Srpskim šahistima izmakla bronza u Brazilu

203

Univerzitetska reprezentacija Srbije u šahu učestvovala je na 15. po redu Svetskom univerzitetskom prvenstvu koje je od 12. do 19. septembra održano u brazilskom gradu Arakažu.

Finalni dan USSB

Srpsku selekciju činilo je pet članova. U muškoj konkurenciji Srbiju su predstavljali Marko Nenezić sa Građevinskog fakulteta i Vladimir Luković, student Matematičkog fakulteta. Adela Velikić (ETF) i Tijana Blagojević (FON) su učestvovale u konkurenciji dama, a vođa puta je bio Nebojša Baralić. Svi takmičari su internacionalni majstori. Prvenstvo je igrano po sistemu dva odvojena turnira (studneti i studentkinje) sa po devet kola, a na osnovu pojedinačnih rezultata su određivani ekipni plasmani sabiranjem tri najbolja ishoda.
Prvog dana takmičenja, srpska reprezentacija je imala na svom kontu 5,5 poena. U jutarnjim mečevima su Velikić i Blagojević pobedile svoje protivnice iz Francuske i Brazila, dok je muški deo tima uspeo da osigura još jednu pobedu i remi. Nenzić je pobedio Indijca Sai Agnija, dok je Luković remizirao sa Ranverom. Popodnevni deo takmičenja, ipak, nije bio toliko uspešan. Tijana Blagojević je pobedila Librelato Keti iz Brazila, dok je posle nje Vladimir Luković remizirao sa Poljakom Vječorekom. Nenzića je porazio Švajcarac Gehviler, a Velikić je remizirala sa Barbarom Šukalom iz Slovenije posle partije od preko 100 poteza.
U prepodnevnim partijama drugog dana su studenti imali više uspeha. Vladimir Luković je pobedio Rikarda de Vilu, a Nenezić je savladao Jerneja Šukala. Blagojevićeva je odigrala nerešeno sa Karolinom Olsarovom, dok je Adela Velikić izgubila od Brazilke Julije Alboredo. Posle pauze je Tijana Blagojević je odmerila snage sa velemajstorom Kori Dejsi u prvom meču četvrtog kola. Peruanka je iz ovog meča izašla kao pobednica. Velikić je u sledećem duelu bila bolja od Švajcarkinje Laure Stoeri. Muški deo ekipe je izvojevao pobedu i remi. Luković je remizirao sa četvrtim nosiocem turnira Poljakom Nasutom, dok je Nenezić pobedio Pjera Barbota.
U petom kolu je Vladimir Lukić igrao sa velemajstorom Lu Šanglejiem. Lukić je dobro igrao, ali je na kraju prvi favorit turnira uspeo da slomi otpor srpskog šahiste. Marko Nenezić je remizirao sa Čehom Kriebelom, a devojke su uspele da osvoje 1,5 poena. Velikić je bila bolja od velemajstora Olšarove, dok je Tijana Blagojević odigrala nerešeno sa Anelom Afroi iz Francuske. Mečevi šestog kola su doneli novih 1,5 poena srpskoj reprezentaciji. Remije su ostvarili Velikić, Nenezić i i Luković, dok je izgubila Blagojević.
Posle tri dana u kojima su srpski studenti igrali po dva meča, usledio je dan pauze. Takmičenje je nastavljeno 17. septembra, a u sedmom kolu su šahisti iz Srbije osvojili tri od moguća četiri boda. Tijana Blagojević je bila bolja od Antonele Bendeti, a Velikić je slavila protiv Marie Leks. Marko Nenezić je ostvario remi protiv Kineza Vanga, dok je isti rezultat postigao i Luković protiv Indijca Mohapatre. U pretposlednjem kolu prvenstva u Brazilu su remi ostvarili Nenzić i Blagojević, Luković je ostvario pobedu, ali je Velikić poražena. Posle četvrtog takmičarskog dana Srbija se ekipno nalazi na trećem mestu sa 14,5 bodova, bodom manje u odnosu na Poljsku i dva na Kinu.
Poslednjeg dana prenstva je osvojeno samo pola poena. Kobni za reprezentaciju Srbije bili su Kinezi koji su slavili u sva tri međusobna duela. Jedino je Marko Nenezić doeno pola poena svom timu remijem protiv Francuza Kventina Loizaa.

Na kraju je Srbiju od bronze, koju je osvojio Brazil, delilo samo pola boda. U pojedinačnoj konkurenciji je Marko Nenezić osvojio peto mesto(5,5 bodova), dok je Vladimir Luković bio 14. sa 4,5 bodova. Kod dama je Adela Velikić bila sedma (5 bodova), dok je Tijana Blagojević zauzela 13. poziciju sa 4,5 poena.
U ekipnoj konkurenciji je Kina osvojila zlato (18,5), dok su Poljaci bili drugi sa ostvarenih 18 poena. Treći je Brazil koji je osvojio 15,5 bodova

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstRusija vs Srbija – bratski i prijateljski futsal
Naredni tekstBudi deo Sportindeksa: Konkurs za nove članove
Student treće godine Fakulteta politickih nauka, smer novinarstvo. Sport shvatam kao nacin zivota, i veliki sam ljubitelj kosarke, dok su mi strani auto sportovi. Zelja mi je da ono sto vidim i cujem na sto uverljiviji i interesantniji nacin predstavim ljudima koji imaju zelju da nesto novo pročitaju.