Nikola Radovanović: Brucoš EKOF-a u SEHA ligi

845

Nikola Radovanović je student prve godine Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ali pored akademskog života, uspešno gradi i karijeru rukometnog golmana.  Ovaj 19-godišnjak je počeo u rukometno klubu Rukobel, a već ima iskustva kako je to igrati protiv najboljih igrača sa ovih prostora, s obzirom na to da njegov tim, Dinamo iz Pančeva, nastupa u regionalnoj SEHA ligi zajedno sa klubovima kao što su Vardar- aktuelni šampion Evrope, Zagreb, Vojvodina.

Finalni dan USSB

Nikola se na početku razgovora prisetio svojih početaka u ovom sportu. Kao i njegovi vršnjaci trenirao je fudbal, ali kako kaže, nije se pronašao u ovom sportu. Rukomet je bila igra u kojoj se ovaj Beograđanin najbolje snašao.

„ Rukomet sam počeo da treniram sa nekih 8 godina u rukometnom klubu Rukobel u kome sam prošao kroz sve mlađe kategorije. Pre rukometa sam, kao i svaki klinac, trenirao fudbal, a probao sam i karate. Međutim, ni u jednom od ta dva sporta se nisam pronaša za razliku od rukometa. Od mog prvog kontakta sa rukometnom loptom sam shvatio da je to to i odlučio sam da mi rukomet postane stil zivota. Na samom početku ono što te pokreće je želja za nadmetanjem i pobedam, a pre svega druženjem.“  Čim se dotakao rukometne lopte, mladi golman je znao da je reč o ljubavi na prvi pogled. Radovanović je istakao ulogu brata na početku svoje karijere. „Dosta uticaja na mene da uopšte probam sa rukometom imao je moj stariji brat, koji takođe trenira rukomet. Kad je već uspeo da me ubedi da probam sa rukometom, više nije bilo potrebe za ubeđivanjem da bih se zadržao na njemu. Ono što me je najviše privuklo je to što je veoma dinamičan sport i non-stop se nešto dešava na terenu.

Igrač Dinama je kao najupečatljiviji trenutak izdvojio utakmicu protiv RK Obilić od pre dve sezone. “Najupečatljivija utakmica za mene se odigrala pretprošle sezone. Tada smo bili učesnici Super B lige Srbije i u pretposlednjem kolu smo se susreli sa ekipom Obilića. U tom okršaju se odlučivalo ko će sledeće sezone ići u najviši rang takmičenja. Cela ta atmosfera i euforija oko same te utakmice je bila dovoljna da mi zauvek ostane urezana u sećanje, a još kada se na to doda i pobedonosni gol u poslednjim sekundama meča, mislim da je bespotrebno bilo šta više pričati.”Nikola naglašava da nema igrača na koga se ugleda, već da pokušava da izgradi svoje ime u ovom sportu. “Nemam baš igrača na koga se striktno ugledam, volim da gledam utakmice i od svakog pokušavam da pokupim neke poteze koji mi se dopadaju i za koje mislim da mogu uspešno da primenim na golu. Na taj način pokušavam da izgradim svoj stil branjenja.”

Foto: Privatna arhiva

Mladi rukometaš navodi iskustvo igranja u regionalnoj SEHA ligi kao nagradu za dosadašnji rad. Iako je njegov tim na poslednjem mestu SEHA lige sa jednom pobedom i sedam poraza, malo njegovih vršnjaka se može pohvaliti da igra na profesionalnom nivou. „Igranje u SEHA ligi je jedna zaista sjajna stvar, pre svega jer smo dobili šansu da vidimo gde smo u odnosu na ozbiljne evropske klubove, poput Vardara koji je prvak Evrope, ali i u ondnosu na ostale klubove iz regiona koji dugi niz godina igraju Ligu šampiona. Što se tiče moje dosadašnje karijere, mislim da se za sada razvija pravim putem i mislim da je SEHA liga u ovom trenutku kruna rada iz prošlih godina u kojima smo beležili sjajne rezultate, prvo u Super B, a potom i u Super A ligi Srbije.“

Rukomet u Srbiji poslednjih godina spada u marginalizovane sportove, ali je Nikola Radovanović mišljenja da ovaj sport ima budućnost, ali da su potreba određena sredstva kako bi se potencijal maksimalno iskoristio.   “Mislim da rukomet ima perspektivu zbog velikog broja mladih koji tek sazrevaju. Ali, kao i u ostalim ,,manjim” sportovima, mislim da je neophodno povećati ulaganja u sve elemente ove igre.”

Studentska liga, kaže Beograđanin, predstavlja veoma dobro iskustvo za sve mlade sportiste, a ističe da je poziv Stefanu Ćiriću, rukometašu Obilića i Fakulteta organizacionih nauka, u A  reprezentaciju primer da studentska liga može biti izvorište vrhunskih sportista.  „Poziv Ćirića u reperezentaciju daje primer svima kako može da se istovremeno studira i bude vrhunski sportista. Što se tiče studentskog sporta, mislim da je to sjajna stvar, pre svega zbog druženja i sticanja iskustva. Za mlade sportiste je neophodno da stiču svakodnevno iskustvo.“

Foto: Privatna arhiva

Radovanović smatra da njegova karijera ide pravim putem i dodaje da ni za čim ne žali i da ništa ne bi promenio. „Za sada ne bih ništa menjao jer se sve razivija svojim putem koji nije uvek lak, ali ga opet ne treba menjati jer treba proći kroz razne situacije da bi se stiglo do vrha.“ U budućnosti, Nikola planira da što bolje uskladi profesionalnu i akademsku karijeru, ali i navodi želju da jednog dana obuče dres sa nacionalnim grbom. Kada govorim o ciljevima u budućnosti,  pre svega mislim na uskladjivanje sportskih i fakultetskih obaveza. Dugoročni planovi su mi završetak fakulteta i, u neko dogledno vreme, poziv u A reperezentaciju što je san svakog sportiste.”

Za kraj, bilo je reči i o predstojećem Evropskom šampionatu koji se u januaru sledeće godine igra u Hrvatskoj, a kao glavnog favorita student EKOF-a navodi Francusku, ali se nada dobrom rezultatu naše selekcije.  “Što se tiče predstojećeg prvenstva, mislim da se nalazimo u veoma teškoj grupi sa domaćinom i dve veoma neugodne reperezentacije kao što su Švedska i Island. I pored teške grupe, mislim da naši momci imaju šanse za prolaz u drugi krug, a kasnije je sve moguće uz malo sreće. Po mom mišljenju, glavni favoriti za osvajanje su Francuzi, koji se već godinama nalaze u vrhu svetskog rukometa, ali nikako ne treba otpisivati ni selekciju Hrvatske. Što se tiče nekih iznenađenja, najviše bih voleo da to bude naša reperezentacija”

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstRaspoloženi Singi do nove pobede
Naredni tekstTrijumf FON-a protiv TMF-a
Student četvrte godine Fakulteta politickih nauka, smer novinarstvo. Sport shvatam kao nacin zivota, i veliki sam ljubitelj kosarke, dok su mi strani auto sportovi. Zelja mi je da ono sto vidim i cujem na sto uverljiviji i interesantniji nacin predstavim ljudima koji imaju zelju da nesto novo pročitaju.