Rukometašice Niša posle EUG:  Poraz od Slovenije koštao nas je boljeg plasmana

163

U Zagrebu i Rijeci ovog leta održana je treća evropska Univerzijada. Rukometni turnir igrao se u Rijeci, a u ženskoj konkurenciji, Srbiju je predstavljala ekipa Univerziteta iz Niša. Devojke su se trudile da svoju ekipu i državu predstave u najboljem svetlu. U ukupnom plasmanu zauzele su osmo mesto, ali su svakako sve devojke ponele lepe utiske iz Zagreba. Svoje impresije sa nama su podelile  Nikolija Karalić koja je igrala na pozicijama srednjeg beka i levog krila i Marija Stojković, golman.

Finalni dan USSB

Svim igračicama takmičenje na Univerzijadi donelo je novo iskustvo. Predstavljale su svoju zemlju, svoj grad, svoj Univerzitet i imale priliku da upoznaju kolege i koleginice iz Evrope.  Marija smatra da joj to može značiti u nastavku rukometne karijere, dok je Nikoliji pored toga što je predstavljala svoju zemlju, značilo i to što je imala priliku da se sretne sa devojkama iz Evrope koje igraju za jake klubove svojih zemalja od koji su neke bile i članice mlađih kategorija nacionalnih timova.

14813479_10207327657937216_572436791_n

Da bi na terenu dobro funkcionisale, važna je atmosfera u timu. Dobroj atmosferi u timu iz Niša dobrinelo je to što se većina devojaka poznaje iz klubova za koje igraju. Naveći broj igra u ŽRK “Naisa“ te im je to dosta pomoglo u realizaciji igre. Međutim, nije bilo lako pripremiti se za Univerzijadu zbog raznih okolnosti koje je navela Nikolija: “Takmičenje je došlo u sred leta, kada je pauza u prvenstvu, tada se svi odmaramo pa je trebalo vratiti kondiciju posle dva meseca netreniranja, odraditi tehnički i taktički deo. S druge strane, do poslednjeg dana nije se sa sigurnošću znalo da li ćemo otići u Hrvatsku, zbog finansijsih poteškoća. Mi smo tri dana pred odlazak u Hrvatsku bili u Kragujevcu na mini pripremama i bukvalno na manje od 12 sati pred polozak saznali da sigurno idemo na takmičenje, i zato sva zahvalnost ide ljudima iz USS Niš,  na uloženom trudu i naporu da pošalju sve svoje ekipe na EUG u Hrvatsku.”
Pored svih poteškoća, devojke su odlično počele takmičenje. Grupnu fazu su završile na prvom mestu. Na put im je u četvrt-finalu stala ekipa Univerziteta iz Ljubljane. Posle tog meča, bilo je teško igrati za peto mesto iako su devojke imale kvalitet jer je kako Nikolija kaže, “Poraz od Slovenije baš ostavio traga”. Marija kaže da nije zadovoljna ukupnim plasmanom ekipe: “Osmo mesto ne oslikava pravi kvalitet naše ekipe, smatram da smo bile među kvalitetnijim ekipama.”
Najbolji plasman na takmičenju postigle su ekipe iz Hrvatske. Zlatnu medalju osvojila je ekipa Univerziteta iz Rijeke dok je bronza pripala rukometašicama Zagreba. Marija je rekla da su sve ekipe bile prilično ujednačene, ali je na nju najjači utisak ostavila ekipa iz Zagreba.

14799021_10207327658217223_254975850_n

Ipak, pored takmičenja, ekipa je imala priliku da se upozna sa Hrvatskim gradovima u kojima su odseli i igrali kao i da se druže sa drugim ekipama. “Celokupni utisak je odličan, Rijeka je prelepa, a pored napornih treninga imali smo slobodnog vremena za obilazak grada i njegovih znamenitosti”, rekla je Marija i  dodala  da je jak utisak ostavila i činjenica da je muška ekipa iz Niša osvojila zlatnu medalju.

Slične utiske nosi i Nikolija: “Ako bi smo zanemarili rezultat, utisci su sjajni. Lepo smo se družili sadrugim ekipama, Slovenci, Hrvati i mi smo bili nekako zaduženo za odličnu atmosferu u celom kampusu. Rijeka je predivan grad, u dosta navrata smo naišli na veliku ljubaznost i gostoprimstvo.“

14793961_10207327658337226_1223408939_n

Mariji je u organizaciji takmičenja zasmetalo što samo naši predstavnici nisu mogli da nose nacionalna obeležja, dok je Nikolija imala još zamerki: „Mislim da je moglo mnogo bolje da bude, na primer,  prvu utakmicu smo igrali u 9 ujutru u Opatiji, u pola 7 je trebalo da se krene iz kampusa, mislim da je bilo kakav komentar tu suvišan. Očekivali smo i malo bolju hranu. Takođe, sve smo nekako saznavali u poslednjem trenutku.“ Ipak pamtiće samo lepe trenutke: „Sve u svemu lepo iskustvo i lepo provedenih nedelju dana na Hrvatskom  primorju, nadam se da cemo u buducnosti imati prilike za nešto bolje plasmane“, zavrsila je Nikolija.

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstMašinac siguran na startu
Naredni tekstEkonomisti sigurni protiv FMU
Studentkinja sam novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Bavljenje novinarstvom znači ispunjenje mojih želja. Ne mogu da zamislim dan bez radija i sportskih vesti. Želja mi je da izveštavam sa velikih sportskih takmičenja. Kontakt: urednik@sportindeks.rs