Nišlije potvrdile klasu na tatamiju

256

Drugo Univerzitetsko prvenstvo Srbije u džudou održano je minulog vikenda u Nišu. Na tatamiju su se borili džudisti sa niškog, beogradskog, novosadskog, kragujevačkog, prištinskog i novopazarskog Univeziteta, a bilo je i takmičara sa Privredne akademije i Univerziteta „Džon Nezbit“. Momci su se takmičili u sedam kategorija, a devojke bile raspoređene u šest. Najefikasniji i najbrojniji u muškoj konkurenciji bili su džudisti niškog Univerziteta, koji su osvojili čak 10 odličja, a sa 7 osvojenih medalja prate ih studenti Univerziteta u Beogradu. Kod dama naveći broj odličja osvojile su studentkinje niških fakulteta, one su ovenčane sa 5 medalja, a tek jednu manje izborile su studetkinje Univerziteta u Beogradu, dok su tri medalje ponele džudistkinje novosadskog Univerziteta.

Finalni dan USSB

IMG_20160410_140958

Prijavljen je 61 takmičar, odnosno duplo više nego prethodne godine, što upućuje na to da ovo takmičenje postaje bogatije i značajnije za džudiste. Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Niš, koji je takođe selektor univerzitetske džudo repezentacije Srbije, dr Milovan Bratić, navodi u čemu on prepoznaje značaj ovih takmičenja: „Oni koji su prošle godine osvojili medalje išli su na veća studentska prvenstva, naime, učestvovali su i na evropskim prvenstvima. Ove godine biće organizovan Festival džudoa, odnosno Studentske igre Evrope u Hrvatskoj, a na ovom prestižnom takmičenju učestvovaće dobar deo osvajača medalja. Studentska takmičenja su mnogo rasterećenija od svih ostalih i ona daju više mogućnosti kako za druženje, tako i za ostvarivanje kontakata i druge lepše aktivnosti, koje sportisti ne mogu da imaju  na drugim takmičenjima“, istakao je dr Milovan Bratić.

Student FSFV-a Niša, Filip Nurkić osvojio je prvo mesto u kategoriji do 60 kilograma, a drugo mesto pripalo je njegovom kolegi Milanu Veljkoviću.

Filip Nurkić, prvak Srbije u seniorskoj konkurenciji  i učesnik trećeg Evropskog univerzitetskog prvenstva, je u izjavi za Sportindeks govorio o važnom mestu koje ovo takmičenje dobija. „I ovogodišnja organizacija je dobro prošla, došlo je mnogo više takmičara nego prošle godine. Ovo Univerzitetsko prvenstvo je značajno kao i svako drugo, pre svega zato što se stiče  isustvo, značajno je učešće čak i nekom manjem turniru, a ovo je ipak državno studenstko prvenstvo. Prošle godine sam bio peti na Studentskom Evropskom prvenstvu, ove godine ću se isto takmičiti i nadam se boljem rezultatu nego prošle godine i, naravno, medalji“, prokomentarisao je Nurkić.

IMG_20160410_140231

U kategoriji do 66 kilograma pehar je podigao Dejan Domac, student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Niš. Medalja za osvojeno drugo mesto uručena je Jovanu Ražnatoviću sa Univerziteta „Džon Nezbit“, a bronzu je osvojio Veljko Marković, student Poljoprivrednog fakulteta Beograd.

Dejan Tomac, prvak Balkana u seniorskoj konkurenciji, višestruki prvak države i osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu, rekao je da je važno raditi na popularizaciji borilačkih sportova.

„Svakom sportisti i svakom studentu ovo mnogo znači. Kad imaš ovakva studentska prvenstva samim tim se sport se bolje kotira. Više znači nama, pošto džudo nije zastupljen u istoj meri u kojoj su zastupljeni drugi sportovi, pa će valjda preko ovih studentskih to biti promenjeno. Organizacija je u rangu  prvenstva države, koje je inače mnogo veće i značajniije“, rekao je Domac.

IMG_20160410_140314                                       IMG_20160410_140344

Najveća konkurencija bila je kod momaka u kategoriji do 73 kilograma. Prvo mesto u ovoj kategoriji izborio je Milan Nikolić sa FSFV Univerziteta u Beogradu, srebrom je nagrađen Mihajlo Mihajlović, student Elektronskog fakulteta Niš, dok su treće mesto delili Stefan Mirković i Darko Ivancik, studenti FSFV-a u Nišu. Takođe, tešku borbu za odličja imali su i džudisti u kategoriji do 81 kilograma. Prvak u toj kategoriji je Lazar Aleksić sa FSFV-a Niš, drugoplasirani je Drago Banjac, student Prevredne akademije Novi Sad, a na nanižem delu pobedničkog postolja stajali su Nikola Ivković, student FSFV-a iz Beograda i njegov kolega iz Niša, Aleksandar Kostić.

IMG_20160410_140425                        IMG_20160410_140554

U kategoriji do 90 kilograma do zlata je došao Boško Borenović sa Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. On je u finalu pobedio Nenada Stamenkovića, studenta FSFV Niš, koji je osvojio srebrno odličje, dok su bronzom ovenčani Kadir Hosović sa prištinskog FSFV-a i Božo Elezović sa Beogradske poslovne škole.

IMG_20160410_140633                                                  IMG_20160410_140808

U teškoj kategoriji (do 100 kilograma) najviše ippona imao je Marko Nikolić sa niškog FSFV-a, drugo mesto izborio je njegov kolega iz Beorada, Nemanja Nikolić, dok treće mesto dele Milan Purac, student Visoke inženjerska škola strukovnih studija Tehnikum Taurunum Beograd i Stefan Grujičić sa Kriminalisticko policijske akademije.

IMG_20160410_140913

Dame su se nadmetale u 4 kategorije, jer džudistkinje u kategoriji do 49 kilograma i od 78 kilograma nisu imale konkurenciju. Same na pobedničkom postolju stajale su Katarina Jovanović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta Beograd i Milica Arsić sa FSFV Leposaviću.

IMG_20160410_132729

Milica je sa nama podelila svoje utiske sa ovog takmičenja.  „Organizacija je na zavidnom nivou, zaista nemam primedbe. Dobile smo i pehare i medalje, a toga nema skoro ni na prvenstvima Srbije“, rekla je Arsićeva.

IMG_20160410_132637                                                                                      IMG_20160410_132038

Anđelija Dejanović, studentkinja FSFV-a Niš, iponom je izborila zlato u kategoriji do 52 kilograma. Drugoplasirana je njena koleginica, Monika Simić, dok je bronzana medalja pripala Ani Ranđelović, studentkinji Medicinskog fakulteta Novi Sad.

IMG_20160410_132220

U kategoriji do 57 kilograma Jelena Ostojić sa beoradskog FSFV-a ovenčana je srebrom, a bronzana medalja dodeljena je Nedi Ostojić, studentkinji VŠSS Beogradska politehnika. Sara Božić, studentkinja Fakulteta Sporta i fizičkog vaspitanja Niš i učesnica Evropskog i Svetskog prvenstva, bila je najuspešnija, što joj je donelo pehar i zlatnu medalju.  Ona je sa nama podelila utiske sa ovog prvenstva.

„S obzirom na to da je ovo drugo Univerzitetsko prvenstvo u realizaciji našeg kluba, ponosni smo i zahvalni na odzivu džudista i nadamo se da će sledeće godine doći u još većem broju. Zadovoljna sam, naravno, osvojenim prvim mestom, kao i prošle godine, a nadam se da će tako biti i sledeće“, izjavila je Sara, članica Univerzitetskog džudo i sambo kluba Kinezis.

IMG_20160410_132342

 

U kategoriji do 70 kilograma Sara Tintor sa FTN-a Novi Sad i Dijana Stanković sa Pravnog fakulteta Niš bile su usamljene. Pehar je podigla Sara, dok je Dijana nagrađena srebrnom medaljom.

IMG_20160410_132441

Najsjanije odličje u kategoriji do 63 kilograma uručeno je Tei Tintor, džudistkinji FTN-a Novi Sad, do nje je na nižem delu pobedničkg postolja stajala Svetlana Dakić, studentkinja beogradskog Ugostiteljskog fakulteta, bronzanu medalju osvojila je Jovana Aleksić, studentkinja niiškog PMF-a.

IMG_20160410_132556

Mirsad Nurkić, selektor ekipe niškog Univerziteta i trener juniorske selekcije Srbije, istakao je da je organizacija ovog takmičenja planirana mnogo godina, a s obzirom na to da zemlje u okruženju imaju ovakva takmičenja, važno da i Srbija organizuje jedno ovakvo prvenstvo.

„Uz pomoć Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, kao i Univerzitetskog sportskog saveza Niša, FSFV Niš, pa i naše tehničke podrške, Univerzitetskog džudo i sambo kluba Kinezis, uspeli smo da organizujemo i ovo drugo Studentsko prvenstvo. Nama je cilj da okupimo što veći broj dobrih džudista. Ovde srećemo mnoge studente koji nemaju prilike da budu na prvenstvu države, ali se ovde nađu blizu medalje ili su čak osvajači medalja. Džudo je olimpijski sport, koji je neverovatno popularan u svetu, a naše Univerzijade i Prvenstva Evrope su mala Svetska prvenstva i male Olimpijade, jer kad dođete na neko Univerzitetsko prvenstvo, a tu vidite olimpijske pobednike i svetske šampione, kojima je stalo da imaju univerzitetsku medalju, vidite koliko je njima to bitno za njihovu sportsku karijeru“, rekao je Nurkić.

Dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Niš, dr Milovan Bratić, u izjavi za Sportindeks govorio je o organizaciju ovog prvenstva, istakavši da univerzitetski sport zauzima važno mesto.

„Mislim da je konkurencija bila izvanredna, s obzirom na to da su učestvovali džudisti koji su već formirani sportisti i koji nastupaju sa svojim klubovima, mnogi njih su osvajači državnih medalja u seniorskoj konkurenciji. Naglasio bih da je organizacija i način na koji se odvijalo takmičenje bilo zaista na akademskom nivou – nije bilo incidenata, sudije su perfektno obavile svoj posao, takmičari su bili zadovoljni odlukama i mislim da su dobro radili“, rekao je Bratić i dodao – „Ovo je veoma važno iz jednog razloga, a to je da sport vratimo Univerzitetu, gde i pripada. Jedan od prvi sportova koji je zaživeo u programu studentskih igara je džudo, a naveći deo momaka i devojaka koji treniraju u klubovima su upravo studenti“, rekao je Bratić.

Niš je prošle godine prvi put bio domaćin studentima koji se bave džudoom, kako je tada bilo na Čairu možete pročitati na našem sajtu.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstSingi nastavlja borbu za Prvu ligu
Naredni tekstPre dve godine zakucao je Beogradski Univerzitet a danas igra protiv Crvene zvezde
Pesimistični optimista i perfekcionista. Diplomirala sam na Filozofskom fakultetu u Nišu, na departmanu za novinarstvo. Angažmanom u Sportindeksu pokušavam da opovrgnem tezu da je ljubav prema sportu i dobro poznavanje te oblasti nužan preduslov za bavljenje sportskim novinarstvom. Želim da pomognem u informisanju o bogatom studentskom sportu u Nišu.