Sebastian Sabo: Neverovatan je osećaj biti učesnik polufinala Svetskog prvenstva!

184

Na nedavno završenom Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima, koje je održano u Budimpešti, Srbija je imala devetoro predstavnika u plivanju, a među njima bio je i 21-godišnji Sebastian Sabo, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Sabo je ostvario zapažene rezultate kako u individualnoj konkurenciji, na 50 i 100 metara delfin stilom, tako i u štafeti  koju je plivao zajedno sa Velimirom Stjepanovićem, Andrejom Barnom i Ivanom Lenđerom.

Sebastian je plivačku karijeru započeo 2004. godine u rodnoj Senti, nakon što je tadašnji trener lokalnog kluba primetio talenat koji ovaj mladić poseduje.

“Počeo sam da se bavim plivanjem nakon što sam sa majkom i sestrom otišao na bazen malo da plivam. Starija sestra je već trenirala plivanje, pa sam zajedno sa njom počeo i ja. Tadašnji trener je uočio nešto u meni, pa je i počeo malo više da radi sa mnom”, rekao je Sabo na početku razgovra.

Iako je pokazivao solidne rezultate u mlađim kategorijama, kod ovog mladića brzo je došlo do zasićenja, pa je odlučio da prekine plivačku karijeru i da počne da se bavi vaterpolom.

“ Prestao sam da se bavim plivanjem 2010. godine, jer nisam imao više volju da radim to. Verovatno je zasićenje došlo zato što sam bio sam u bazenu, nisam imao društvo pa je sve postal monotono. Odlučio sam da pređem na vaterpolo gde sam imao super društvo i gde je sve bilo zanimljivije”, nastavio je Sebastian.

sabo

Vaterpolom se mladi Senćanin bavio do 2014. kada je odlučio da se nakon pauze vrati svojoj prvoj ljubavi – plivanju.

“Iako je vaterpolo bio zanimljiv i iako mi je dosta dobro išao, nisam pronašao sebe u tome, pa sam odlučio da pružim sebi još jednu šansu sa plivanjem, što se ispostavilo kao dobra odluka”.

Kada je započeo studije prava u Novom Sadu, Sabo je počeo da trenira u plivačkom klubu “Vojvodina” pod nadzorom trenera Igora Beretića, a Svetsko prvenstvo u Budimpešti bilo je debitantsko za srpskog plivača.

“Neverovatan je osećaj otići na takvo takmičenje, posle toliko truda i napora, stajati rame uz rame i takmičiti se sa najboljim na svetu. Najveći utisak je bilo polufinale koje sam plivao. To je neverovatan osećaj, teško ga je opisati, razne emocije su prisutne. Čovek mora da se nađe u toj situaciji kako bi razumeo i osetio to”, naglasio je mladi srpski reprezentativac.

Sa vremenom  23,54 sekunde, Sebastian je zauzeo 13. mesto u polufinalu na 50m delfin stilom, dok je na duploj dužoj deonici  sa vremenom 52,16 zauzeo 19. mesto popravivši lični rekord za osam desetinki.

“ Iako nisam znao šta da očekujem od plasmana, na kraju sam prezadovoljan. Rezultati su bili na nivou očekivanog, možda čak i bolji”.

Do kraja godine Sebastiana očekuje Evropsko prvenstvo u malim bazenima koje će se održati u Kopenhagenu, a za Sportindeks  je otkrio šta očekuje u nastavku karijere.

“Uskoro kreću pripreme za Evropsko prvenstvo koje će se održati krajem godine i nadam se da ću na tom takmičenju ući  u finale i na 50m i na 100m delfin stilom, a glavni cilj mi je da se plasiram na Olimpijske igre 2020. u Tokiju”, istakao je Sabo na kraju razgovora.

 

Fejsbuk komentari