Sokolov let u Novom Sadu

110

Sokolsko društvo „Vojvodina“ iz Novog Sada trenutno je najuspešniji gimnastički kolektiv u Srbiji. Veliki broj njihovih takmičara su reprezentativci i osvajaju medalje na velikim takmičenjima.

Društvo je osnovano 1905. godine, dva puta je prestajalo sa radom usled svetskih ratova, više puta je menjalo svoje ime, ali rezultati nikada nisu izostali. Najplodonosniji period Sokolskog društva jesu godine između dva svetska rata, kada je Društvo izgradilo sopstveni dom, 1936. godine. Ovaj dom je 2002. godine proglašen spomenikom kulture. Danas, Sokolsko društvo broji između 50 i 100 aktivnih takmičara kao i 400-500 rekreativaca. U proteklih osam godina, koliko se vrši elektronska prijava članova, kroz društvo je prošlo više od četiri hiljade ljudi.

986782_537808306335576_15801221_n
10153386_537808043002269_757606303_n
10168507_537807939668946_426622994_n

Uslovi za rad daleko su od idealnih, ali Društvo čini sve što je u njegovoj moći da obezbedi što bolje uslove svojim članovima, kaže sportski direktor Sokolskog društva Jakob Matić.

Uslovi za rad su relativno dobri. Jedan deo sprava kupili smo sami, a nešto smo dobili od Gimnastičkog saveza. Radi se o spravama koje su ostale posle održavanja Univerzijade 2009. u Beogradu, pa su podeljene klubovima širom Srbije“, kaže Matić i dodaje da je sala Sokolskog društva najbolja gimnastička sala u Srbiji iako je oko tri puta manja od onih koje ispunjavaju evropske standarde.

Osim navedenih problema, Sokolsko društvo se susreće i sa velikim troškovima za komunalije i zakup sale. Grad Novi Sad pomaže, ali nedovoljno, pa je uprava prinuđena da se snalazi na različite načine. Prema rečima predsednika Sokolskog društva, Miroslava Kovačeva, donatorstva u ovom sportu ne postoje, a grad ne preuzima sve troškove kao za neke druge klubove.

Smanjili smo termine takmičarima kako bismo pružili više vremena ostalim vežbačima, prikupili što veći broj članova i na taj način omogućili dalje funkcionisanje našeg Društva“, izjavio je Kovačev i dodao da je Sokolsko društvo jedini klub u Novom Sadu i šire koji plaća zakup za salu i svoje komunalije.

Uprkos svim ovim problemima svi u ovom Društvu ističu da rade kao kolektiv i da se maksimalno trude da njihov klub vrate na staze stare slave. Naporan rad takmičara i njihovih trenera čini da rezultati ni malo ne ispaštaju zbog neadekvatnih uslova.

Istorijat Sokolskog pokreta
Sokolstvo je nastalo davne 1862. godine. Njegov osnivač je Čeh, dr Miroslav Tirš. Kao doktor istorijskih nauka, Tirš se najviše bavio istorijom umetnosti. Proučavajući istoriju umetnosti oduševio se kulturom i obrazovanjem kod Starih Grka. U želji da afirmiše nacionalnu svest kod Čeha napravio je obrazovni sistem koji bi najbolje vaspitavao mlade Čehe kako bi, pre svega postali svesni svog nacionalnog identiteta. Time bi se Česi čuvali od velike germanizacije koja je tih godina vršena nad njima. U to vreme su postojale nemačke gimnastičke organizacije, a on je pohađao jednu od njih, tako da je tu upoznao neke stvari, dodao još neke elemente i napravio novi sistem gimnastičkog vežbanja poznat kao sokolski sistem. Prilikom formiranja tog sistema, jedan od njegovih saradnika je prevodio srpske narodne junačke pesme i bio je oduševljen simbolom sokola i poređenjem junaka iz poezije sa ovom pticom koju karakterisu brzina, snaga, odvažnost, težnja za slobodom itd. To su sve one osobine koje su u tom trenutku trebale češkom narodu i tako je nastao taj gimastički sistem koji je počivao na tome da sa mladim ljudima treba da se radi kao u Staroj Grčkoj. Tako se mladi bave gimnastikom i filozofijom i na taj način se uzdižu moralno i fizički. Tirš je smatrao je da narod koji u tom smislu ima jake ljude sposoban da se izbori za svoj opstanak i identitet. Ovaj sistem se tako počeo razvijati u slovenskim zemljama pa je uskoro došao i do nas.

Fejsbuk komentari

PODELI
Prethodni tekstHemičari se pobedom oprostili od daljeg takmičenja
Naredni tekstSingiju triler i četvrtfinale
Živim u Temerinu i studiram žurnalistiku na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Obožavam istoriju. Interesuje me sport, najvise fudbal, košarka i rukomet koji sam trenirao šest godina. Sada rekreativno igram fudbal i odbojku za fakultet. Uvek sam dobro raspoložen i optimističan, tako da mi je čaša do pola, ili u potpunosti puna.Moji tekstovi