Milutin Ivković Milutinac – Fudbaler, doktor, revolucionar

2066
[avatar user=”Fudbalski.kod” size=”thumbnail” align=”left” target=”_blank”]

Na današnji dan, 23. maja, pre tačno 70 godina poginuo je srpski fudbaler, član generacije koja je u Urugvaju osvojila bronzanu medalju, i doktor medicine Milutin Ivković Milutinac. Sa nekoliko informacija iz života Milutinca predstaviće vam se stručni časopis “Fudbalski kod”, koji izdaje i za koji pišu studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu.                                                                                                                                                

Finalni dan USSB

m1

Kada je upisao drugi razred gimnazije, 1919. godine, počeo je da igra fudbal sa drugarima iz kraja. Osnovali su svoj klub kojem su dali simbolično ime ”Obilić”. Na toj poljani, u blizini Kalenić pijace, naučio je prve veštine fudbala. Tih godina u sportu se javljaju nove generacije. Milutinac je bio među omladincima koji su se našli 1920. godine u ”Jugoslaviji”. Posle nekoliko utakmica u podmlatku, Milutinac je bio primećen. U početku je bio nedovljno razvijen, ali je disciplinom i neiscrpnim radom uspeo da ojača. U dresu prvotimca našao se 1922. godine, doduše samo kao rezerva. Sledeće, 1923. godine, u 37 utakmica bio je 21 put među jedanaest najboljih. Te godine je i njegov klub ”Jugoslavija” prvi put osvojio prvenstvo Beograda. Uspeo je da se istakne u nekoliko važnih utakmica protiv Mađarskog ”Ferencvaroša” i ”Hajduka” iz Splita. Iz dana u dan, tim i Ivković su sticali sve veću popularnost. Igrao je isključivo iz ljubavi prema sportu i zato je do kraja života ostao dosledan amaterizmu. U periodu kada su se javili veliki materijalni zahtevi od strane igrača, došlo je do kraja sportskog entuzijazma. Nije bio oduševljen takvom situacijom. Sve što je mogao da zaradi igrajući fudbal, davao je siromašnim fudbalerima.

Milutinac je neko vreme bio nezamenljiv bek u državnoj reprezentaciji i veoma poznat van granica države. Jedan je od retkih koji je mogao da napravi karijeru u inostranstvu, ali mu patriotska osećanja to nisu dozvolila. Njegova tehnika i sposobnost da sa lakoćom oduzme i doda loptu dobijale su najveće pohvale. Saigrači su uvek hvalili njegov stil i kada bi u punom trku hrabro uletao u okršaj, skočio znatno iznad protivnika i izveo ”makazice”. Bio je preke naravi. Više puta se potukao na terenu, ali uglavnom,k samo kada je bio napadnut. Imao je više nadimaka, među kojima je najpoznatiji ”državna kočnica”.

Ostatak teksta o Milutinu Ivkoviću pročitajte na linku ovde.

fudbalski_kod

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstBajern Srbija – Poštovanje, tradicija, ODGOVORNOST
Naredni tekstNemcima evropske počasti, Bajern ili Borusija?
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.