Profesori tipuju: Mesi ili Nejmar, ko će postati veliki?

116

Epizoda tri: Aleksandar Janković profesor na predmetu Teorija i metodika fudbala na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja

Finalni dan USSB

Aleksandar Janković, čovek sa ogromnim fudbalskim iskustvom, a trenutno profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja prokomentarisao je za Sportindeks grupnu fazu Svetskog prvenstva. Za neke su rezultati prve faze bili iznenađujući, ali profesor Janković je imao drugačiji pogled na to.

Prvo i osnovno što mogu da kažem fudbal je zaista velika igra i često i na predavanjima pričam o tome da je fenomen današnjice. Iznenađenja su sastavni deo fudbala i za razliku od većine drugih sportova fudbal uvek pruža dosta iznenađenja. Ipak kada vidimo šta se dešavalo na Svetskim prvenstvima, prvenstveno u poslednjih dvadesetak godina, možemo da kažemo i da to nisu iznenađenja. Mi možemo da posmatramo svaku reprezentaciju pojedinačno i da kažemo da je njen rezultat iznenađenje međutim u globalu to nije tako. Nakon dominacije od 12 godina evropskog fudbala na Svetskim prvenstvima mislim da je normalno da Južnoamerikanci daju odgovor, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da posmatrajući istoriju Svetskih prvenstava možemo da zapazimo da gotovo uvek na prvenstvu dominiraju reprezentacije sa kontinenta na kome se igra prvenstvo. Samo se 1958. godine desilo da je u Švedskoj Brazil osvojio Svetski kup, ali na svim ostalim prvenstvima se dešavalo da evropske reprezentacije osvajaju Mundijale u Evrope, Južnoameričke u Južnoj Americi. Kada se vratimo osam, devet godina unazad možemo da su evropske reprezentacije dominirale 2006. Godine u Nemačkoj pa čak i 2010. godine u Južnoj Africi.“, rekao je Janković.

Aleksandar Janković se oprobao u svim fudbalskim ulogama, od igračke preko trenerske do profesorke a ovo prvenstvo posmatra kao vrhunac jednog perioda u istoriji fudbala.

Nikada ne gledam Svetsko prvenstvo kao jedno stanje već kao neki proces. Od 2010. do 2014. godine fudbal se menjao, evoluirao, sama struktura igre se menja. Pred svako Svetsko prvenstvo postavlja se mnogo pitanja, sve zanima šta će se novo desiti. Mnogi me pitaju šta ima to novo na ovom Mundijalu, suštinski ništa. Ima novih stvari u odnosu na prethodno Svetsko prvenstvo ali smo sve to viđali u Ligi šampiona i domaćim ligama. Proces traje, a na ovom takmičenju se manifestuju promene koje su se desile“ zaključio je Janković.

španci

Mnogi govore o tome da je eliminacijom Španaca sa Svetskog prvenstva „tiki-taka“ prevaziđena i da je njeno vreme prošlo, a Aleksandar Janković istakao je da nije vreme za tako drastične ocene  i rekao da veruje da ćemo i dalje viđati tiki-taku na fudbalskim terenima.

Posmatranjem razvoja fudbala vidimo da u svakom periodu imamo dominaciju nekog sistema. Španci su od 2008. preko 2010. do 2012. uspeli da ostvare tu dominaciju koja je možda i nezapamćena u istoriji i to je bila dominacija nečega što možemo nazvati kreativnim fudbalom. Mogli bismo napraviti podelu gde na polovima s jedne strane imamo kreativni fudbal čiji je reprezent Barselona a sa druge direktni fudbal čiji je reprezent italijanski fudbal. Sve ostale reprezentacije se nalaze negde između. U tom direktnom fudbalu dominira defanziva, pritisak, takmičenje na prvom mestu ispred lepote. Tačno postoje periodi kada dominira jedna i kada dominira druga vrsta i mene je jako zanimalo koji će sistem sada dominirati. Sada često čujem da je tiki-taka umrla, ne nije. Ona je dala svoj doprinos razvoju igre, a mislim da su najbolji odgovor na tiki taku dale reprezentacije Nemačke, Argentine pa možda i Holandije. Ne treba lako otpisati Špance, ne na ovom prvenstvu nego generalno. Mislim da će se tiki-taka u nekom obliku opet vratiti“ istakao je Janković.

Aleksandar Janković je bio član stručnog štaba reprezentacije Srbije pa smo ga pitali o mišljenju po pitanju učinka balkanskih selekcija u Brazilu.

Definitivno da mi sa ovog područja imamo nešto u sebi što nas sprečava da ostvarimo vrhunski rezultat. Ipak ima tu previše faktora koji utiču, od publike, klime, pa i broja stanovnika u tim zemljama. Ali iz te perspektive zanimljivo je da su Grci spletom raznih okolnosti prošli, i da im se to već dugi niz godina dešava, do Evropsko prvenstva 2004. pa nadalje. Ipak nema Poljaka, nema Čeha, Ukrajinaca, Rusi su tu ali ne uspevaju da ostvare uspeh“, rekao je Janković.

bosna

Kao profesora i fudbalskog radnika pitali smo Jankovića zašto postoje tolike razlike u uspesima naših selekcija u fudbalu i u ostalim kolektivnim sportovima.

Mislim da to nije stvar mentaliteta jer mentalitet važi uvek,  i u košarci i u fudbalu i u ostalim sportovima, a kada pogledamo mnogo naših reprezentativaca ne igra godinama u Srbiji, neki su otišli jako mladi tako da kada se sve podvuče ne smatram da je to stvar mentaliteta. Mislim da je to stvar konkurencije, konkurencija je u fudbalu mnogo veća nego u košarci ili rukometu. Mi smo loptačka zemlja i naravno da nam je lakše da postignemo rezultate u nekom manjem okruženju u rukometu ili najekstremnijem primeru u vaterpolu dok na primer košarka sa zakašnjenjem od 20-30 godina nažalost doživljava sličnu sudbinu fudbala. Čim je ušao novac, menadžeri košarka je izgubila dominaciju koja je postojala u toj nekoj eri stare Jugoslavije“, kazao je Janković.

Profesor Janković nije želeo previše da prognozira šta će se desiti u nastavku prvenstva, ali istakao je da mu je posebno žao što reprezentacije iz Azije i Afrike ne uspevaju da postignu bolje rezultate na Mundijalima.

Jako je teško prognozirati u fudbalu, morate imate jako mnogo informacija o timovima da bi sa nekim procentom sigurnosti mogli da prognozirate. Uvek u fudbalu postoji ta neka sitnica koja može da napravi nešto što niste ni sanjali. Favoriti su sigrurno Brazil, Argentina, Nemačka, Francuska. Tu su Belgijanci i voleo bih da urade nešto više jer bi pojava neke nove reprezentacije u završnici donela određenu svežinu. Meni je jako žao što reprezentacije sa afričkog i azijskog kontinenta ne uspevaju da afirmišu kvalitet koji nesporno imaju. Gana, Nigerija, Obala Slonovače, Kamerin imaju zaista moćne timove, osvajaju olimpijske i juniorske medalje ali nikako da se istaknu na najvišem nivou. Azijati taođe vrlo retko uspevaju da ostvare neki značajan rezultat, praktično ga i nema osim onog malog izleta Južne Koreje 2002. godine na domaćem terenu i opet se vraćamo na to da su evropske i južnoameričke reprezentacije i dalje daleko ispred“, izjavio je Janković.

mesi

Reprezentacija Alžira se sastoji od 17 fudbalera koji su rođeni u Francuskoj, za Francusku igraju igrači afričkog, za Švajcarsku igrači balkanskog i turskog porekla a Janković je istakao da to može da naškodi raznovrsnosti same igre.

Mislim da se pojam nacije pomerio i dobio drugačiju konotaciju. Do pre desetak, petnaest godina niko nije mogao da zamisli da igrač tamne puti igra za Italiju ili Nemačku. Meni je žao što se to dešava zato što je ranije svaka reprezentacija imala neki svoj identitet. Kada biste rekli nemački fudbal, brazilski, argentinski, holandski ili italijanski tačno ste znali šta to predstavlja. Sada dolazimo do toga da se svi trude da liče na jednu reprezentaciju i to uopšte nije dobro za fudbal. Španci su sada ispali, nisu napravili rezultat ali gotovo sam siguran da neće odustati od svog načina igre  jer bi tako automatski negirali sebe. Bojim se tim mešanjem nestati različiti stilovi“, zaključio je Janković.

Za kraj smo pitali smo profesora Jankovića za koga navija na prvenstvu kao i od kog pojedinca najviše očekuje na Mundijalu.

Ne mogu da kažem da navijam za nekoga posebno, ja poštujem specifičnost određenih reprezentacija. Uživam da gledam to njihovo ispoljavanje svog mentaliteta, ispoljavanje svog shvatanja i prihvatanja igre. Svi veliki igrači, počev od Pelea, Maradone, preko Ronalda svi su postajali to što jesu na svetskim prvenstvima. Živim za to da vidim koji će to igrač uspeti da afirmiše svoju klupsku dominaciju na ovom Svetskom prvenstvu. Da li će to biti Nejmar ili Mesi, koji su dali po četiri gola na ovom prvenstvu. Žao mi je što Kristijano Ronaldo više nije u toj trci ali to je jedna od stvari koja me zanima kako će se razvijati u narednom periodu“, izjavio je Janković za Sportindeks.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB