Studentski dani Arsena Vengera

940

Arsen Venger, prve asocijacije za jednog od najvećih fudbalskih trenera u istoriji ovog sporta su verovatno Arsenal, ljubav prema jednom klubu, skautiranje mladih igrača i davanje šanse istima. Znamo skoro sve o njegovim uspesima i trenerskoj karijeri. Ali da li ste znali da je Arsen Venger bio član fudbalske univerzitetske selekcije Francuske?

Finalni dan USSB

Mršavi momak, student ekonomije koji pored svoje prve ljubavi fudbala voli i filozofiju, književnost, a posebno autobiografije. Ostao je veran svojoj prvoj ljubavi, ne voli da priča o kraju svoje karijere, ignoriše sva pitanja u vezi sa tim, ne voli ni da se osvrće previše nazad, ali uvek se sa radošću seća perioda kada je bio član Francuske univerzitetke reprezentacije.

Pre svega zato što tada novac nije bio bitan, a zdrava konkurencija u timu je značila samo plus. Vengerove reči su: ”Postojao je takav duh kakvog nema danas u fudbalu, svi smo bili prijatelji i istinski smo želeli da svi zajedno ostvarimo naše snove’’.

Dečkić iz malog sela samo je želeo da ima bolji život i pobegne odatle, to su bili njegovi prvi snovi, a univerzitetska selekcija mu je to sve omogućila. Putovanja po inostranim zemljama, druženje, studije, može se reći bolji život nego što se nadao.

Dok je igrao utakmicu za francuski Institut sporta i fizičkog vaspitanja mnoge oči bile su uprte u njega. Njegov kvalitet prepoznao je trener  Žan Defur. Kako je i sam Venger u šali jednom rekao  ”Bio je dobar trener jer je verovao u mene”.

article-2582825-000CE13800000258-726_964x680

Iz tog perioda najrađe se seća svetskog prvenstva 1976 godine u Urugvaju i turneje na Obali Slonovače. To za njega nisu samo lepi momenti, već i sećanja na prijateljstva. Sa nekima iz ekipe je I dan-danas i kontaktu i povremeno se viđa.

Odrastao je u restoranu svojih roditelja, reklo bi se da nije imao  baš mnogo vremena za učenje, a ni roditelji nisu imali vremena da brinu o njegovom školovanju. U srednjoj školi je shvatio da nije bio manje inteligentniji od drugih i da može mnogo toga da postigne. Kada je završio srednju školu upisao je ekonomski fakultet iako sebe nije zamišljao u tom poslu, čisto iz intelektualnih razloga. Uvek je bio dobar matematičar pa mu je dobro ekonomsko obrazovanje pomoglo u daljem toku života.

Uprkos svemu, jedna stvar nije mogla da izađe iz njegove glave, a to je da po svaku cenu mora da ostane u svetu fudbala. To je bilo pitanje života i smrti, čak je kako i kaže razmišljao o samoubistvu, jer za njega je fudbal bio više od igre.

2411134200000578-2874855-Wenger_centre_left_pictured_here_in_1989_leads_his_Monaco_player-m-14_1418662305075

Arsenova najveća ambicija u to vreme bila je postati najbolji fudbaler sveta, nažalost nije bio te sreće, ali nije se ni nadao da će jednog dana postati jedan od najboljih trenera na svetu. ‘’Dosta kasno sam počeo da se ozbiljno bavim fudbalom, ne svojom krivicom, već zbog toga što sam igrao u malom klubu, gde se slabo treniralo, jedino se moglo uspeti ako igrom slučaja naletiš na nekog ko je hteo da ti pomogne’’. Počeo je da trenira sa 19 godina i nikada nije prestao da veruje da će uspeti, iako danas kaže da nije bio loš, ali da je bilo mnogo boljih od njega.

Lokalni fudbalski klub je imao sastanke u kafani Arsenovih roditelja. Niko nije mogao ni da pretpostavi da se tu nalazi budući veliki stručnjak, mali dečkić koji je prikupljao sve moguće informacije od seoskih fudbalera. Od tada mu je bilo jasno da je to jedino čime želi da se bavi i bez čega ne zamišlja svoj život.

On veruje da bi životi uspešnih ljudi mogli postati manje uspešni da nije bilo istrajnosti. ‘’Ponekad atletičar u dvadesetom kilometru trke više nema snage, ali ga istrajnost i hrabrost guraju napred i dovode do cilja’’. U tome je razlika između uspešnih i neuspešnih ljudi, s tom razlikom što on smatra da je sreća jednako bitna kao i preostale dve komponente. Poznavao je mnoge ljude sličnog kvaliteta sa svojim, koji nisu imali sreće da u svom životu upoznaju dobre ljude koji će ih povesti napred.

Arsene-Wenger-006

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB