportindeks izneo svoje utiske sa ovog turnira, ali se i dotakao studentskog basketa, kao i planova u budućnosti za ovu novopečenu olimpijsku disciplini.

Iscrpljeni smo i fizički i psihički jer je veoma naporno bilo da se organizuje ovaj turnir. Međutim i srećni smo jer smo ga uspešno organizovali. Zadovoljni smo uspesima u ovoj godini, ali mislim da možemo još bolje, tako da će i u budućnosti biti još ovakvih takmičenja. Sledeće godine ćemo imati preko 40 turnira. Imaćemo i neke od turnira koji će se prvi put održati u Srbiji, poput nekih čelendžera. I na međunarodnoj sceni imamo dosta takmičenja. Učeštvovaćemo na Mediteranskim igrama, onda nas očekuju Evropske univerzitetske igre u Koimbri 2018. godine i nadam se da ćemo nastaviti sa dobrim rezultetima. Našu seniorsku reprezentaciju očekuje Svetsko prvenstvo na Filipinima od 8. do 12. juna, a potom ih očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Bitno nam je da federacija ostane na prvom mestu svetske rang liste kako bismo obezbedili učešće na Olimpijskim igrama 2020. godine. Imamo veliku prednost u odnosu na federaciju Rusije, ali moramo da nastavimo da radimo kako bismo održali tu razliku“, rekao je predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Kragujevca i dodao „Kragujevački Univerzitet može da se pohvali dobrim rezultatim, kao i time da je prvi univerzitet u svetu u ovoj disciplini. Basket 3 na 3 je i prvi krenuo u ovom gradu u Srbiji, tako da ni ne čudi što prednjači. Na svim takmičenjima na kojima smo učestvovali smo uzeli neku od medalja. Problem može da predstavlja to što je dosta basketaša završilo fakultete, ali ćemo se izboriti sa tim kadrovskim problemima. Kragujevac nema fakultet za sport i to je jedan od problema za naš Univerzitet“, završio je Tanasijević.

Reprezentacija Srbije u basketu 3 na 3 je trenutno prvoplasirana na FIBA rang listi, a takođe je i vlasnik tri titule svetskog šampiona. Ovaj sport uvršten je i u repertoar predstojećih Olimpijskih igara koje će se 2020. godine održati u Japanu, pa je ovaj turnir predstavljao jedan vid promocije basketa 3×3.

Fejsbuk komentari

PODELI
Prethodni tekstDifovke pretrčale farmaceutkinje
Naredni tekstMilica Inđić – povratak otpisane
Student druge godine Fakulteta Politickih Nauka, smer novinarstvo. Sport shvatam kao nacin zivota, i veliki sam ljubitelj kosarke, dok su mi strani auto sportovi. Zelja mi je da ono sto vidim i cujem na sto uverljiviji i interesantniji nacin predstavim ljudima koji imaju zelju da nesto novo pročitaju.