Prvenstvo Evrope u rukometu iz očiju studenata (Treći deo)

229

Trinaesto po redu Evropsko prvenstvo u rukometu ušlo je u završnicu. Nakon prve dve faze takmičenja izdvojile su se četiri kandidata za medalje. To su Francuska, Španija, Danska i Švedska. Prvi finalista je Španija koja je sa 27-23 savladala favorizovanu ekipu Francuske.  O polufinalnim mečevima, očekivanjima i utiscima sa celog prvenstva govorili su  desno krilo Fakulteta organizacionih nauka – Stefan Mijatović i bek Fakulteta političkih nauka – Marko Kranjc.

  1. Na osnovu celog turnira, da li ste očekivali da će se u polufinalu naći Francuska, Švedska, Španija i Danska. Da li ste mislili da će to biti drugačije?
Finalni dan USSB

Stefan: Francuzi su rukometna velesila i ekipa od koje se medalja uvek očekuje. Ipak, izvesno je da neće doći do zlata. Švedska je po mom mišljenju iznenađenje zato što su svi očekivali Hrvatsku u polufinalu. Ipak je domaćin razočarao iako su imali jaku podršku i prednost domaćeg terena. Na kraju to nisu istoristili i Šveđani su zasluženo u polufinalu.
Španci su ekipa koja je imala malo sreće kada je u pitanju prolaz u polufinale. Gubili su neke utakmice na prvenstvu ali dobili su one važnije, a večerašnjom pobedom su osigurali barem srebrnu medalju. Na kraju, ne treba ispustiti Dansku koja je konstantna i svakako ima šanse za uspeh.

Marko : Kroz ceo turnir sam navijao za Slovence. Međutim, doživeli su peh sa sudijama pa su završili pomalo prerano; ipak su borbenošću zaslužili više. Što se tice ekipa koje su se plasirale najvise me je iznenadila Švedska. Umesto nje je lako mogla da prodje i Norveška. O ostalim ekipama – Španiji, Danskoj i Francuskoj ne treba trošiti reči. Svako veliko takmičenje ne može proći a da ovi timovi nisu u samom vrhu.

2) Da li ste u neku ruku iznenađeni polufinalnim parovima?

Marko: Potpuno je očekivano što su se ekipe poput Francuske, Danske i Španije plasirali među četiri najbolje. Oni imaju dobar tim, ali i individualce koji su u svakom momentu spremni da prelome meč sopstvenim kvalitetom. Švedska je takođe kroz prvenstvo pokazala dobru igru i nije nezasluženo što će se boriti za medalju.

Stefan: Nisam iznenadjen, sve su to odlične ekipe koje po prikazanoj igri zaslužuju mesto u završnici turnira.

3) Španija je neočikavno trijumfovala protiv Francuza. Koja su očekivanja kada je reč o ishodu drugog polufinala između Danske i Švedske, ko prema vašem mišljenju ima više šansi za duel protiv Španije?

Marko : Najavio sam da će ovo biti jedan taktički meč i da su prognoze nezahvalne. Španija je bolje odigrala i na kraju neočekivano lako pobedila favorizovanu Francusku. Što ce tiče drugog para prednost dajem Danskoj. Verujem da će Hansen i ekipa trijumfovati. Na drugoj strani, Šveđani treba da se oslone na golmana Apelgrena koji je na ovom prvenstvu u izvanrednoj formi. Bitan faktor je i motivacija, ali sam siguran da oba tima podjednako žele trijumf i borbu za zlato.

Stefan: Iako sam očekivao pobedu Francuske, to se nije dogodilo. Olimpijski vicešampioni su se do sada uzdavali u stamenu odbranu ali su je večeras Enterios, Aginagalde i ekipa nadvladali.
Kada je reč u drugom polufinalu, Danska-Švedska treba napomenuti da su to skandinavske zemlje koje igraju sličan rukomet. Veoma čvrste ekipe, obe forsiraju ,,brzi centar”. Očekujem da će ovaj meč biti još zanimljiviji od prethodnog. Ipak, očekujem pobedu Danaca.  Ključnu prednost vidim u boljoj formi u odnosu na rivalua. Posebno su dobru igru pokazali u prošlom meču gde su savladali vrlo dobar tim Makedonije sa dvocifrenom razlikom!

4) Koja su očekivanja, kada je reč o rasporedu medalja?

Stefan : Iako sam očekivao finale Francuska-Danska kao 2014-te, to se neće desiti. U ovom momentru, verujem da će Danska na kraju biti prvoplasirana, ali ne treba zaboraviti da su Španci izbacili  prvog favorita. Najbolje je da sačekamo šta će se desiti jer se u rukometu ništa ne zna dok sudija ne svira kraj.

Marko : Što se tice raspodela medalja ne bih davao neke analize. Postojala je velika mogućnost reprize finala iz 2014-te alido nje neće doći.  Za kraj bih dodao da će pobediti najbolja i najpožrtvovanija ekipa.

Da podsetimo, branilac titule  Nemačka nije prošla dalje. Stoga, u nedelju 28. Januara dobićemo novog prvaka Evrope u rukometu.

 

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB