Tri sekunde nedostajale za savršen početak studija

211

Univerzitet u Novom Sadu dobio je još jedan, u perspektivi, sportski dragulj. Na nedavno održanom Evropskom univerzitetskom prvenstvu u veslanju istakla se Milica Slijepčević, novopečena brucoškinja Fakulteta tehničkih nauka, osvojivši peto mesto.

Finalni dan USSB

Slijepčevićeva, članica Veslačkog kluba „Danubius 1885“ iz Novog Sada je državna šampionka u svim uzrasnim kategorijama i osvojačica brojnih medalja na međunarodnim takmičenjima. Ovog leta predstavljala je svoj fakultet i svoju državu na takmičenju u nemačkom gradu Hanoveru i pokazala da se radi o velikom talentu. Utisci su joj odlični, ali ostaje mala žal što nije ostvarila bolji plasman.
Takmičenje je odlično organizovano, u tom pogledu je jedno od boljih na kojim sam bila. Jezero na kom se održavalo takmičenje je u gradu, što nije često slučaj, pa nam je sve bilo na dohvat ruke. Samim plasmanom i nisam potpuno zadovoljna jer mi je medalja izmakla za samo tri sekunde, ali sam tamo bila najmlađa takmičarka, te me to nekako podstiče da sledeći put budem još uspešnija – kaže Slijepčevićeva dodajući da je svakako dala sve od sebe.

Milica je ovog leta polagala prijemni ispit za upis na fakultet, ali je to nije omelo da se vredno i naporno sprema za takmičenja koja su usledila. Bivša učenica gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ kaže da ponekad ima problema da postigne sve obaveze, ali da je ključ u dobroj organizaciji uz koju je sve moguće. Njoj će podršku pokušati da pruži i FTN, koji je pomogao i prilikom njenog odlaska u Hanover. Za početak, raspored joj je, kako kaže, poprilično dobar, te će moći da stiže na treninge kao i u srednjoj školi.

Kada ima slobodnog vremena, ova mlada devojka ga koristi da se druži sa prijateljima i izlazi, ali takvih prilika nema mnogo. Sve njeno slobodno vreme fokusirano je na veslanje prema kome gaji ogromnu ljubav, a kojim se bavi već šest godina.

Moj prvi trener Branko pojavio se u mojoj osnovnoj školi sa veslačkim ergometrima, spravama za simulaciju veslanja. To je bilo u sklopu akcije „Veslanje po školama“, koju naš klub sprovodi svake godine želeći da što više približi veslanje deci tog uzrasta. Na njegov nagovor sam završila na veslanju, a zadržale su me sve lepote ovog sporta: voda, priroda, takmičenja, putovanja, društvo – pojašnjava Milica.

n1592965797

Milica je upisala smer Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije, i nema dilemu čime će se baviti jednog dana – biće progamerka. Međutim, i pored jasno zacrtanog cilja, ona bi volela da se bavi veslanjem što duže, dok god joj to njeno telo bude dozvoljavalo, i ubeđena je da joj neće biti problem da uskladi sportske obaveze sa fakultetskim, jer se sva veća takmičenja održavaju preko leta.

Slijepčevićeva ima velike planove za nardeni period. U naredne dve godine očekuju je dva veoma važna takmičenja. Najpre Evropske univerzitetske igre u Zagrebu sledeće godine, a zatim i novo Evropsko univerzitetsko prvenstvo u veslanju koje će biti održano na Palićkom jezeru 2017. godine. Milica misli da je spremna i da će na oba ta takmičenja biti u stanju da napadne medalju.

Iako u svom klubu, za koji kaže da je među najboljim u Srbiji po uslovima koje pruža – u smislu infrastrukture, sprava za vežbanje i čamaca – ima gotovo sve što joj je potrebno, Milica je svesna da nije svuda tako, a spomenula je i još neke od problema sa kojima se veslanje u Srbiji susreće.

Možda je problem što veslanje nije toliko popularno kao neki drugi sportovi, i kao veslanje u drugim zemljama. Takođe mislim da je mnogo veća zastupljenost muškog veslanja u odnosu na žensko – zaključuje ova devojka, koja je, ko zna, možda upravo ta osoboa koja zbog koje će u narednim godinama ovaj sport postati popularniji, a neki dečak ili devojčica, videvši ergometre u sali osnovne škole, pasti na njihove čari i „zaveslati“ u istom pravcu.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB