Nevena Jovanović: Ženska košarka će nastaviti uspon

175

U senci muškog košarkaškog Svetskog prvenstva, nedavno je u Turskoj održano isto takmičenje, ali za žene. Srbija je u konkurenciji 16 zemalja zauzela osmo mesto.

Jedan od najistaknutijih pojedinaca bila je Nevena Jovanović, košarkašica mađarskog klub Peč. Sa njom smo razgovarali o Svetskom prvenstvu, razlikama između košarke u Evropi i Americi i iskustvu igranja u Mađarskoj.

Pre početka šampionata, naša reprezentacija bila je 29. na FIBI-noj rang listi. Da li ste zadovoljni postignutim rezultatom?

– Pre svega, igranje na Svetskom prvenstvu veliko je iskustvo za mene, a verujem i svaku devojku posebno. Ono što smo zacrtali pre puta na takmičenje, to smo i ostvarili, želju, volju i borbu do poslednje sekunde svake utakmice, bez obzira na rezultat. Ljudi u Srbiji su to prepoznali i podržali nas. Da nam je neko ponudio četvrto mesto u Evropi i osmo u Svetu, oberučke bi prihvatili.

Srbija je u neizvesnoj utakmici četvrtfinala poražena od Turske. Šta je nedostajalo za plasman među četiri najbolja tima?

– Ostaje veliki žal za propuštenom prilikom, imali smo 10 poena prednosti i šansu za pobedu. Ipak, kada sa domaćinom uđete u neizvesnu završnicu, šanse su vam male, čak ako ste i Amerika. Setite se muške reprezentacije i njihove utakmice sa Turskom 2010. godine. Verujem da ćemo se na nekom narednom takmičenju ponovo sastati, možda tad ishod bude drugačiji.

Kao i muškoj košarci, sve prisutniji trend je naturalizovanje košarkašica iz SAD. Koliko su dominantnije od evropskih igrača?

Podatak da su devojke koje igraju „preko bare“ najtraženije na tržištu, ide u prilog tezi da naturalizovanje poboljšava kvalitet nekog nacionalnog tima. Lično, nemam ništa protiv toga, mi strane košarkašice nemamo, ponoviću još jednom, sve nadoknađujemo trudom i voljom.

Većina trenera tvrdi da su razlike između košarke u Americi i Evropi velike. Gde se devojke koje igraju u Evropi nalaze u odnosu na WNBA?

Ženska NBA liga je sigurno najjače takmičenje u svetu košarke. Uz najbolje domaćice igračice, kvalitet WNBA donose i najbolje košarkašice koje dolaze iz Evrope i ostalih kontinenata. Stil se dosta razlikuje, a kao najveću razliku navela bih brzinu.

Kako ste Vi počeli da se bavite vašim sportom?

Košarku sam počela da igram 2001. godine uz društvo iz škole. Prva želja bila mi je bavljenje odbojkom, ali u to vreme u Kraljevu nije postojao ženski tim. Oduvek sam želela da treniram neki sport i drago mi je da se to ispunilo.

Ženska košarka u Srbiji ne prati se istim intenzitetom kao i muška. Šta je potrebno da se promeni da bi veći broj devojčica trenirao?

Sigurno je da smo rezultatom na prethodnom Evropskom prvenstvu doveli veći broj devojaka na teren. Znam dosta devojčica koje su počele da treniraju i drago mi je zbog toga. Nisam pristalica floskule koliko para toliko muzike, ali finansije su bitne, one su podloga za dobre uslove.

Očekuje Vas druga sezona u Mađarskoj. Koji su ciljevi u takmičenjima u kojima nastupate?

Učestvovaćemo u nacionalnom prvenstvu i FIBA kupu, prošle godine smo igrali finale na oba fronta, jedno smo i osvojili. Još uvek nisam stigla da popričam sa ostalima o ciljevima, ali sumnjam da postoji neko ko ne bi ponovio isto. Mađarska će naredne godine biti domaćin kontinentalnog prvenstva, to dovoljno govori o njihovim željama. 

Da li pratite mušku košarku i imate li omiljenog košarkaša?

Da, naravno, najviše pratim Evroligu, tu se košarka zaista igra na veoma visokom nivou. Nisam nikada imala idole i uzore, ali moram istaći da sam obožavala da gledam selektora muške reprezentacije Aleksandra Sašu Đorđevića.

Nevena i Sale
Nevena i Sale, 2007. godina

Student ste Visoke sportske i zdravstvene škole. Da li sportska karijera utiče na studentski život?

Na svu sreću, preostao mi je još diplomski, koji ću završiti čim mi obaveze dozvole. Imala sam sreću zbog igranja u Srbiji za vreme studija, pa je sve išlo lakše zbog odrađivanja ispitnih obaveza. Uz malo više truda sve sam uspela da postignem.

Fejsbuk komentari

PODELI
Prethodni tekstPravnice lako sa Fasperom
Naredni tekstMašinci sigurniji u derbiju
Moje ime je Miloš. Kada sam igrajući fudbal sa drugarima iz ulice shvatio da nisam talentovan, poželeo sam da budem sportski novinar. Omiljeni sportovi su mi fudbal i košarka. Želja mi je da jednog dana izveštavam sa Olimpijskih igara.