Stigao je cirkus!

476

Nakon pogleda na naslov, čovek bi mogao da pomisli svašta. Na primer da najavljujem početak predizbornih kampanja cenjenih nam političara, ili da u Beograd dolazi neka nova cirkuska trupa. Međutim, moram da vas razočaram. Nije ni jedno ni drugo, već želim da vas obavestim da Beograd ima svoju cirkusku trupu i školu za učenje cirkuskih akrobacija.

Finalni dan USSB

OTKA(U)D TO KOD NAS?

Cirkusfera je osnovana 2008. godine kada je i registrovana kao nevladina organizacija za promociju pozorišta umetničkog performansa pri Ministarstvu kulture. Međutim, to nije početak priče o beogradskoj cirkuskoj trupi. Cirkusfera je naslednik neformalne grupe Šarena laža, odakle dolazi veliki broj artista. Počeli su, kako sami kažu, izvodeći proste trikove u Knez Mihailovoj ulici. Vremenom, počeli su da sarađuju sa kulturnim centrima, koji su im ustupali mesto za vežbanje, i da šire spektar veština. Za to su im bili potrebni dodatni rekviziti, kao na primer vazdušni prsten, svila ili monocikl, koje su kupovali ili sami pravili. Danas, Cirkusfera ima svoj prostor u zgradi BIGZ-a, priličan broj rekvizita i veliki broj nastupa, što u zemlji, što u inostranstvu.

ŠTA JE NOVI CIRKUS?

U pitanju je koncept u kome se cirkuske akrobacije kombinuju sa glumom i muzikom i sve to je najčešće upakovano u formu predstave ili kabarea.To, pre svega, znači da su tačke posvećene predstavljanju ljudskih sposobnosti i da ne uključuju prisustvo životinja . Novi cirkus je svoju premijeru imao u Francuskoj , krajem 60-ih godina prošlog veka.Osim u Francuskoj, najrazvijeniji je još u Rusiji i Nemačkoj. U nekim od ovih zemalja postoje srednje škole i akademije za cirkuske artiste, ili čak posebna odeljenja Ministarstva za kulturu koje je zaduženo za očuvanje i promociju cirkusa. Najpoznatija trupa na svetu je, svakako, Cirque du Soleil. Na Balkanu, ovaj koncept je prilično razvijen u Sloveniji i Hrvatskoj, dok kod nas, osim Cirkusfere, postoji još i trupa AlterNacija iz Novog Sada, koja na svojim nastupima ima čak i parkur tačke.

ŠTA SE I GDE MOŽE VIDETI KOD NAS?

Cirkusfera ima prilično širok dijapazon veština koje izvodi na svojim nastupima. Od raznih oblika vazdušnih akrobacija (vazdušni prsten, akrobacije na svili i trapezu), preko ekvilibrizma (hodanje na štulama, po kanapu i vožnja monocikla) do nezaobilaznog žongliranja. To sve se prikazuje u okviru kabarea Spontana, koji se s vremena na vreme izvodi u kulturnom centru Rex ili, odskora, kulturnom centru Grad. Pored kabarea Spontana njihove veštine se mogu videti na raznim festivalima, ali ponekad i u Knez Mihailovoj ulici. Ponekad u saradnji sa Cirkusferom, u Beograd dođu artisti iz inostranstva da predstave svoje veštine.

SVAKO MOŽE DA SE PRIKLJUČI!

Pored izvođenja postojećih tačaka i rada na novim, novi članovi su uvek dobrodošli. U okviru projekta Cirkusfera održavaju se radionice žongliranja i vazdušnih akrobacija. Naravno, postoje određene predispozicije koje se moraju zadovoljiti, a to su dobra koordinacija tela, fleksibilnost karličnog dela i ramenog pojasa i dovoljno snage da se rade zgibovi ili trbušnjaci. Pored fizičkih, insistira se i na određenim ljudskim kvalitetima. Tu se pre svega podrazumeva istrajnost i posvećenost, jer sticanje ovih veština nije jednostavan zadatak. Za savladavanje osnova je potrebno mnogo vremena, a još mnogo za osmišljavanje samostalne tačke, što je i krajnji cilj. Radionica za vazdušne akrobacije je popunjena, očekuje se da će nova biti verovatno tek u aprilu, dok za radionicu žongliranja još uvek ima mesta. Cena je 2000 din mesečno, a termini su ponedeljkom, sredom i petkom od 20h.

Iako ne poseduju potrebne sertifikate za podučavanje, uveravaju nas da svi polaznici uglavnom izađu sa kursa zadovoljni i da im se nisu događale ozbiljnije nezgode. Kako kažu, ne podučavaju veštinama za koje nisu 100% sigurni da mogu da ih izvedu i rečima objasne. Zato, na primer, još uvek ne postoje radionice klovnovskih veština (koje su u pripremi) i ekvlibrizma.

SREĆAN KRAJ?

Iako je izuzetno lepo što kod nas postoji cirkuska trupa, nije sve baš sjajno. Osim teksta koji upravo privodite kraju, nisam uspeo da pronađem da se bilo koji drugi medij interesovao za razvoj cirkusa u Srbiji ili za grupe Cirkusfera i AlterNacija. Bilo bi fantastično kada bi i naša zemlja jednog dana imala svoj nacionalni cirkus koji bi, poput raznih kulturno umetničkih društava, putovao po svetu i prezentovao Srbiju. Prvi korak je svakako napravljen. Sada se postavlja pitanje da li će ovaj projekat uspeti da zaživi i da se dalje razvija. A to samo vreme može da pokaže.

Nenad Ružić

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstPoker – sport, a ne kocka
Naredni tekstCILJ-USPEH, META-VAN SRBIJE
Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sportsko novinarstvo mi je hobi već par godina i od osnivanja sajta sam u Sportindeksu. Dišem za fudbal, navijam za dobru igru i puno golova (zvanično), a strani su mi samo borilački i auto-moto sportovi. Slobodno možete da mi se obratite na mail nenad.ruzic@sportindeks.rs, rado ću vam odgovoriti. Sportski pozdrav.Moji tekstovi