Obrazovanje na sportski način

1520

Biti profesionalni sportista znači uložiti vreme i svakodnevni trud u ostvarenje talenta; višečasovni treninzi, sportski način ishrane i života, požrtvovanost i stalna motivisanost neophodni su za uspešnu karijeru. Ipak, profesionalno bavljenje sportom ima svoj rok trajanja. Mnogi vođeni slavom i novcem zaboravljaju da njihov organizam takve napore neće trpeti dug period, a šta kada se to desi?  Neki sportisti prave plan, ne gledaju na sport kao konačnu i jedinu mogućnost, već nastavljaju sa obrazovanjem. Neretko, skroz suprotnim od onog čime se inače bave. Naravno, i među njima ima večitih studenata, ali i onih koji uspevaju da diplomiraju uporedo sa sportskim angažovanjem širom sveta.

Finalni dan USSB

Fudbalere bije glas da su najneobrazovaniji među sportistima, a jedan od razloga za to može biti prerani odlazak mladih igrača van zemlje u potrazi za što boljim i većim klubom, samim tim i milionskim ugovorom. Vladimir Stojković, golman fudbalske reprezentacije i kluba ,,Partizan” , nedavno je izjavio da od osnovne škole ima problema sa čitanjem, bez obzira na to, Stojković studira. F.K. Partizan uspostavio je saradnju sa Megatrend univerzitetom, čiji su studenti postali i Ilić, Babović, Šćepović,  Filipović  Marković. Neki fudbaleri svoje karijere i stečenu praksu pretvaraju u akademsko znanje,  upravo u Akademiji fudbala. Pored Mateje Kežmana, Igora Duljaja, Sava Miloševića,  i Radosav Petrović, fudbaler Partizana, postao je student ovog fakulteta. Gojko Kačar i Miloš Krasić su studenti Fakulteta tehničkih nauka; Kačar u Novom Sadu, a Krasić u Kosovskoj Mitrovici, gde je i proglašen za počasnog člana. Njegova oblast studiranja jeste zaštita životne sredine.

Teniseri  su u pauze  između  turnira smestili popunjavanje indeksa: Novak Đoković i Jelena Janković – Megatrend, Ana Ivanović Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA), dok je Janko Tipsarević diplomirao na Fakultetu za menadžment u sportu ,,Alfa univerziteta”.

Odbojkaške reprezentacije Srbije u muškoj i ženskoj kategoriji pokušavaju da obezbede ono što su teniseri već postigli – učešće na Olimpijskim igrama u Londonu. Među odbojkašicama koje istovremeno polažu ispite na fakultetu su Jovana Brakočević (Fakultet  informacionih tehnologija, smer za grafički dizajn) i Ivana Đerisilo (Megatrend). Nekadašnji reprezentativci koji su osvajali brojne medalje za našu zemlju i pritom studirali su: Nikola Grbić (diplomirao na Fakultetu za menadžment u sportu ,,Alfa univerziteta”), Vladimir Grbić (Viša trenerska škola), Andrija Gerić (Elektrotehnički fakultet) i Ivan Miljković (Megatrend).

Spisak domaćih sportista – studenata nastavlja se sa košarkašima: Miloš Teodosić, Milan Mačvan, Dušan Kecman, Igor Rakočević i Petar Božić (svi na Megatrendu), pored Megatrenda, među košarkašima je popularan i Fakultet za menadžment u sportu ,,Alfa univerziteta” – Kosta Perović, Braća Dragićević, Uroš Tripković Vule Avdalović. Dragan Životić, profesor na ovom fakultetu i direktor AK Partizan posebno ističe Perovića, kao  uzornog  studenta koji je redovno zvao iz Amerike  povodom konsultacija oko diplomskog ispita. Milenko Tepić studira ekonomiju, Marko Kešelj Fakultet za medije i komunikacije (Singidunum), dok  Ivan Paunić završava Fakultet za sport i turizam u Novom Sadu. Nekadašnji proslavljeni reprezentativac Aleksandar Saša Đorđević završio je Višu ekonomsku školu.

Na dalje obrazovanje sportista, osim njihove volje za usavršavanjem, utiče porodica, okruženje, a veliku ulogu imaju i treneri. Košarkaški trener Duško Vujošević poznat je po svom motivisanju igrača da čitaju i poklanjanju knjiga sportistima svog kluba. Kraljevčanin Mihajlo Vuković, trenirao je i muške i ženske košarkaške timove, sa kojima je osvojio oko 30 titula. Posebno se trudio da sve košarkašice završe i fakultet, gradeći tako ekipu i pojedinačne ličnosti svakog člana tima.

Za kraj najobrazovaniji i najtrofejniji – delfini. Vaterpolisti inače važe za obrazovane i vaspitane sportiste, koji se osim sporta u vodi, mogu baviti i drugim profesijama podjednako uspešno. Vanja Udovičić diplomirao je na Fakultetu organizacionih nauka, a zatim nastavio svoje obrazovanje na Master studijama FON-a, golman Soro je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu, Branislav Mitrović je završio Elektrotehnički fakultet. Studenti FON-a su i vaterpolo reprezentativci Filip Filipović, Andrija Prlainović i Marko Avramović. Među diplomcima Fakulteta  za menadžment u sportu ,,Alfa univerziteta”  nalaze se Andrija Prlainović (sada na FON-u ), Živko Gocić, Milan Aleksić, Duško i Gojko Pjetlović ,Vladimir Vujasinović, kao i Aleksandar Šapić (magistrirao).

Prema nabrojanim, moglo bi se reći da veliki broj sportista pokušava da nastavi sa svojim obrazovanjem tokom profesionalne karijere. Činjenica je da kod mnogih to i ostaje samo na pokušaju. Manjina se odlučuje za državni fakultet zbog nedostatka vremena, te biraju privatne fakultete koji im omogućavaju vanredno studiranje i lakše uslove. Ipak, primer vaterpolista pokazuje da nije nemoguće napraviti ovaj spoj. Kvalitet u sportu može se preneti i na kvalitet u obrazovanju i obrnuto.

Marija Milinković

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstPrvaci iz senke
Naredni tekstMersisajd derbi – Dokaz da može i drugačije
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.