Strahinja Rašović nakon zlata u Tajpeju: Iz studentskog sporta se rađaju šampioni!

1064

Srpska univerzitetska vaterpolo reprezentacija okitila se najsjajnijim odličjem na Univerzijadi u Kineskom Tajpeju. Momci predvođeni selektorom Dejanom Savićem pokazali su svoj kvalitet, umeće, ali i slogu u bazenu. Od grupne faze do finala, redom su potapali protivnike, a Srbiji doneli četvrtu zlatnu medalju na ovom takmičenju.
Nakon povratka iz dalekog Tajvana, svoje impresije nakon Univerzijade izneo je igrač univerzitetske reprezentacije i povremeni igrač A reprezentacije Srbije Strahinja Rašović.

Finalni dan USSB

“Utisci sa takmičenja su pozitivni, uvek je lepo pobediti pa je  tako i ovaj put. Generalno, Univerzijada je takvo takmičenje malo drugacije od ostalih i onda ostaju lepe uspomene”, rekao je Strahinja. Navikli smo da naši vaterpolisti u svim kategorijama briljiraju  i donose medalje. I u ovom timu ključni su bili saradnja i dobra atmosfera u ekipi. “Većina ekipe je bila u sklopu priprema za Svetsko prvenstvo u Budimpešti tako da smo bili manje više na okupu celo leto. Našim dobrim partijama sigurno su  doprineli  naše zajedništvo i kvalitet”, istakao je Rašović koji u timu igra i sa bratom Viktorom.

 

Tokom takmičenja u Tajpeju, naši momci bili su dominantni od samog početka. U grupnoj fazi, najbolje se suprotstavila ekipa Mađarske, koju je naš tim kasnije u četvrtfinalu eliminisao iz dalje borbe. “Realno je da su Mađari uz Ruse i nas bili glavni favoriti za zlatnu medalju. Eto, ovaj put sistem je bio takav da smo se sreli u 1/4 finalu i neko je morao da ispadne vrlo rano iako to ni oni, a ni mi, u tom trenutku nismo zaslužili. ” Srpska ekipa igrala je i protiv domaće ekipe, a tom susretu Strahinja kaže: “Drago mi je sto sam igrao i protiv ekipe Tajvana, ti momci su počeli da treniraju vaterpolo skoro tako da smo smanjili  gas koliko god smo mogli. Sa njima smo se družili i izvan bazena.”

Samu Univerzijadu, kao što je i zamišljeno kada je takmičenje osnovano, studenti sportisti često upoređuju sa Olimpijskim igrama. Strahinja je istakao da je zanimljivo što su, poput olimpijskog sela, svi takimičari na jednom mestu:” Univerzijada je super takmičenje jer može da se doživi kompletan osecaj kao na Olimpijskim igrama, tu mislim na organizaciju, smeštaj. Svi sportisti iz svih krajeva sveta su na jednom mestu i to je jako lepo videti i doživeti,” kaže Strahinja. Kada govorimo o značaju Univerzijade za studente sportiste, ovo je veoma važno takmičenje za njihove sportske karijere. “Svi sportisti tamo su mahom profesionalci tako da mi to ne posmatramo kao studentske igre, već kao ozbiljno takmičenje.”
Srbija i dalje kaska za mnogim zemljama kada je reč o studentskom sportu. Na pitanje zašto je studentski sport bitan, Rašović odgovara:  “Mislim da treba da se podstiče studentski sport jer je izuzetno važan za nas kao naciju,  da se mi mladi bavimo sportom pa da se kasnije  iz toga rađaju šampioni.” Kada je reč vaterpolu, misli da ovaj sport ima perspektivu zahvaljujući uspesima naše zemlje na višim nivoima “Pokazali smo da Srbija u vaterpolu ima perspektivu pa i u ovom studentskom.”

 

Naši reprezentativci se posle ovog uspeha  vraćaju svojim klubskim obavezama. Strahinja putuje  u Mađarsku i sprema se za nove izazove.  “Igraću naredne sezone za Eger i polako se spremam za novu sezonu i nove pobede,” rekao je Rašović.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstMedalje i diplome idu zajedno
Naredni tekstAmela Terzić: Bili smo pravi tim!
Studentkinja sam novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Bavljenje novinarstvom znači ispunjenje mojih želja. Ne mogu da zamislim dan bez radija i sportskih vesti. Želja mi je da izveštavam sa velikih sportskih takmičenja. Kontakt: urednik@sportindeks.rs