RK FON – sinonim za šampione

835

Imaju sedam osvojenih titula u Univerzitetskoj ligi. Dva puta su takmičenje završavali kao vicešampioni. Tri puta su bili najbolji u Kupu za studente. Sa devet međunarodnih turnira vraćali su se sa zlatom. Kada su domaći trofeji u pitanju, osvajali su BeST, BIG i EuroBelgrade.

Finalni dan USSB

Sve ovo su rezultati rukometaša FON-a ako uzmemo u obzir poslednju deceniju. Oni s razlogom predstavljaju tim koji je obeležio prethodnih deset godina celokupnog studentskog sporta. Sezona koja je nedavno završena je za njih jedna od najuspešnijih. Osvojili su redom – Euroijadu, BeST, turnir u Istanbulu i na kraju Studentsku ligu. Glavni adut ove ekipe pored kvaliteta jeste dobar timski duh koji pokazuju i na terenu, ali i van njega. „Atmosfera u našoj ekipi je godinama unazad presudna za sve uspehe koje smo ostvarili. Mislim da nijedna studentska ekipa ne može da se pohvali sa ovolikim brojem zlatnih medalja, a sve potiče od dobre atmosfere i dobre hemije u timu. Kad je najteže na terenu, ta povezanost dolazi do izražaja. Ginemo jedan za drugog, borimo se do kraja. Mislim da je to izvor svega – ta pozitivna energija. Svakodnevno treniramo zajedno, provodimo mnogo vremena zajedno tokom sezone. A okupljamo se i kada je pauza. Na taj način smo stvorili lepu i prepoznatljivu priču“, objašnjava jedan od glavnih igrača Miroslav Mirić.

fon

Ovu sezonu otvorili su ubedljivom pobedom protiv Medicinskog fakulteta. U drugom kolu bili su bolji sa čak 15 golova razlike od ekipe Poljoprivrednog. Uspešni su bili i u trećem duelu protiv ETF-a, direktnog konkurenta za prvo mesto u grupi. Posle toga su bez većih poteškoća savladali Veterinu, a onda i Građevinski fakultet. U polufinalnoj utakmici pobedili su rukometaše PEP-a, a u finalnom meču porazili su ekipu Rudarsko – geološkog fakulteta. „Nismo možda očekivali sedam baš ovako ubedljivih pobeda, ali cilj nam je bio prvo mesto i od samog  početka smo se pripremali na najbolji mogući način da ostvarimo tako nešto. Verovali smo da možemo, smatrali smo da imamo dovoljan kvalitet. Samo je trebalo to da pokažemo i na terenu i znali smo da u tom slučaju rezultat neće izostati“, priča Mirić.

Iako su Fonovci zbog dosadašnjih rezultata i prethodne godine bili favoriti za osvajanje Prve studentske lige, uspešniji od njih u velikom finalu bili su rukometaši Pravnog. Utakmica je rešena posle izvođenja sedmeraca. Ovaj poraz uticao je na to da ove godine u svaki meč uđu dosta ozbiljnije nego što je to bio slučaj ranije. „Prošlogodišnji poraz je za nas jedna vrsta iskustva. Nakon te utakmice smo znali kako ne treba  da se igra, kako ne treba da se zagreva, kako ne treba da se ponaša na terenu. Kompletno šta ne treba raditi. Bila je to jedna velika lekcija. Izvukli smo pouke iz te utakmice i to nam je značilo poprilično. Na greškama se uči, nažalost mi smo morali na sopstvenim. Mislim da je to najviše uticalo da odigramo ovako neverovatnu sezonu“, tvrdi Mirić.

Nosioci ovog šampionskog tima su igrači koji zajedno nastupaju u rukometnom klubu Obilić, sledeće sezone super B ligašu. Odlične utakmice i osvajanje prvog mesta u Prvoj ligi Centar uticali su da i studentsko takmičenje odigraju na visokom nivou. Sve ono što su prikazivali u klubu preneli su i na fakultetsku ekipu. Poziciju krila u ova dva tima pokrivali su Rastko Aničić, koji je u finalu proglašen za MVP i Nenad Biočanin. Bekovi su nekadašnji superligaški igrači Stefan Ćirić, Miroslav Mirić i Milorad Teodorović. Uz njih glavne karike bili su i najiskusniji pojedinci: Nikola Miljaković, Milan Milošević i kapiten Igor Đorđević. Pored igrača Obilića tim RK FON-a čini još deset bitnih rukometaša. Na golu je tokom cele sezone bio uspešan Aleksandar Branković, a menjao ga je Lazar Knežević. Veliki broj minuta na terenu proveli su i Aleksandar Stojković i Dušan Novaković. Priliku da igraju za prvaka Studentske lige imali su i Luka Pavlović, Filip Vrbaški, Mihailo Stupar, Stefan Mijatović, Petar Stojanović. U sastavu ekipe nalazio se i Slobodan Pavić, igrač Partizana i nekada veliki talenat našeg rukometa. Tim menadžer je bio Stefan Stojković, a sa klupe je ovaj tim na svakoj utakmici vodio trener Milorad Kraka Lađarević.

U već pomenutom finalu ovogodišnjeg izdanja Studentske lige Fakultet organizacionih nauka pobedio je ekipu RGF-a rezultatom 22:17. Sjajna rukometna predstava okupila je neuobičajno veliki broj gledalaca. Svi okupljeni u SC“Voždovac“ mogli su da uživaju u veoma kvalitetnom rukometu. „To je za nas bio spektakl, koji nas je bukvalno ostavio bez reči. Mislim da nijedno finale Studentske lige nije pratio toliki broj gledalaca. Nijednom nije bila organizacija na ovako visokom nivou. Svi smo bili pod utiskom i pre toga. Znali smo da postoji opcija i želja da se ovako nešto organizuje. Maksimalno smo se potrudili da animiramo ljude da dođu da gledaju studentsko finale. Ali i pored toga iznenadili smo se da je toliko publike bilo. Nije bilo važno za koga navijaju, samo je bitno da tribine nisu prazne. Sve je to uticalo da odigramo veoma motivisano“, ističe igrač FON-a.

pehar Pariz

Kad god su u mogućnosti rukometaši FON-a navode da u svemu što su postigli značajnu ulogu ima dekan fakulteta dr Milan Martić. To je čovek koji stoji iza projekta RK Obilić u kome trenira osam igrača FON-a. To je profesor koji na svakoj utakmici bodri ovaj tim. „Sigurno da bez podrške fakulteta ne bismo ostvarili ovako veliki uspeh. Dekan je veliki ljubitelj sporta i njegove zasluge su ogromne. Uprava nam je omogućila da odemo na veliki broj turnira. A na tim putovanjima smo i stvorili ovako pozitivnu atmosferu. Sa druge strane da nismo ostvarivali ovako dobre rezultate, ne bismo ni imali toliku podršku. Profesor Martić je veliki gospodin, koji i pored toliko obaveza nađe vremena da dođe na svaku našu utakmicu. Nadam se da se njegovim odlaskom sa mesta dekana neće stanje mnogo promeniti. Ja sam proveo prelepe godine na fakultetu, ali bih isto tako voleo da i studenti koji ostaju posle nas isto to dožive i da nastave tu neku tradiciju. Da se ispiše jedna lepa istorija rukometne ekipe FONa“, kaže Mirić.

A ta istorija rukometnog tima Fakulteta organizacionih nauka počela je 70-ih godina prošlog veka. Tada su ekipu predvodili neki od najboljih igrača jugoslovenskog rukometa. Više od četiri decenije kasnije na FON-u se i dalje igra kvalitetan i lep rukomet. Prema rečima Mirića glavne karakteristike ekipe prenosile su se sa generacije na generaciju. Stariji rukometaši su mlađe uvodili u sve – počev od načina igre pa do slavlja posle pobeda.

Kao što su nas učili stariji igrači, tako smo i mi naše saigrače. Svake godine smo po dva, tri nova člana uvodili u sistem. Samo što smo sve s godinama dizali na još viši nivo. Zato se i nije osetila smena generacija. Srećom dosta kvalitetnih rukometaša upisuje naš fakultet. Po mom mišljenju mogu sa jedne strane da dobiju sjajnu edukaciju, a sa druge i druženje i kvalitetno igranje rukometa. Ovde možeš da spojiš lepo i korisno i da to bude lepa priča na kraju, kao što je i moja bila“, zaključio je Mirić.

Fotografije su preuzete sa zvanične fejsbuk stranice RK FON.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstNastavi tradiciju: Još jedna uspešna godina
Naredni tekstJoš mesec dana do Letnje Univerzijade
Student sam Fakulteta političkih nauka. Životna želja mi je da se bavim sportskim novinarstvom. Danas je retka mogućnost da se čovek bavi onim što voli, ali se nadam da sam na dobrom putu da u tome uspem. Trenirala sam odbojku devet godina pa odatle moja ljubav prema sportu. Otvorena sam, komunikativna, spremna za saradnju sa ljudima, tako da ako vas nesto zanima slobodno pitajte!Moji tekstovi