Najbolji odbojkaš studentske lige u sezoni 2015/2016

526

Pre nekoliko godina Univerzitetski sportski savez Beograda obnovio je tradiciju održavanja Večeri šampiona. I ove kao i prethodne godine našoj redakciji pripala je čast ali i obaveza da odaberemo najbolje studente sportiste. Kada je odbojka u pitanju, izbor je bio jako težak. Ipak, za nijansu više od ostalih istakao se korektor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja koji već  četiri godine ne propušta ni jednu utakmicu svog fakulteta. Bez obzira ko je na drugoj strani mreže uvek daje svoj maksimum i vodi svoju ekipu do pobede. U mlađim kategorijama nastupao je za Crvenu Zvezdu a sada brani boje Železničara u Prvoj ligi Srbije. Pored toga član je i selekcije Beogradskog univerziteta koja nas je predstavljala na međuuniverzitetskim takmičenjima i pre dve godine na Evropskim univerzitetskim igrama u Roterdamu. Kao jedan od najboljih studenata pre nekoliko dana završio je osnovne akademske studije. Najbolji student među odbojkašima i najbolji odbojkaš među studentima ove godine je Zdravko Aničić.

Finalni dan USSB

Ove sezone osvojili ste srebro u Prvoj studentskoj ligi i zlato u Kupu. Kako komentarišeš celu sezonu i jesi li zadovoljan postignutim uspesima?

Jako sam zadovoljan celokupnom sezonom. Pre svega, jedna smo od retkih ekipa koja je uspela da pređe smenu generacija bez većih oscilacija. Ranije smo osvajali ligu najviše uz pomoć starijih igrača koji su igrali u najjačim klubovima. Jedan od njih (Neven Majstorović) sada nastupa i za reprezentaciju. Prošle i ove sezone došli su neki mlađi igrači koji su željni afirmacije, nadmetanja i pokazali su se jako dobro. Uspeli smo da ostanemo u vrhu, a samo ime našeg fakulteta govori da je nama tu i mesto. Finale lige je jedina utakmica koju smo izgubili ove sezone. Mašinski fakultet je uspeo još jednom da nas savlada u borbi za trofej. Oni su nam veliki rivali, i drago mi je što smo uspeli da im se revanširamo u Kupu.

Prve dve godine kada si ti došao na fakultet, ubedljivo ste osvajali ligu. Mašinski vas je pre dve sezone skinuo sa trona i ove uspeo da odbrani trofej. Na papiru imate u najmanju ruku izjednačene ekipe. Šta je to što ima Mašinski fakultet i što pravi razliku u vašim finalnim utakmicama?

Naša prednost u odnosu na njih svakako je duža klupa i veći izbor kvalitetnih igrača. Međutim, tokom lige ne igramo konstantno u istom sastavu i to stvara problem kada dođe do važnijih mečeva. Ekipa Mašinskog je već duže vreme na okupu, prva postava im je konstantna i dosta su uigrani. Prošle sezone su nas savladali maksimalnim rezultatom, dok je ove sezone bilo egal u prva dva seta i tek su u taj-brejku uspeli da nas nadigraju. Mislim da je u tim našim mečevima presudan bio i faktor sreće. Pobednika su odlučile nijanse.

1459903_196023757249096_1627298721_n

Trenutno nastupaš za ekipu Železničara u Prvoj ligi Srbije. Ove godine završili ste na solidnom sedmom mestu. Kako komentarišeš klupsku sezonu?

Ove godine je bilo dosta bolje u odnosu na prethodnu. Mnogo se toga izdešavalo u klubu. Postava se izmenila na polusezoni, a promenili smo i trenera. Bogdan Sretenović preuzeo je našu ekipu. Kao čovek koji u svom vlasništvu ima i olimpijsku zlatnu medalju, ne treba posebno naglašavati koliko je unapredio ekipu. Mi smo ove sezone dokazali da možemo da pobedimo bilo koju ekipu, ali da isto tako možemo i da izgubimo. Generalno smo zadovoljni učinkom.

Nastupao si i za tim Beogradskog univerziteta u međuuniverzitetskoj ligi. Pre dve godine savladali ste Niš i obezbedili put na Evropske univerzitetske igre a ove godine su vam se revanširali. Vodili ste 2:0 i na kraju izgubili. Koji je bio glavni razlog poraza?

Osvrnuo bih se pre svega na Kragujevac. Tamo smo imali gotovo identičnu situaciju ali smo na kraju uspeli da pobedimo i izborimo finale. U meču protiv Niša presudilo je to što su oni pokazali veću želju za pobedom. Na papiru smo svakako imali jači sastav na čelu sa Stoilovićem i Stojsavljevićem pre svega. U prva dva seta rezultat je to pokazao, ali nas je nakon toga Stojsavljević napustio zbog neodložnih obaveza. To je donekle uzdrmalo ekipu i Nišlijama dalo prostora da se razigraju i na kraju uz dosta želje i hrabrosti dođu do pobede. Želim im da ostvare što bolji plasman i da na pravi način predstave našu zemlju u Hrvatskoj. Zahvalio bih se i selektoru Buliću koji je sastavio tim mahom od igrača koji nastupaju u studentskoj ligi.

13254413_797037010426686_7948497087138630256_n

Već četiri godine si u studentskom sportu. Kako komentarišeš kvalitet samog takmičenja?

Kvalitet studentske lige se jako poboljšao. O tome svedoči i podatak da smo mi kao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja nekoliko sezona dominirali, a sada već dva puta za redom ligu osvaja Mašinski. U vrhu su i FON, ETF, Pravni fakultet… To ne znači da je kvalitet našeg tima opao, već da su se i ostali fakulteti aktivirali i imaju veliki broj kvalitetnih odbojkaša. Odlična je stvar i za one koji su se nekada bavili odbojkom, ili i dalje igraju ali u nekim slabijim klubovima. Na studenstkim utakmicama imaju šansu da se rekreiraju, ali i takmiče. Liga je dobila na masovnosti, a iz toga proizilazi i pozitivna atmosfera, druženje i zabava. Pored toga, važna karika su i sudijska organizacija i redakcija vašeg sajta. Jedni druge podstičemo na napredak. Ima svakako prostora za poboljšanje i nadam se da će se još više ulagati u studentski sport i da će iz godine u godinu biti sve kvalitetniji.

U poslednjih nekoliko godina veliki broj sportista ne upisuje Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja već ostale fakultet. Kakav je odnos vaših profesora prema profesionalnim sportistima i igračima koji igraju studentsku ligu?

Veliki broj profesora podržava sportiste, ali postoji i određeni broj onih koji nemaju razumevanja. Ne postoje posebni programi, broji se svaki izostanak sa vežbi i predavanja bez obzira na to da li je opravdan. Mnogi sportisti ne mogu da ispune predispitne obaveze i ne ostvaruju uslov za polaganje ispita a samim tim ne mogu da upišu narednu godinu studija. Kada profesori nemaju razumevanja za nas profesionalne sportiste podrzumeva se da neće imati ni za one koji igraju studentsku ligu. Sa druge strane pohvalio bih našeg dekana koji je predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Beograda i podržava nas na gotovo svakoj utakmici.

13632867_1247981751880230_12259519_oVažiš za najboljeg studenta među DIF-ovcima. Nedavno si u roku završio osnovne studije. Kakvi su ti dalji planovi na akademskom polju?

Na akademskom planu imam jako visoke ciljeve. Od malih nogu roditelji su me naučili da škola ima prednost u odnosu na sport. Planiram da upišem master studije, a nakon toga i doktorske. Tome sam maksimalno posvećen i nadam se da ću uspeti da ostvarim taj svoj cilj u što kraćem roku.

Pored toga što igraš za klub i fakultet, baviš se i trenerskim poslom. Kako uspevaš da uklopiš sve te obaveze i pored toga budeš odličan student?

Pre svega to je stvar dobre organizacije, ali je i bitno da radiš ono što voliš. Školujem se za to da radim sa decom, da radim u fizičkoj kulturi. Treniram pre svega zbog sebe. Sve što radim povezano je sa fakultetom i poslom za koji se školujem tako da je sve to izvodljivo i pravo je uživanje za mene.

Bez obzira u kom sastavu nastupa DIF tebe možemo videti na gotovo svim utakmicama već četiri sezone. Šta je ono što te motiviše da ostaneš u studenskom sportu i na svakoj utakmici pružiš svoj maksimum?

Posebnu draž daju studentske utakmice. Drugačiji je osećaj nego kada igraš za klub. Nema stresa, nema prevelikog pritiska. Postoji samo velika želja da svoj fakultet prikažeš u što boljem svetlu, da odigraš što bolje i pokušaš da pobediš. Kod nas je i specifična situacija to što smo na svakoj utakmici domaćini, i to nas dodatno motiviše.

Redakcija Sportindeksa proglasila te je najboljim odbojkašem ove sezone. Šta za tebe predstavlja ta nagrada?

Nagrada mi zaista mnogo znači s obzirom da sam već četiri godine u univerzitetskom sportu. Ovo je veliko priznanje za mene jer u svaku utakmicu ulazim srčano i sa velikom željom za pobedom. Naravno, moji saigrači su podjednako zaslužni jer je odbojka ipak kolektivni sport. Ovo će mi biti velika satisfakcija za narednu sezonu i zahvaljujem se Sportindeksu na tome.

13315505_10205236804754645_3071407771502372726_n

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstTreća Vršačka ulična sportijada u julu
Naredni tekstRusija: Mladost + stručnost = rezultati
Student četvrte godine novinarstva na Fakultetu političkih nauka. Trenirala džudo osam godina, a nakon toga i odbojku šest godina. Veliki ljubitelj sporta. Sanja o tome da izveštava sa Olimpijskih igara. Kritike, sugestije i predloge pišite na dadalex134@gmail.com. Moji tekstovi