Tanasković posle odbrane titule IKT-a: Ovo je najveći uspeh u istoriji škole

748

Košarkaška liga Univerzitetskog sportskog saveza Beograda nedavno je završena, a šampion se u odnosu na prošlu sezonu nije promenio. Ekipa Visoke škole za informaciono komunikacione tehnologije je ponovo podigla trofej namenjen najboljem, a protivnik u ovogodišnjem finalnom meču je bio tim Visoke turističke škole. Utakmica je bila neizvesna, ali je IKT slavio rezultatom 41:37. O odbranjenoj tituli, kao i 2017. godini uopšte, govorio je krilni centar tima Miloš Tanasković.

Finalni dan USSB

IKT je krajem oktobra učestvovao na turniru pod nazivom Uniada, koji je prvi put održan ove godine u Beogradu. Miloš je istakao da ekipa nije imala obavezu dobrog rezultata, već je cilj bio da se što bolje uigra za sezonu koja sledi. Ta rasterećenost je, izgleda, prijala IKT-ovcima, pošto su osvojili prvo izdanje ovog takmičenja.

Krajem oktobra smo igrali na turniru Uniada. Tu smo želeli da odigramo što više utakmica, nismo imali pritisak da ostvarimo neki visok plasman. Hteli smo da vidimo šta treba da popravimo kako bismo ostvarili glavni cilj, a to je bilo osvajanje lige. Na početku grupne faze smo krenuli jako dobro. Međutim, došla je utakmica sa VIŠER-om. Oni su jedna od najjačih ekipa, a mi smo se opustili i na kraju izgubili. Pobedili su nas dobrom zonskom odbranom, a posle meča smo imali sastanak. Trener nam je rekao da ako nastavimo da igramo na ovaj način, nećemo moći ništa da uradimo. To nam je bila neka prelomna tačka posle koje smo iz kola u kolo popravljali igru i na kraju smo ispunili zadatak koji smo postavili na startu“, započeo je razgovor Čaki, kako ga zovu saigrači u timu.

Momak iz okoline Čačka se potom osvrnuo i na kvalitet lige, a istakao je da su timovi dobri, ali da je njegovoj ekipi nedostajalo više jakih utakmica.

Liga je bila dobra, ali smatram da možemo da igramo i sa jačim protivnicima. Organizacija je bila na nivou, sve je bilo kako treba, ali smatram da joj treba više kvalitetnih timova. Matematički fakultet je bio dosta nezgodan protivnik, ali njima nije igralo nekoliko bitnih igrača poput Ljube Markovića, tako da smo uspeli da ih pobedimo. Takođe bila je i tu ekipa Visoke škole elektrotehnike i računarstva od koje smo i izgubili jedini meč ove godine. Signidunum je, takođe, dobar tim koji ima dosta školovanih igrača, ali smatram da im je falilo organizacije kako bi bolje prošli.

IKT je ove godine odbranio titulu, a kako ističe Tanasković, profesori njegove škole su veoma svesni veličine ovog dostignuća. Miloš se osvrnuo i na prošlu sezonu, uporedivši je sa ovom, a glavna impresija mu je bila da je ove godine njegov tim bio jači, najviše zahvaljujući iskustvu.

Moju prvu sezonu smo započeli kao drugoligaši, ali smo već na kraju te kampanje obezbedili prvoligaški status. Posle toga smo dobili informaciju da se lige razdvajaju. Mi nismo previše pridavali značaju toj situaciji i nastavili smo da radimo. Kada govorim o prošloj sezoni, onda mi prvo pada na pamet da je bila dosta zahtevnija. Nismo se toliko poznavali, dobili smo dosta novih igrača. Ove sezone smo imali već neke uspehe poput osvojenih prvih mesta na Elektrijadi, pobede u kupu i tako dalje. To nije bio slučaj pred početak prošle sezone, nismo imali tu hemiju i nismo bili toliko uigrani. Ove godine je bila dosta drugačija situacija. Takođe, škola nam je dosta pomogla u ostvarivanju ovog uspeha. Imali smo treninge, dobili smo nove lopte, dresove, odvojena su sredstva za nas. Čak je moja profesorka Majda Medić istakla da je ovo najveći uspeh u istoriji škole. Zahvaljujući ovogodišnjim uspesima, dobili smo i vitrinu za trofeje u školi“, rekao je Miloš.

U februaru ove godine, FON i IKT su odigrali utakmicu Liga kupa, gde je FON slavio 64:57, a centar IKT-ovaca smatra da je njegov tim mogao da dobije tu utakmicu, kao i da se raduje novom duelu ovih timova. Takođe, pomenuo je i neke od timova za koje misli da pored FON-a mogu da se nadmeću za pehar u SUUB ligi.

Mislim da sa ovakvim timom možemo da dobijemo FON. Fali nam Petar Šakotić, on je veoma dobar plejmejker koji će nam dobro doći. Izgubili smo sedam razlike tada, ali nadam se da ćemo ih pobediti. FON je veliki i popularan fakultet koji svake godine može da napravi dobru selekciju mladih igrača. Tu dosta sportista dolazi, čak sam i ja hteo da upišem FON. Žao mi je što nismo odigrali bolje. Jednostavno nismo imali kvalitetne utakmice pre njih, tako da nam je to „neistkustvo“ došlo glave. Pričali smo međusobno nekoliko dana posle meča i siguran sam da bismo ih dobili da smo ponovo igrali. Nikada se ne zna sa njima, ali siguran sam da ćemo sa njima odigrati maksimalno koncentrisano, pa neka bolji pobedi. Takođe, tu je i kup koji ćemo igrati verovatno krajem januara, a i tu idemo na to da osvojimo“, govorio je Tanasković, a istakao je i svoju želju da najbolji timovi iz obe lige na kraju sezone ukrste koplja i vide ko je vladar Beograda u studentskoj košarci. „Ima nekoliko timova pored FON-a koji su veoma kvalitetni. Tu su Poljoprivredni fakultet, Mašinski, Biološki. Nama najviše fale takvi protivnici.“

Najteži protivnik u grupnom delu takmičenja, po Miloševom mišljenju, bio je tim VIŠER-a, jedina ekipa koja je bila bolja od IKT-a. Međutim, bilo je i nekih drugih timova koji su namučili šampione tokom sezone.

Najteže nam je bilo sa VIŠER-om, ali ni Matematički nije bio lak protivnik. Takođe, tu bih izdvojio i tim Singidunuma, ali smo ipak i njih dobijali. Naravno tu je i prošlogodišnji finalista, ekipa Beogradske poslovne škole.

Rivalstvo između BPŠ-a i IKT-a datira još od finala USSB lige prošle sezone. Ovog puta, ovi timovi su se sastali u polufinalu, a IKT je slavio 58:36. Miloš je naznačio ovaj duel kao najvažniji u sezoni za tim sa Karaburme, a pomenuo je i rivalstva sa ostalim ekipama iz studentske lige.

Pred polufinale, trener nam je rekao da igramo kao da je poslednja utakmica. BPŠ ima dobar tim, doveli su nekoliko igrača koji mogu da naprave razliku. Mi smo bili dosta spremni za taj duel. Na početku smo napravili seriju 11:0 čini mi se i tu smo več prelomili utakmicu, ali je glavno bilo to što smo održavali visok nivo igre. Bili smo koncentrisani, a takvom igrom smo uspeli da dođemo do pobede. Ovaj tim nam je rival, ali mi imamo rivalstvo i sa ekipom VIŠER-a. Takvu želju za pobedom imamo i kada igramo sa ekipom FON-a zato što smo videli da možemo da igramo ravnopravno sa njima. Oni su imali dosta uspeha u ranijim godinama, osvojili su pet, šest puta titulu za redom. Međutim, sada smo u različitim ligama, ali sam pomenuo tu utakmicu u Liga kupa, tako da ćemo videti kako će biti. Nadam se da ćemo pobediti pošto imamo kvalitetan tim.

Finalni meč protiv Više turističke škole, Tanasković ističe kao najlošiju utakmicu sezone. Uporedio je taj duel sa jedinim porazom ove sezone od VIŠER-a, ali je rekao da je njegov tim uprokos porazu, igrao dobro u tom okršaju, što nije bio slučaj u finalu.

Taj meč je, na neki način, bio kao bajka. Igrali smo veoma loše. Znali smo od koga preti najveća opasnost; od Nemanje Ilića, mog saigrača iz Borče i Predraga Lazića. Glavno je da smo njih dvojicu zaustavili, što je velika zasluga trenera i njegove postavke igre. Oni su nosili VTŠ do filana, ali smo ih mi dobro čuvali. Nemanja je dao dve trojke, a to je smešno koliko on treba da daje. Peđa, takođe, nije bio na svom uobičajenom nivou. Generalno mi je bilo teško i ranije da igram sa nižim igračima, čak i kada sam igrao profesionalno je bio takav slučaj. Oni su igrali „small ball“ što nama nije odgovaralo. Oni nisu toliko košarkaški školovani, da tako kažem, nismo znali šta da očekujemo od njih. Recimo, kada smo mi bili u odbrani, nismo znali šta će oni tačno uraditi. Na kraju je dobro što smo pobedili, ali smo odigrali veoma lošu utakmicu. Iskreno, to je jedina stvar koju bih promenio u ovoj godini da mogu. Na kraju jesmo slavili tako da se loša igra zaboravlja, ali je to bio naš veoma loš meč“, priseća se strelac 11 poena u finalu i otkriva da nije bio svestan uspeha odmah po završetku meča. „Bio sam radosniji posle polufinala nego posle finala. Posle utakmice sam se pozdravio sa protivnicima, ali nisam imao osećaj kakav smo uspeh ostvarili. To je došlo tek posle par dana. Proslavili smo kako valja ovu titulu, zatvorili smo kafanu“, kroz smeh govori dvostruki šampion USSB lige.

Što se tiče taktike pred završnicu i generalno tokom sezone, Tanasković je napominje ulogu trenera Stefana Milenkovića, sa kojim sarađuje i u Borči. Miloš je naglasio je da je ekipa mnogo popravila neke segmente igre od početka sezone.

Pred polufinale nam je trener rekao na šta da obratimo pažnju, koga moramo da zaustavimo. Takođe, igrali smo polufinale kao da nam je to poslednja utakmica. Glavna stvar koju smo vežbali tokom čitave sezone je skok, naročito ofanzivni skok. To se dosta primetilo tokom lige, a Uniada nam je poslužila kako bismo videli kako da poboljšamo taj segment naše igre. Imamo nekoliko igrača koji su dosta dobri u skoku, a Vujović koji igra na poziciji beka je uvek taj koji napada loptu posle promašaja. Fokusirali smo se i na protok lopte, tačnije da uvek idemo na koš. Nismo želeli da odugovlačimo, već da budemo konkretni u napadu.

IKT je ove sezone delovao kao pravi tim, a tome u prilog ide i konstatacija Tanaskovića koji nije mogao da izabere samo jednog saigrača koji je bio presudan za osvajanje titule. Pre svega, on ekipu vidi kao familiju i kolektiv, koji nema jednu istaknutu figuru koju ostali prate.

Ne mogu samo jednog da istaknem, ali kada bih morao, rekao bih Slaven Milošević. On je bio poenterski najzastupljeniji, a tu je i Stevan Zdravković, plejmejker sa odličnim pregledom igre. Siguran je na prenosu lopte i to nam je veoma bitno. Tu je i Nikola Vujović, koji je kao mlađi igrao u OKK Beogradu. Visok je 190 cm, dobar je na pasu, a i u ofanzivnom skoku. Drobnjak je centar koji je na visokom nivou. Nemamo pravog lidera, svi smo jedan i tako funkcionišemo. Dišemo kao jedan, ne izdvajamo se“, rekao je Miloš.

Ekipa iza sebe ima dosta velikih rezultata, a Tanasković je istakao učešće na Elektrijadi kao veoma veliki rezultat u 2017. godini. Elektrijada je međunarodno takmičenje koje okuplja elektrotehničke fakultete iz bivše Jugoslavije. Visoka škola za IKT je i ranijih godina beležila rezultate vredne pomena, a učestvovali su već sedam puta.

U martu smo osvojili Elektrijadu. To je veoma ozbiljno takmičenje koje okuplja sve fakultete elektrotehničke struke sa teritorija bivše Jugoslavije i ona nam je prioritet od tih turnira. Na tom turniru je sa nama učestvovao i Nemanja Ilić sa Visoke turističke. Pravila dozvoljavaju dva igrača koja nisu sa fakulteta, pa je Neca išao bio deo ekipe. Takav bek bi nam svakako dobro došao. Timovi su veoma jaki, Hrvati pogotovo. Kada bismo uporedili njih sa našim fakultetima, moglo bi se reći da su poput FON-a, a FON je verovatno najjači u našoj studentskoj ligi. Bilo je i nekih igrača koji su igrali i u prvoj Hrvatskoj ligi, tako da nikako nisu za podcenjivanje. Takmičenje je inače veoma masovno, čini mi se da ga poseti oko 3500 studenta. Pretprošle godine smo zauzeli četvrto mesto u Italiji, a kroz istoriju smo imali dosta uspeha s obzirom na to da smo i ranije osvajali turnir. Generalno nas svi poštuju, što je svakako značajan uspeh za ovih sedam godina koliko učestvujemo“, napominje Tanasković i dodaje „Takođe planiramo da budemo deo takmičenja Višijada. Nadam se da ćemo uspeti u tome jer se održava nedugo posle Elektrijade. Postoji i mogućnost da putujemo  na Evropske univerzitetske igre koje se 2018. godine igraju u Portugalu

Prva asocijacija kada čuje sintagme „studentski sport“ i „studentska liga“, za Miloša je druženje. On smatra da su ta iskustva i poznantsva veoma dragocena u daljem životu, kao i da svim studentima to dosta znači.

Iskreno, prvo na šta pomislim kada čujem te reči je druženje. Svakako su bitne te utakmice i to takmičenje, ali pre svega smo svi tu zbog druženja. Takođe, bitan je rezultat, ali mi se čini da je to nekako u drugom planu“, rekao je bivši igrač Borca iz Čačka.

Što se tiče planova i budućnosti, Miloš je pre svega rekao da ova sezona još uvek nije gotova. IKT-u predstoji kup i Liga kup u kom će igrati sa Fakultetom organizacionih nauka. Tim će, po rečima krilnog centra iz Vranića, ostati na okupu, tako da se nada novim uspesima na studentskim terenima.

Imamo još takmičenja do kraja ove sezone. Prvo što sledi je kup, za koji sam rekao da imamo ambiciju da osvojimo. Posle toga imamo okršaj sa FON-om. Idemo korak po korak. Najbitnije je da će kostur ekipe ostati, a doći će i neki novi klinci. Veoma je bitno što imamo taj pobednički mentalitet, to nam omogućuje da i u narednom periodu ostvarujemo dobre rezultate. Nadam se i da će nas zdravlje poslužiti. Nikola Vujović je, recimo, ozbiljan igrač, ali je kao mlađi imao problema sa kolenima“, objašnjava Čaki.

Uigranost ovog tima ne čudi kada se u obzir uzme da igraju i MLB biznis ligu, gde su trenutno neporaženi. To je ovoj ekipi dalo još vremena provedenog zajedno na parketu, a čak se i utakmice igraju na njima poznatim lokacijama.

Igramo i tu biznis ligu. Jako dobro stojimo, neporaženi smo do sada. Ta liga je podeljena na dve divizije, jedna se igra u hali Žarkovo a druga u Borči. Na kraju te grupne faze, u maju se dve prvoplasirane ekipe sastaju u finalu. To takmičenje smo igrali uporedo sa studentskom ligom, te ne čudi što smo toliko uigrani.

Tanasković se profesionalno bavio košarkom, a bio je član ekipa Heliosa i MZT-a koje su nastupale u regionalnoj ABA ligi. Igrao je u kadetskoj reprezentaciji Srbije, a delio je i teren sa igračima poput Luke Mitrovića i Nemanje Dangubića.. Takođe, Čaki se prisetio i poznanstva sa Željkom Obradovićem, a istakao je i ulogu svojih trenera koji su mu pomagali da postane igrač i čovek kakav je danas.

Kao mlađi sam igrao u Borcu iz Čačka. Išao sam  u školu  u Čačku, iako sam živeo u selu pored grada. Sport me je naučio radnima navikama. Sećam se da sam posle povratka kući sa treninga imao dva sata kako bih se spremio za školu. Sa 16 godina sam igrao u Sloveniji za Helios, tadašnjeg ABA-ligaša. Posle sam prešao u Vardar, a trenirao sam i sa MZT-om. U mlađim selekcijama sam igrao i sa Lukom Mitrovićem i Nemanjom Dangubićem. Trenirao sam i sa Aleksom Avramovićem koji je sada u Italiji, a ranije je studirao na DIF-u. On je luda glava,odličan momak koji je veoma vredan i posvećen košarci“, rekao je centar i dodao „Treneri su imali veliki uticaj na mene. Oni moraju kao prvo moraju da znaju kako da rade sa decom. Upoznao sam Željka Obradovića, on je veoma fin čovek. Ako si mu prijatelj, onda je tako. Ali ako ga prevariš, onda se veoma uvredi. Takođe, pomenuo bih i Mladena Jegdića, Darka Krstića i Acu Matovića za moj razvoj. Mladena znam iz dana kada sam igrao u Varadaru. On je bio moj „lajf kouč“, svemu me je naučio. Sada je u Kini, a bio je i u Crvenoj zvezdi. Darko je bio jedan od primera zašto sam upisao fakultet. Čovek je završio tri fakulteta, Ekonomski, DIF i psihologiju. On me je savetova da je škola najvažnija. Aca mi je dosta pomoga kod košarkaškog razvoja, a najviše u donošenju odluka“, rekao je Miloš.

 

 

Bilo je reči i o makedonskoj studentskoj košarci. Za vreme boravka u skopskom MZT-u, Miloš se oprobao i na studentskim terenima južnog srpskog suseda. Ipak, kaže da je kvalitet na strani srpskih studenata.

Kada sam igrao u Makedoniji, regrutovali su me da igram za DIF iz Skoplja. Bilo je to zanimljivo iskustvo, ali kada uporedim sa Srbijom, to su dva različita sveta. Naša studentska liga je dosta kvalitetnija“, zaključio je centar IKT-a.

Foto: Sportindeks i privatna arhiva

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB