Odbojkaši FSFV-a novi šampioni Lige

714

U finalnoj utakmici Univerzitetske lige Niša, odbojkaši Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja savladali su branioca titule, ekipu Elektronskog fakulteta, rezultatom 3:1 po setovima (20:25, 26:24, 25:18, 26:24). Junačkom igrom i pobedom nakon preokreta, odbojkaši FSFV-a dokazali su da su najbolja ekipa u ovosezonskoj Ligi.

Finalni dan USSB

U regularnom delu sezone, u još jednom tesnom meču, pobedu je tada odnela ekipa Elektronskog, rezultatom 2:1, takođe nakon preokreta.

Utakmica u kojoj nije bilo izrazitog favorita od samog početka obećavala je dobru i kvalitetnu odbojkašku predstavu. Boljom igrom, kreirajući nekoliko dobrih šansi i osvajanjem poena iz bloka Elektronci su bili u vođstvu. Dobrim servisima i smečom kroz sredinu DIF nije dozvoljavao protivnicima da naprave veću razliku. Ekipa Elektronskog je od samog početka meča imala veliku podršku sa tribina. Naaime, njihovi navijači su pevali tokom većeg dela utakmice.

U jednom trenutku DIF je uspeo da dođe do izjednačenja (6:6), ali od tad Elektronski pojačava tempo i pravi prvu veću razliku od 4 poena, što primorava trenera DIF-a na prvi tajm-aut. Održavao je Elektronski prednost, a viđeni su dobri poeni na obe strane.

Pri rezultatu 15:11, u redovima DIF-a povredio se Nikić, koji kasnije nije ulazio u igru. Nakon toga Elektronci su uspeli da vežu dva bloka i da pojačaju igru u odbrani, tako se njihova prednost povećavala. Obe ekipe imale su ubitačne korektore, ali je tim Elektronskog imao veću uspešnost u tim trenucima. Sa nekoliko dobrih udaraca po paraleli DIF je uspeo da priđe na -4, ali nisu imali snage za preokret. Bolja igra i dva vezana ”kuvanja” vodili su Elektronce do osvajanja prvog seta rezultatom 25:20, nakon servis greške protivnika.

U drugom setu ekipa DIF-a prvi put je došla do prednosti. Neizvesnija je bila utakmica u nastavku. Elektronski je nakon bloka uspeo da preokrene rezultat i da nakon greške protivnika ode na +2 (11:9). Nakon tajm-auta DIF je zaigrao organizovanije i odlučnije. Ponovo su došli do prednosti, ali je Elektronski uspevao da rezultat postavi na egal.

Novim servis greškama DIF je dozvolio protivniku da se ponovo odvoji dva poena (18:16). Tu prednost Elektronski je vešto čuvao, a sa novim blokovima činilo se da sigurno idu i ka osvajanju drugog seta. Nakon malog odmora DIF je uzvratio poenom iz bloka, a zatim i smečom nakon lošeg prijema protivnika, za 23:23. Do prve set lopte došl su igrači Elektronskog, ali nakon toga DIF je uspeo da veže tri poena i sa  26:24  poravna rezultat u setovima.

Finiš drugog seta bio je jedan od presudnih momenata za celu utakmicu, jer su Difovci nakon preokreta dobili dovoljnu dozu samopouzdanja pred nastavak utakmice.

Treći set počeo je sa iznenađujuće puno grešaka na obe strane. Rezultat je uglavnom bio nerešen, da bi na dva poena prednosti ponovo došli Elektronci (11:9). Međutim, DIF ih je pratio i uspeo da ponovo izjednači  (12:12), ali još uvek nije bilo preokreta, te je Elektronski uspevao da se odbrani. Potom je viđena najveća serija na meču od 7 poena, delo igrača DIF-a koji su vodili sa velikih 19:14. Nakon tajm-auta Elektronskog, serija DIF-a bila je prekinuta nakon servis greške. Smečom kroz sredinu DIF je stigao do 7 set lopti, iskoristivši već drugu za 25:18 i vođstvo od 2:1 u setovima.

Ušlo se u četvrti set, čiji je početak bio sličan startu prethodnog. Elektronski je ponovo bolje otvorio set i imao prednost, dok je DIF uspevao da prati rezultat i da s vremena na vreme stigne do izjednačenja. Početak ove deonice obeležio je i veliki broj servis grešaka na obe strane. Bilo je veoma neizvesno, a poeni su bili sve duži. Sredinom seta DIF je uspeo da dođe do vođstva, ali nijedna ekipa nije uspevala da napravi osetniju razliku. Prvu razliku od 2 poena imali su igrači DIF-a, nakon smeča po paraleli. Nakon toga Elektronski je uspeo da veže tri poena i tako ponovo preuzme vođstvo.

Najdužim poenom na meču Elektronci su imali +3 (22:19), za veliku radost njihovih navijača. Ponovo je DIF uspeo da izjednači rezultat, međutim, sa novih dva poena Elektronci su stigli do dve set lopte (24:22). Sve više se činilo da ćemo gledati odlučujući peti set, ali tako nisu mislili i igrači DIF-a.

Furioznom završnicom, sa nekoliko as i smeč poena, DIF je uspeo da veže 4 poena i da potpuno preokrene i postavi konačan rezultat 26:24  za pobedu od 3:1 i osvajanje Lige.

Trener pobedničke ekipe, Dragan Nejić, bio je vidno zadovoljan nakon utakmice:

Utakmica je bila očekivano teška. Igrači Elektronskog pokazali su da su tehnički veoma spremni i uigrani. Naši odbojkaši uspeli su preokrenu rezultat. Protivnički igrači imali su prednost, ali kasnije je igra prešla u našu korist i iskustvom smo stigli do pobede. Većina ovih igrača se profesionalno bavi ovim sportom i mislim da je to na kraju presudilo”, kaže Nejić.

Kapiten DIF-a, Marko Ljubić, nakon utakmice za Sportindeks je izjavio:

Pre svega, čestitao bih protivnicima na prikazanoj borbenosti. Utakmica je bila dosta napeta, što se videlo po brojem grešakama na obe strane. Loše smo otvorili meč, što su Elektonci znali da iskoriste. U drugom setu uspeli smo da se vratimo. Iako su protivnici vodili tokom većeg dela seta, mi smo uspeli da u završnici boljom igrom dođemo do preokreta, što mislim da je to bilo presudno za dalji tok meča, a samim tim i za našu pobedu”, rekao je Ljubić.

Za pobednike je bila obezbezbeđena zlatna, dok je drugoplasiranoj ekipi dodeljena srebrna medalja.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB