Odložene su OI, šta to znači za EUG?

447

Vrhunac otkazivanja sportskih događaja širom sveta desio se juče, kada je objavljeno da se Olimpijske igre u Tokiju odlažu za narednu godinu. Ta vest može da dovede do zaključaka da će svi događaji do OI doživeti istu sudbinu, pa i EUG koje počinju neposredno pre. Kakva će biti sudbina drugog najvećeg sportskog takmičenja u istoriji naše zemlje?

Finalni dan USSB

Vrhunski i amaterski sport

Cilj Olimpijskih igara je pomeranje granice ljudskih mogućnosti. Svake četiri godine sve oči sveta uperene su ka super ljudima čiji je zadatak da u te dve nedelje postanu globalni heroji. Čekali smo da Majkl Felps osvoji sedam zlata, da gledamo drim-tim na njegovom vrhuncu, da padne što više rekorda. Nažalost, ne može se očekivati da nakon mesec dana izolacije iko zadrži postojeću formu.

Uz to, broj gledalaca se meri u stotinama hiljada i oni dolaze iz svih krajeva sveta. Slobodno se može upotrebiti fraza „biološka tempirana bomba“, jer bi koncentracija tolikog broja ljudi na jednom mestu mogla da napravi novi talas virusa.

Sa druge strane, studentski sport je amaterskog karaktera. Pored rezultata, akcenat je na zabavi i na umrežavanju učesnika. Više od medalja znači koliko si novih poznanstava stekao i da upoznaš novi grad. Takođe, ovaj događaj nije toliko atraktivan za navijače što znači da se posetioci mogu držati pod kontrolom.

Ako ne sada, kad?

Evropske univerzitetske igre (EUG) dosta zavise od školske godine i rasporeda fakultetskih obaveza studenata širom sveta. Kada se određuje datum, izbor je u startu sužen. Ne može se zakoračiti ni u letnji, ni u zimski semestar, ali ni u ispitne rokove.

Alternativa nema previše i, čak i kada bi se odložile, EUG bi možda poremetio bioritam studentskog sporta – jer su već određeni gradovi za Evropska univerzitetska prvenstva 2021. godine i igre za 2022. i 2024. Budžeti za ta takmičenja su već određeni i neki su već počeli sa planiranjem. Npr. Debrecen i Miškolc organizovaće EUG u godini kada Mađarska preuzima predsedavanje EU (2024) i sigurno se već sad pripremaju.

Kod Olimpijskih igara stvar je kristalno jasno. U pitanju je događaj koji će biti prioritet čitave sezone, kada god da je zakazan. Na njemu učestvuju profesionalni sportisti, a posetioci se odriču svojih svakodnevnih obaveza da bi došli i gledali.

Ko se tu još pita…

Profesionalni sport naizgled ima puno interesnih grupa – međunarodne i nacionalne organizacije u desetinama sportova izgledaju kao ogromna masa koja mora da se zadovolji prilikom donošenja odluke. Svedoci smo, međutim, da MOK vodi glavnu reč. Šta ta organizacija odluči svi će slediti, jer su OI iznad svega i iznad svih.

Kada posmatramo studentski sport, stanje je drugačije. Univerziteti vode glavnu reč. Oni finansiraju, oni određuju kalendar kada je uopšte moguće organizovati studentska takmičenja. Univerzitet u Beogradu, zbog važnosti samog takmičenja, će verovatno podrediti svoje obaveze obavezama Igara. Ne treba očekivati da će svi slediti taj primer.

Za neke Univerzitete studentski sport je trošak, za neke investicija. Neki će svoje ispite pomeriti baš u vreme Igara, neki će otkazati rokove. Možda će neki Univerziteti biti pod udarom javnosti da ne šalju svoje studente na međunarodne događaje, drugi biti liberalniji.

Pa dobro, šta ja sada tu da očekujem?

Kada se sve sabere, ja bih bio optimista. Sigurno će korona virus ostaviti posledice na broj učesnika Igara, može se desiti da brojka bude i duplo manja od predviđene. Logično je da će se sa odlukom čekati do poslednjeg trenutka, jer amaterski sport omogućava taj luksuz (za razliku od profesionalnog).

Srbija ima kapacitet i da izoluje učesnike i da organizuje igre na najvišem nivou, čak i u najkraćim mogućim rokovima. U to ne treba ni najmanje sumnjati.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstFON, TMF, MAŠINAC I GRAĐEVINA IZ KARANTINA
Naredni tekstOdložene Evropske univerzitetske igre!
Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sportsko novinarstvo mi je hobi već par godina i od osnivanja sajta sam u Sportindeksu. Dišem za fudbal, navijam za dobru igru i puno golova (zvanično), a strani su mi samo borilački i auto-moto sportovi. Slobodno možete da mi se obratite na mail nenad.ruzic@sportindeks.rs, rado ću vam odgovoriti. Sportski pozdrav.Moji tekstovi